Polaganje državnog ispita čeka 1.202 kandidata, Dukaj: Zabrinjavajuća cifra

U Ministarstvu javne uprave kažu da će uskoro formirati novu komsiju za polaganje

17021 pregleda 12 komentar(a)
Brojka koja zabrinjava: Maraš Dukaj, Foto: Luka Zeković
Brojka koja zabrinjava: Maraš Dukaj, Foto: Luka Zeković

Na polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima čeka 1.202 kandidata, dok Ministarstvo javne uprave preduzima mjere da bi se ovaj broj smanjio kako bi kandidati u narednom periodu manje čekali na ostvarivanje ovog važnog prava.

To je rečeno “Vijestima” u ovom Vladinom resoru kojim rukovodi ministar Maraš Dukaj, a koji je ocijenio da je ova cifra zabrinjavajuća.

U brojku od 1.202 kandidata uračunati su svi sa V, VI i VII nivom kvalifikacije obrazovanja.

”Razlozi koji su doveli do ove situacije su veliki broj kandidata koji se prijavljuju u oktobru nakon završenog programa stručnog osposobljavanja, nakon čega stiču pravo na polaganje ovog ispita (oko 3000 kandidata svake godine), određeni broj kandidata kojima su nepotpune prijave, iz kog razloga se još ne mogu naći na listama za polaganje, pa se u krajnjem vode kao neriješeni predmeti, ranije kovid mjere i drugo. Međutim, ovo svakako ne opravdava veliki broj kandidata koji čekaju polaganje, pa je neophodno unaprijediti organizaciju ispita kroz ažurniji rad Komisija za polaganje stručnog ispita i organizovanje više rokova za polaganje. To kako bi se ova brojka svela na minimum, a kandidatima omogućilo blagovremeno polaganje”, kazali su iz ovog resora.

Na pitanje “Vijesti” da li je formirana Komisija za polaganje državnog ispita i ko su njeni članovi iz Ministarstva javne uprave je odgovoreno da će nova komisija biti formirana u najkraćem roku.

”Ministarstvo je već preduzelo korake u tom pravcu. Očekujemo da će, nakon formiranja, Komisija u narednom periodu preduzeti sve mjere i aktivnosti u cilju smanjenja broja kandidata koji čekaju polaganje”, kazali su u Ministarstvu.

Naredno polaganje ispita, kako navode, zakazano je od 18. do 21. jula, a spiskovi kandidata se nalaze na internet stranici Ministarstva.

Polaganje stručnog ispita se organizuje tri puta mjesečno.

Bonus video: