SNP u Pljevljima predlaže: Nova odluka o ekološkim naknadama

Gogić smatra da je lokalna uprava u Pljevljima “nastupila sa nacrtom odluke koji u praksi ekološke zaštite ne pije vodu”
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
Pljevlja, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
Ažurirano: 10.10.2017. 18:30h

Predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije u Pljevljima Radoman Gogić pozvao je lokalnu upravu i sve političke partije da konsenzusom donesu predlog nove odluke o ekološkim naknadama, s obzirom da je onu koju je lokalna uprava donijela vlada već odbacila.

Opština je u martu Vladi dostavila predlog odluke o naplati ekološke naknade od zagađivača, kojim je predviđeno da po tom osnovu kompanije izdvajaju u lokalni budžet pet odsto ostvarenih prihoda.

Premijer Duško Marković prilikom nedavne posjete Pljevljima kazao da lokalna vlast u Pljevljima ne može očekivati naplatu ekološke naknade od zagađivača sve dok se u Crnoj Gori ne uspostavi funkcionani energetski sistem, te da nije ključno pitanja opstanka ni za opštinu za državu.

Gogić smatra da je lokalna uprava u Pljevljima “nastupila sa nacrtom odluke koji u praksi ekološke zaštite ne pije vodu”.

“Procenat na ukupan prihod za obračun eko takse koju plaća zagađivač je destimulativan sa više aspekata, a posebno sa aspekta zagađivača, jer istog ne podstiče na investiciona ulaganja kojima štiti životnu sredinu i smanjuje zagađenje…Da smo u Pljevljima smogli snage da progovorimo lokalpatriotski, poput odbornika u SO Bar i vjerovatno odbornika u SO Tivat, i da smo konsenzusom donijeli odluku o ekološkoj taksi koju je predložio odbornički klub SNP-a u SO Pljevlja, situacija bi bila bitno drugačija. Uz pomoć nevladinog sektora i medija bili bismo u poziciji da sa stanjem životne sredine u Pljevljima upoznamo i ekološke pokrete i političke partije zelenih širom Evropske unije, te da medijski snažno djelujemo, potpuno potkrijepljeni odgovarajućim podacima iz ekološke sfere, te ukažemo na teške posljedice ekološke situacije u Pljevljima. U takvim okolnostima Vlada CG bi sigurno imala drugačiji odnos i prema pitanju lokalnih ekoloških naknada u Pljevljima”, ističe Gogić.

On kaže da je neophodno da se propiše koliko i za koja prekoračenja zagađenja se plaća ekološka taksa. “Time bi se birokratska prepreka u donošenju ovakve odluke izbjegla. Očigledno je da su Zakonom propisana rješenja u kojima toga nema, kao ni u podzakonskim aktima, poslužili kao osnova za nedemokratsko političko djelovanje i jasno ukazala na neiskrene namjere zakonodavca...”, ističe Gogić.

Bonus video: