Javašluk traje, rijeke nezaštićene

Svaki ribolov na kolašinskim rijekama je nezakonit, jer nema gdje da se kupi dozvola, a nema ni kluba koji upravlja ribljim fondom, tako da krivolovce nema ko da kontroliše, tvrde iz SRK “Maniro” i zahtijevaju hitan sastanak sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

3840 pregleda 7 komentar(a)
Taru praktično niko ne štiti, Foto: Dragana Šćepanović
Taru praktično niko ne štiti, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinske rijeke su potpuno nezaštićene i na njima vlada potpuni javašluk, jer vodama niko ne upravlja.

O tome su iz Sportsko-ribolovnog kluba (SRK) “Maniro” nedavno obavijestili i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića i zahtijevali hitan sastanak oko problema na kolašinskim rijekama.

Dok u SRK čekaju odgovor ministra, kolašinski ribolovci kažu da već dvije godine nemaju mogućnost da kupe ribolovne dozvole.

”Svaki ribolov na kolašinskim rijekama sada je nezakonit, jer nema gdje da se kupi dozvola. Nema kluba koji zvanično upravlja ribljim fondom u rijekama, pa je jedino mjesto za ribolov Biogradsko jezero, gdje je dnevna dozvola 20 eura. Za mnoge od nas to je visoka cijena. Dakle, ostaje nam izbor - ili da smo krivolovci ili da blinkere okačimo o klin. Naravno, to ne sprječava krivolovce, jer nema ni adkvatne kontrole. Naime, sve rijeke kontroliše državni inspektor za slatkovodno ribarstvo iz Bijelog Polja, koji tek povremeno naiđe, pa je jasno da je riblji fond nezaštićen”, ispričao je “Vijestima” jedan kolašinski ribolovac.

Predsjednik SRK “Maniro” Mile Lazarević podsjeća da je njegov klub gazdovao ribljim fondom na teritoriji SO Kolašin od 2012. do 2018. godine. Za to vrijeme, tvrdi on, uloženi su veliki napori, i finansijski, ali i volonterski rad veće grupe entuzijasta.

”Oni su radili na oporavku ribljeg fonda, čuvanju rijeka, čišćenju i izradi ribolovnih staza. Uspjeh je bio potpun, organizovana je ribočuvarska služba, uloženo je dosta rada, tako da se riba oporavljala i riblji fond se značajno uvećao. Napominjem da prije nas niko nije gazdovao vodama, vladalo je totalno bezakonje i ilegalni izlov ribe, tako da su rijeke bile skoro puste. Našim trudom, situacija se bitno promijenila, tako da smo 2016. godine organizovali Jadransko-podunavski kup u mušičarenju. Odlična organizacija tog takmičenja preporučila je našu državu da tri godine kasnije dobije organizaciju Evropskog prvenstva u Plavu. U Kolašinu je trebalo da se održi Svjetsko prvenstvo u mušičarenju 2020. godine”, kaže Lazarević.

Prema njegovim riječima, “problemi su nastali 2017. godine kada je resorno ministarstvo raspisalo novi oglas na nivou Crne Gore, pa i za teritoriju Kolašina”. Tada je, tvrdi Lazarević, gazdovanje ribljim fondmom dodijeljeno klubu “koji nije imao kapaciteta za to, a nije ispunjavao ni uslove oglasa”. Zbog toga je SRK “Maniro” pokrenuo susdski postupak za poništenje rješenja. Međutim, objašnjava Lazarević, “Ministarstvo nije imalo volje da poništi svoja rešenja”.

”Sudski spor i danas traje, rijeke su potpuno nezaštićene, i na njima vlada potpuni javašluk, jer faktički, vodama niko ne upravlja. Obratili smo se ministru Jokoviću, kako bi organizvao sastanak i pokušali da nađemo rješenje, koje bi bilo u korist, prije svega, javnog interesa”, kaže predsjednik SRK “Maniro”.

U protivnom, upozorava on, “sudski sporovi će se nastaviti, a SRK će na kraju tužiti državu Crnu Gori i tražiti odštetu vrijednu nekoliko stotina hiljada evra”.

U tom klubu kažu da ne bi željeli da dođe do tužbe, ali ako izostane adekvatna reakcija Ministarstva na to će biti prinuđeni.

Bonus video: