Uprava osniva katastar nepokretnosti u Tuzima

Lokalne vlasti konačno će moći da imaju uvid u to ko su vlasnici parcela, poslovnih prostora i objekata, ali i u stvarnu kvadraturu, što stvara uslove za pravilnu naplatu poreza na nepokretnost

4757 pregleda 1 komentar(a)
Panorama Opštine Tuzi, Foto: Shutterstock
Panorama Opštine Tuzi, Foto: Shutterstock

Uprava za katastar i državnu imovinu započela je projekat osnivanja katastra nepokretnosti na teritoriji Opštine Tuzi.

To će, između ostalog, značiti i da će lokalne vlasti konačno moći da imaju uvid u to ko su vlasnici parcela, poslovnih prostora i objekata, ali i u stvarnu kvadraturu, što stvara uslove za pravilnu naplatu poreza na nepokretnost.

Projekat je, saopšteno je “Vijestima”, otpočet na inicijativu direktora Uprave Koče Đurišića, uz podršku predsjednika Opštine Nika Đeljošaja.

Jedan od ciljeva Uprave, kazao je Đurišić, je “dnevno ažurni katastar koji bi pružio pravnu sigurnost i granaciju kvaliteta informacija o pravima svojine nad nepokretnostima”.

”Kako su nekretnine u svakoj zemlji okosnica ukupnog društvenog bogatstva, njihova korist se, preko participacije u privrednom razvoju i finansijskim potrebama države, dodatno uvećava. Jasno definisana vlasnička struktura nad nepokretnostima je osnov, polazište i ishodište ekonomske politike svakog društva”, kazao je Đurišić.

Cijeneći budući razvoj Opštine Tuzi, kaže Đurišić, Uprava za katastar i državnu imovinu, kroz ovaj projekat, stvoriće preduslove za realizaciju svih kapitalnih projekata na svojoj teritoriji.

Đurišić
Đurišićfoto: Privatna arhiva

”… Sigurnost podataka o vlasničkim pravima fizičkih i pravnih lica, kao i polazište svim budućim investitorima, ali i uživanje u ekonomskim slobodama stanovnika na teritoriji ove katastarske opštine”, zaključio je Đurišić.

Sekretar lokalnog Sekretarijata za urbanizam Leka Ivezaj kazao je da je ovo ogroman iskorak za Opštinu Tuzi.

”Ovo je trebalo da bude učinjeno još 2008”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, brojni su benefiti kojima će rezultirati ovaj projekat.

”Konačno će postojati podaci o svim parcelama, kućama i poslovnim prostorima, odnosno njihovim vlasnicima. Time će konačno biti stvoreni uslovi za pravilnu naplatu poreza na nepokretnost. Do sada smo imali samo, recimo, osnovu objekta, ali ne i njegovu spratnost i ukupnu površinu, pa porez nije mogao biti obračunat kako treba. Sada ćemo konačno dobiti i prave podatke o vlasnicima”, kazao je Ivezaj za “Vijesti”.

Projekat je važan, ističe on, i zbog činjenice da će biti ispunjeni uslovi za donošenje planskih dokumenata.

”Opština je Upravi obezbijedila tehničku podršku, a narednih dana, dvije komisije će početi s ažuriranjem podataka. Biće to ogroman posao jer treba obići centar Opštine, ali i ogromna okolna naselja - Milješ, Kuće Rakića, Karaburško polje, Dinošu…

Bonus video: