Ljubitelji terenaca će za vikend proći trasu dugu oko 270 kilometara

"Organizator se potrudio da pripremi sve za bezbjedno kretanje karavana. Ne odustajemo od namjere koju su prije 22 godine pokrenuli vizionari našeg grada da zbližimo dobre ljude i lijepu prirodu i da zajedno uživamo. Družimo se i širimo krug prijatelja", kazao je u ime organizatora Željko Labudović.

8824 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Marko Koman i Zdenko Završnih su iz Ljubljane, penzioneri koji su riješili da ove godine prvi put učestvuju na džip reliju. Izabrali su reli koji već 22. godine organizuje “Montenegro trophy” i gdje će ljubitelji terenaca i prirode, od 1. do 3.jula proći stazu dugu oko 270 kilometara.

„Ovo nam je prvo učešće na bilo kom reliju. Do sad nijesmo imali vremena, a sad smo penzioneri i imamo vremena. Vidjeli smo da je u pitanju reli koji nije sasvim takmičarski već da se vidi ljepota Crne Gore. Imali smo i sreće da poznajemo organizatore koji su fantastični tipovi“, objašnjava Koman razloge njihovog učešća na reliju.

„Do sad smo uglavnom bili na jugu Crne Gore, ali sada smo nekoliko dana obilazili Žabljak, Durmitor, kanjon Nevidio, Taru...Utisci su fantastični. Od ovog relija očekujemo druženje i da vidimo ljepote Crne Gore. Ako će biti opet neki turistički reli eto nas. Za takmičarski nijesmo spremni“, kaže Koman.

foto: Svetlana Mandić

Njegov saputnik, Zdenko Završnih uz osmijeh dodaje:

„Mi smo tandem po godinama i po iskustvima. Imamo 76 godina i ko zna, možda probamo i refting na Tari“.

Tradicionalno, ispred zgrade Skupštine Opštine Nikšić okupila se ovogodišnja ekipa terenaca, njih preko 30, a pored učesnika iz Crne Gore i regiona, tu su bili i Rusi koji već nekoliko godina žive na crnogorskom primorju.

foto: Svetlana Mandić

„Živim u starom Baru. Prvi put sam bio na džip reliju 2018. Godine i bio sam veoma zadovoljan. Tada sam rekao da svake godine idem na reli. Korona je malo poremetila planove, ali evo nas opet tu spremni za novu avanturu. Samo je važno dobro raspoloženje“, kazao je Sergej Kisjev dok se sa suprugom Natalijom spremo za polozak.

Bračni par Kisjev je glavni „krivac“, što su ove godine sa njima na reliju i njihovi prijatelji Antanjecki.

„Prije sedam godina kupili smo kuću u Utjehi i tamo smo već dvije godine. Ovo nam je prvi džip reli, a Sergej nas je pozvao. On je već učestvovao i baš mu se svidjelo. Biće to prilika i da upoznamo ostale ljepote Crne Gore jer sjever slabo poznajemo. Čak smo i u Nikšić prvi put i baš nam se svidio grad“, kazala je Tatjana.

foto: Svetlana Mandić

Sa izrečenim je bio saglasan i njen suprug Vasiljij.

A da su dobra organizacija, prelijepa priroda i veselo društvo najbolja preporuka, najbolje pokazuje primjer brojnosti ekipa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Prošle godine smo imali četiri posade, a ove 11 – devet iz Hercegovine i dvije iz Hrvatske, što najbolje govori koliko smo zadovoljni relijem. Ja se maltene osjećam kao domaćin, pošto mi je ovo učešće na sedmom-osmom reliju. Volimo džipove, prirodu, druženje i nova poznanstva, a to je ono što nas prvenstvo privlači Crnoj Gori – priroda, njene ljepote i gostoprimstvo ljudi“, kazao je Oliver Dujmović iz Mostara.

foto: Svetlana Mandić

Ističe da Crnu Goru dosta dobro poznaju, da često dolaze i mimo relija, ali da uglavnom obilaze sjever Crne Gore – na primorju su bili samo dva puta.

Prvog dana ljetnjeg džip relija, ljubitelji terenaca ići će preko Krnova, Bijele, Lole, Krnje Jele, Sinjajevine, Vratla, Gornjeg Lipova, Kolašina, Vranjaka, Krivodola, Trešnjevika, Andrijevice do Plava. Drugi dan je rezervisan za vidikovce u mjestu Dio i na prevoju na Čakoru. Obje večeri učesnici relija biće smješteni u Plavu, dok je treći dan rezervisan za tzv. ispit spretnosti koji će biti organizovan u Gusinju.

foto: Svetlana Mandić

„Organizator se potrudio da pripremi sve za bezbjedno kretanje karavana. Ne odustajemo od namjere koju su prije 22. godine pokrenuli vizionari našeg grada da zbližimo dobre ljude i lijepu prirodu i da zajedno uživamo. Družimo se i širimo krug prijatelja“, kazao je u ime organizatora Željko Labudović.

Zahvalio se svima koji su im pomogli, nadležnim državnim organima, Nacionalnoj i lokalnoj turističkoj organizaciji, sponzorima i prijateljima, ali i onima koji su imali želju i namjeru da pomognu ali ih je spriječila trenutna situcija.

foto: Svetlana Mandić

„Hvala na riječima podrške, jer nekada je i topla riječ dovoljna. Nažalost, neki od naših prijatelja i učesnika relija nijesu više sa nama, ali su prisutni u nama. Zbog njih i zbog svih nas trudićemo se da tako bude i u narednom periodu i da glas o nama bude glas o pozitivnim ljudima, prijateljima koji raširenih ruku i sa osmijehom dočekuju prijatelje“, poručio je Labudović i dodao da su ovoga puta raširenih ruku dočekali prijatelje i komšije iz Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Bonus video: