Đurašković: Potrudiću se da Lakušić posljedice svoje neodgovornosti nikako ne izbjegne

"Činjenica da nije našao jednog zaposlenog koji bi se prihvatio funkcije VD direktora dovoljno govori o autoritetu koji Lakušić uživa među zaposlenima, a meni je dovoljna i lična i profesionalna satisfakcija"

9353 pregleda 17 komentar(a)
Đurašković, Foto: Regionalni vodovod
Đurašković, Foto: Regionalni vodovod

Smijenjeni direktor Regionalnog vodovoda Josip Đurašković kazao je da je predsjednik Odbora direktora tog preduzeća Zoran Lakušić "uspio u mamjeri da ugrozi vodosnabdijevanje Primorja", i da tom društvu "pričini direktnu finansijsku štetu, zajedno sa još dva člana Odbora direktora.

On je reagovao na navode Lakušića koji je kazao da je "Đurašković smijenjen zbog nerada i zloupotreba", a da je Regionalni vodovod "služio za zapošljavanje žena funkcionera Demokrata".

"Da je sreće po Regionalni vodovod (RVCP), ovaj politikantski mešetar i član četiri političke partije tokom "karijere", nikada ne bi bio predsjednik OD RVCP. U nedostatku argumenata i u strahu od posljedica svog očajničkog čina mog razrješenja, nadam se i posljednjeg u nizu nepromišljenih za svog neslavnog mandata, on se, ispod svakog ljudskog dostojanstva, udario je i na porodice zaposlenih. Nekoliko novozaposlenih u Društvu je zaposleno u skladu sa Sistematizacijom koju je Odbor direktora na čelu sa Lakušićem usvojio. Jednoglasno. Po nalazu Inspekcije rada, koju je Lakušić poslao, svi ugovori o radu su sprovedeni u skladu sa zakonom", naveo je Đurašković.

Dodaje i da Lakušić "nije" upućen u njegov rad i u mjerljive rezultate, jer se, kako tvrdi, "suprotno svojim obavezama, time nije bavio".

"Doprinos Lakušića i Odbora direktora poslovnim rezultatima Društva u ovih godinu dana je nula. Kao i kapacitet i stručnost Odbora da "preispituje ispravnost rada". Učinak Lakušića je uglavnom medijski i demagoški – da bez trunke srama pripisuje Odboru aktivnosi i zasluge za sprovođenje projekata za koje se nije interesovao niti shvatao značaj i potrebu realizacije istih. Imao je, za to vrijeme, neki drugi (politički..?) zadatak. Zapečatio je svoje neodgovorno i neznaveno postupanje razrješenjem, za koje tvrdi da nije politički čin - lični kapric, nemoć, očaj ili je ponovo nekoga zloupotrebio - nalog Ministarke Novaković Đurović da 'preispita rad direktora'je, je uz pomoć dva glasa krnjeg OD, ekspresno i na hitno sazvanoj elektronskoj sjednici preveo u smjenu direktora u najdelikatnijem trenutku u poslovanju RVCP. Vjerujemo da ministarka nije imala na umu ovakav učinak 'preispitivanja'", naveo je Đurašković.

On navodi da je Lakušić imao ovlašćenja da ga razrješi u bilo kom trenutku, ali da su se "sada, izgleda, stekli (politički) uslovi".

"O posljedicama ću kroz pitanje za resorno Ministarstvo i uvaženu ministarku – ko će, ako ne Odbor direktora (Lakušić, Tmušić i Kalezić), kako zakon nalaže, svojom ličnom imovinom nadoknaditi finansijsku štetu pričinjenu Društvu njihovim radom i smjenom na dan 30. juna, imenovanjem za VD lica koje je vlasnik privatnog DOO čime se, na neodređeno vrijeme, blokira rad Društva u sred sezone i onemogućava ispunjavanje fiksnih obaveza To uključuje - štetu po osnovu kamata za kašnjenje u isplati dvije rate kredita od po preko 100.000 eura, štetu uslijed nemogućnosti izdavanja potpisanih fiskalizovanih faktura za vodu prodatu lokalnim ViK-ovima, štetu zbog blokade svih terenskih aktivnosti i vozila RV koja su bez goriva, gašenje pumpi, kvarove koje je nemoguće otkloniti, štetu po osnovu kamate na kašnjenje u isplati zarade zaposlenima, štetu od cca 15.000 eura zbog gubitka popusta od 15 odsto za plaćanje EPCG za struju u predviđenom roku".

Đurašković navodi i da je Lakušić "mogao ublažiti štetu da je umio da sačeka nekoliko dana, ili da je bar imenovao za VD lice koje može tu funkciju da preuzme u najkraćem roku".

"Činjenica da nije našao jednog zaposlenog koji bi se prihvatio funkcije VD direktora dovoljno govori o autoritetu koji Lakušić uživa među zaposlenima, a meni je dovoljna i lična i profesionalna satisfakcija. Klevetama u vezi mog 'nerada', 'neuspjeha' i 'zloupotreba' će se baviti nadležni organi, i podacima o brojnim opstrukcijama i prekoračenjima ovlašćenja OD sa kojima sam se nosio, sanirao ih gubeći dragocjeno vrijeme, pokušavajući da ne blamiram dodatno i njega i Društvo iznoseći u javnost nesavjesne postupke kojima je o jadu zabavio ovaj kolektiv za svog mandata. Ovaj samozvani 'stručnjak' je konačno uspio u namjeri - blokirao je rad RVCP i ugrozio vodosnabdijevanje Primorja, a Društvu pričinio direktnu finansijsku štetu, zajedno sa još dva člana OD. Ono što mu obećavam, a za dobrobit ovog Društva, potrudiću se da posljedice svoje neodgovornosti nikako ne izbjegne", zaključio je Đurašković.

Bonus video: