Još jedna akcija UPSUL-a: Francuska jedrilica dotegljena u Bar

Uvidom u elektronski traking na VTMIS radarskom sistemu utvrđeno, da je jedrilica “Django” pokušavala da dođe do luke Bar, ali usljed kvara motora i slabog vjetra ostala je da pluta u teritorijalnom moru Crne Gore

6078 pregleda 2 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) rano jutros uspješno je završila akciju spašavanja jedrilice “Django” sa dva člana posade, u vodama južno od Bara.

Naime, Pomorsko operativni centar UPSUL-a primio je sinoć u 21.30 sati poziv da se 12-ometarska jedrilica na kojoj su bili jedan francuski i jedan belgijski državljanin, nalazi u opasnosti i da je ostala bez pogona na oko 17 milja jugoistočno od Bara.

spasavanje jedrilice
foto: UPSUL

“Operateri POC-a Svetozar Bukelić i Milorad Krgović su uspostavili kontakt i sa iscrpljenim i uznemirenim članovima posade francuske jedrilice te su koordinirali i navodili spasilačke čamce SAR-1 sa posadom Jasmin Koković i Ekrem Zaganjor, i SAR-3 sa posadom Stevan Asović i Marko Čejović prema ugroženom plovilu. U 23.10 časova jedrilica je uspješno uzeta u tegalj i uputila se ka graničnom prelazu u luci Bar, gdje je o svemu obavješten Sektor granilne policije- regionalni centar Jug i Mornaričko operativni centar MVCG.”- kazao je “Vijestima” pomoćnik direkrora UPSUL-a za traganje i spašavanje na moru, Žarko Lukšić.

On je dodao da je uvidom u elektronski traking na VTMIS radarskom sistemu utvrđeno, da je jedrilica “Django” pokušavala da dođe do luke Bar, ali usljed kvara motora i slabog vjetra ostala je da pluta u teritorijalnom moru Crne Gore.

Spasilački čamci UPSUL-a sa francuskom jedrilicom u teglju, rano jutros uplovili su u Bar čime je akcija uspješno okončana.

Jedrilica jutros u Baru
Jedrilica jutros u Barufoto: UPSUL

Bonus video: