Podgorica: Gradska preduzeća kršila zakon i javni interes

“Vodovod i kanalizacija”, “Sportski objekti”, “Tržnice i pijace” i JU KIC “Budo Tomović” oglašavali radna mjesta na dan
78 pregleda 1 komentar(a)
Vodovod i kanalizacija, Foto: Arhiva Vijesti
Vodovod i kanalizacija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.10.2017. 18:48h

Preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, “Sportski objekti”, “Tržnice i pijace” i JU Kulturno -informativni centar “Budo Tomović” su od 1. do 31.avgusta 2017.godine oglašavali slobodna radna mjesta na jedan dan i time ugrozili javni interes, pokazao je postupak koji je Agencija za sprečavanje korupcije sprovela po službenoj dužnosti.

Agencija je, na osnovu sopstvenih saznanja, postupak po službenoj dužnosti sprovela 3. oktobra, a mišljenje donijela dva dana kasnije.

U mišljenju, u koje su “Vijesti” imale uvid, navodi se da su Vodovod i “Sportski objekti” u pomenutom periodu raspisali po jedan oglas u trajanju od jednog dana za po jedno slobodno radno mjesto, dok su “Tržnice i pijace” i KIC “Budo Tomović” raspisali po dva oglasa u trajanju od jednog dana za dva slobodna radna mjesta.

“ Na osnovu sprovedenog postupka po službenoj dužnosti, utvrđenih činjenica i okolnosti, te uvidom u objavljene oglase, konstatuje se da u ovom postupku postoji ugrožavanje javnog interesa i postupanje organa vlasti suprotno principu integriteta koji je propisan članom 72 Zakona o sprečavanju korupcije”, navodi se u mišljenju Agencije.

U mišljenju, koje je potpisao načelnik Mladen Tomović, se navodi da oglašavanje slobodnog radnog mjesta u trajanju od jednog dana ili u danima vikenda, može uticati i na diskriminaciju kandidata kroz ograničenje pristupa tržištu rada, kršenje principa konkurencije i transparentnosti procedure zapošljavanja.

Rok za prijavljivanje na oglas u trajanju od jednog dana, kako se navodi u mišljenju, dovodi u sumnju da se o informaciji o slobodnom radnom mjestu može doći po povlašćenim okolnostima.

“Odnosno, da su samo oni kandidati koji su imali prethodnu informaciju o navedenom radnom mjestu, mogli imati saznanje o istom i blagovremeno prikupiti potrebnu dokumentaciju i podnijeti prijavu na oglas , što je posebno indikativno u slučajevima kada se na predmetnom oglasu prijavi samo jedan kandidat i isti bude izabran”, navodi se u dokumentu.

Iz Agencije su preporučili pomenutim preduzećima i ustanovi da u narednom periodu prilikom raspisivanja oglasa za slobodna radna mjesta, omoguće najmanje osam dana kandidatima, za prijavu na oglas i prikupljanje neophodne dokumentacije.

“Preporučuje se navedenim organima vlasti da donesu interni akt kojim će se precizirati procedura zapošljavanja u pogledu trajanja oglašavanja, provjere radne sposobnosti kandidata, bodovanja i slično i obavijeste Agenciju najkasnije do 31.decembra 2017.godine”, navodi se u mišljenju.

Agencija je preporučila i da joj pomenuta preduzeća najkasnije do 31.decembra 2017.godine dostave podatke o svim oglasima koji su raspisani nakon donošenja pomenutog mišljenja i rokovima trajanja oglasa i broju prijavljenih kandidata.

Ukoliko ne dostave izvještaj o preduzetim radnjama za izvršenje preporuka odgovorni mogu biti kažnjeni iznosom od 1.000 do 20.000 eura , dok nepostupanje po preporukama ima za posledicu obavještavanje organa koji vrši nadzor nad radom pomenutih preduzeća, podnošenje izvještaja Skupštini i upoznavanje javnosti sa slučajem.

Bonus video: