Lakušić: Nezakonito postupanje Đuraškovića dovelo do diskriminatorskog odnosa prema zaposlenima

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda je u svom reagovanju naveo i da Đurašković "nije izvršavao obavezujuće Odluke Odbora direktora, što predstavlja klasičan primjer kršenja zakona, a nepostupanjem prema Odlukama Odbora direktora je doprinio izazivanju haosa u sistemu upravljanja Društvom"

3359 pregleda 9 komentar(a)
Foto: DNP
Foto: DNP

Nezakonito postupanje Josipa Đuraškovića, njegove izbjegavanje primjene pozitivnih zakonskih propisa ili njegova selektivna primjena, imalo je za rezultat diskriminatorski odnos prema zaposlenima, kao i uspostavljanje pravnog i organizacionog haosa u samom Društvu.

To je saopštio predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić, reagujući na navode Đuraškovića da je Lakušić "uspio u namjeri da ugrozi vodosnabdijevanje Primorja", i da tom društvu "pričini direktnu finansijsku štetu, zajedno sa još dva člana Odbora direktora".

Lakušić je u svom reagovanju naveo i da Đurašković "nije izvršavao obavezujuće Odluke Odbora direktora", što kako kaže predstavlja klasičan primjer kršenja zakona, a da je nepostupanjem prema Odlukama Odbora direktora "doprinio izazivanju haosa u sistemu upravljanja Društvom".

Dodao je i da izjava Đuraškovića objavljena u medijima kao odgovor na njegovu jučerašnju izjavu ne bi zavređivala njegovu pažnju "da nema obavezu da iskaže svoj odgovoran odnos prema ukupnoj javnosti u Crnoj Gori", te da je poslednjih mjeseci bila u prilici da prati sva dešavanja u vezi sa "zloupotrebama bivšeg Izvršnog direktora Regionalnog vodovoda".

"Prvi dio izjave neću komentarisati jer način na koji je koncipirana najbolje govori o karakteru ličnosti koje su u njenom pisanju učestvovale, bilo da se radi o Đuraškoviću ili njegovim mentorima čije je članove porodica zapošljavao. Svi pokušaji podmetanja i vrijeđanja su jedostavno nemoć pred argumentima kojem sam javno iznio", navodi se u reagovanju Lakušića.

On je pozvao Đuraškovića da navede jednu jedinu zloupotrebu koju je učinio i jedan jedini cent sredstava koji je utrošio ili potpisao zloupotrebom službenog položaja i sve procesuira kod Specijalnog državnog tužioca.

"O zloupotrebama gospodina Đuraškovića kojima će se nažalost baviti Specijalni državni tužilac, takođe i zbog toga što je pokušao dezavuisati javnost da će njegovom smjenom biti ugroženo poslovanje Društva i snadbijevanje Primorja vodom. Podsjećam javnost da je Đurašković izabran za v.d. izvršnog direktora 02.06.2021. godine, takođe u isto vrijeme kao i sadšnji v.d. direktor Borislav Ivanković", saopštio je Lakušić.

Pojasnio je i da bez navođenja razloga, na osnovu člana 174 stav 3 Zakona o privrednim društvima Odbor direktora može razriješiti izvršnog direktora i prije isteka mandata, bez navođenja razloga. "Kako je radio Odbor direktora daće ocjenu onaj koga je imenovao - Vlada Crne Gore".

U saopštenju dodaje da će zakonitost i unčikovitost rada Odbora direktora koji je imenovala Vlada cijeniti nadležno ministarstvo, te da su ranijem ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću, i sadašnjoj ministarki Novaković Đurović dostavili informaciju o njihovom radu i problemima, sa predlozima rješenja.

"O radu bivšeg izvršnog direktora osim naprijed navedenog govori i činjenica da nije uspio usaglasiti poslovanje Regionalnog vodovoda sa Zakonom o privrednim društvima. Ovim moju prepisku završavam i prepuštam Državnim organima da u skladu sa svojim ovlačćenjima preduzmu sve radnje kako bi do kraja bila rasvijetljena sva dešavanja u vezi poslovanja Regionalnog vodovoda", zaključuje se u reagovanju Lakušića.

Bonus video: