Taksisti protestovali u Baru: Dosta je obećanja, hoćemo rješenja

Predsjednik Strukovnog sindikata Borislav Pavlović naglasio je da se ovdje radi o protestu auto-taksi preduzetnika koji imaju samo jedan automobil kojim obavljaju ovu djelatnost, „a ne privrednih društava koja imaju više desetina vozila“
152 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2017. 19:17h

Strukovni sindikat taksista Crne Gore održao je danas polusatni protestni skup ispred zgrade Opštine Bar u namjeri da javnosti i resornim opštinskim i državnim organima skrene pažnju na probleme sa kojima se crnogorski, a prije svega barski auto-taksi preduzetnici susreću u kontinuitetu godinama. Na skupu je bilo preko 90 taksista iz Bara, te kolega koji su došli da daju podršku iz Ulcinja, Podgorice i Tivta. Prije skupa ispred opštine, taksisti su u koloni vozili od sportske sale preko cijele Topolice do zgrade Opštine, ispred koje su se pakrirali cijelom dužinom bulevara u dvije kolone.

Predsjednik Strukovnog sindikata Borislav Pavlović naglasio je da se ovdje radi o protestu auto-taksi preduzetnika koji imaju samo jedan automobil kojim obavljaju ovu djelatnost, „a ne privrednih društava koja imaju više desetina vozila“.

"Savez auto taksi preduzetnika Bara (SATPB) je formiran još 2004. i tada su počele priče o rješavanju stanja u auto-taksi saobraćaju i prevozu putnika u drumskom saobračaju u Baru. Sa opštinskim organima je do 2008. i bilo neke saradnje, a od tada do danas-nema je, ili je površna. Kako su nadležni lokalni organi najveći krivci za našu današnju situaciju, poslije svih molbi, zahtjeva i sastanaka , nema drugog načina borbe za naša prava sem sa ulice," rekao je Pavlović kolegama .

On ih je upoznao da su danas predsjedniku Opštine Bar Zoranu Srzentiću poslati zahtjevi koje je formulisala Skupština taksista - da se odmah uklone sa ulica sva vozila koja rade auto-taksi prevoz bez licenci, da se redovno uklanjaju vozila fizičkih lica sa taksi stanica, da se zabrani zaustavljanje, ukrcaj i prijem putnika međugradskim i međunarondim autobusima van propisanih mjesta na teritoriji opštine. Taksisti traže i spisak registrovanih auto-taksi preduzentika sa pripadajućim podacima i spisak prijavljenih vozila u preduzećima koja se bave ovom djelatnošću.

Na listi zahtjeva su i obustavljanje prijema novih zahtjeva za auto-taksi licence dok se ne riješe ovi problemi, uvid u dokumentaciju auto-taksi preduzetnika registrovanih u posljednje četiri godine, obilježavanje planiranih taksi stajališta horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, te izrada plana optimalnog organizovanog auto-taksi prevoza na teritoriji opštine.

"Na ovaj način još jednom pokušavamo da privolimo državni sistem da zajedno riješimo dugogodišnje probleme. Ističem lokalnu samoupravu Podgorice, dijelom i Tivat, nažalost, sve ostale opštine i ne pokušavaju da riješe nagomilane probleme, Bar se i ne osvrće na ovu tematiku i pored bezbroj dopisa, dokaza... Najbitnije je da se legalnom taksisti omogući da nesmetano radi, da bi plaćao državi porez i druge obaveze, a u Baru je to već nepodnošljivo jer inspekcije neće da rade svoj posao, a ne znamo zašto. Popzivamo nadležne da rade svoj posao samo po zakonu, pošto su mnogima puna usta zakona, evo im prilike da to dokažu djelom," rekao je potpredsjednik Strukovnog sindikata Vesko Bijelić i zahvalio medijima na podršci.

Pavlović je naglasio da je do sada sve ostajalo samo na obećanjima nadležnih „koji i dalje odbijaju da rade svoj nažalost visoko plaćeni posao, dok taksisti sve dublje tonu u dužničko ropstvo“.

"29.marta smo u Podgorici imali susret sa predstavnicma države, ali, preuzete obaveze sa tog sastanka sprovode samo centralna poreska uprava i dijelom lokalna uprava Glavnog grada čijim smo radom zadovoljni, ali, ne i dinamikom. Strukovni sindikat i kolege iz Podgorice su na tom planu očekivali mnogo više, a tamo se i dalje štite pojedina privredna društva kojima se ne uklanjaju vozila sa ulica. Ovdje u Baru su nam čak tražili dokaz kada smo i gdje registrovani, a znaju da nam naplate dažbine iz svoje nadležnosti. Mi za te dažbine nismo dobijali ništa, nego se ispostavilo da su oni stimulisali rad na crno i svijim neradom oštetili državni budžet za višemilionske iznose za što neće nažalost odgovarati, već će prebaciti odgovornost na nas," dodao je Pavlović.

Galerija

Bonus video: