"Vaspitači će kućnim posjetama ili u organizovanom prostoru sprovoditi aktivnosti u seoskim područjima"

"Novi punktovi, za koje su mjesne zajednice, škole i javni objekti ustupili prostor koji će se adaptirati, biće otvoreni u naselju Donje Luge u Beranama, Bistrici u Bijelo Polju, Lastvi Grbaljskoj u Budvi i u podgoričkim prigradskim naseljima Barutani, Berima, Grbavcima i Piperima"

1786 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz jednog od vrtića, Foto: Ministarstvo prosvjete
Detalj iz jednog od vrtića, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete saopštilo je danas da će otvoriti nove interaktivne službe u više opština, u okviru kojih će vaspitači/ce putem kućnih posjeta ili u organizovanom lokalnom prostoru, sprovoditi aktivnosti učenja i razvoja djece iz seoskih područja i udaljenih gradskih naselja.

"Novi punktovi, za koje su mjesne zajednice, škole i javni objekti ustupili prostor koji će se adaptirati, biće otvoreni u naselju Donje Luge u Beranama, Bistrici u Bijelo Polju, Lastvi Grbaljskoj u Budvi i u podgoričkim prigradskim naseljima Barutani, Berima, Grbavcima i Piperima. Interaktivne službe koje su ranije osnovane u 17 crnogorskih opština, sa ciljem da povećaju uključenost djece iz osjetljivih grupa u predškolsko vaspitanje. Cilj strategije "Dostupno, kvalitetno i pravično učenje", koje se sprovodi u partnerstvu sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, da se poveća broj opština i punktova, gdje će djeca boraviti više puta nedjeljno i na duži vremenski period", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva prosvjete su dodali da je juče završena i trodnevna obuka vaspitača/ica iz javnih predškolskih ustanova koje po prvi put osnivaju interaktivne službe, kao i za one koji planiraju širenje punktova.

"Obuku, koju su realizovale vaspitačice Gordana Knežević i Katarina Zečević, u saradnji sa predstavnicom Ministarstva prosvjete, savjetnicom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Vesnom Pejović, završilo je 24 vaspitača/ice. Obuku su prošli vaspitači/ceiz Bijelog Polja, Berana, Budve, Cetinja, Danilovgrada, Mojkovca, Pljevalja i Podgorice, a održana je u VJ "Simba" u Podgorici", zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Bonus video: