Rad i plate asistenata u nastavi u rukama Ministarstva prosvjete

Iz Udruženja ističu da je transformacija ugovora o radu bila selektivna, pa su asistenti zabrinuti da će ostati bez rješenja na neodređeno, kao i bez zarada za jul i avgust

12254 pregleda 5 komentar(a)
Škole različito postupale (ilustracija), Foto: Shutterstock
Škole različito postupale (ilustracija), Foto: Shutterstock

Asistentima u nastavi, koji su izmjenom propisa stekli pravo zaposlenja na neodređeno vrijeme, 10. jula ističe ugovor na određeno, a kako su “Vijestima” odgovorili iz Ministarstva prosvjete - situacija će biti riješena do kraja sedmice.

“Ministarstvo prosvjete radi na rješavanju koje se tiče neusaglašenosti prakse u odnosu na okolnosti koje su nastupile usvajanjem Zakona o obrazovanju djece sa posebnim potrebama. Iako se javnosti čini kao dug proces, razlog je isključivo nalaženje najboljeg rješenja za sve učesnike u procesu”, stoji u odgovoru “Vijestima”.

Izmjene i dopune Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, u dijelu angažovanja asistenata u nastavi, usvojene su 29. decembra prošle godine, a transformacija ugovora je, kako su isticali iz Udruženja asistenata u nastavi, bila selektivna, pa su asistenti bili zabrinuti da će ostati bez rješenja na neodređeno, kao i bez zarada za jul i avgust, i pored činjenice da su sredstva za isplatu pomenutih zarada opredijeljena budžetom.

”Ko i zbog čega osporava nešto što je apsolutno jasno i po zakonu, ne znamo, ali ono što znamo je da nećemo odustati od onoga što nam pripada. Apelujemo na Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo finansija i Vladu Crne Gore da međusobnom saradnjom riješe ovaj problem ili ćemo prijaviti mirne, masovne proteste koji će biti svakodnevni sve do momenta ostvarivanja naših prava”, poručili su iz Udruženja.

Prema usvojenom aktu, škola zaključuje ugovor o radu sa asistentom u nastavi na neodređeno vrijeme, ali, kako su više puta isticali iz Udruženja, u svakom gradu škole su različito postupale, pa je većina asistenata morala da traži transformaciju ugovora preko radne inspekcije, kao i da, kako tvrde, sami direktorima škola objašnjavaju izmjenu zakona jer većinom nijesu bili upućeni i čekali su dopis o izmjeni Zakona.

Iz Ministarstva prosvjete objašnjavaju zbog čega su neke škole transformisale ugovore, a druge ne.

”Ugovor o radu sa određenog na neodređeno radno vrijeme može se transformisati samo u slučaju i na način koji je propisan Zakonom o radu. Do izmjene Zakona o obrazovanju i vaspitanju djece sa posebnim potrebama 2021. godine, asistenti u nastavi su zasnivali radni odnos na određeno vrijeme u trajanju od deset mjeseci. Izmjenom ovog Zakona predviđeno je da oni zasnivaju radni odnos na neodređeno. Međutim, prelaznim i završnim odredbama ovog Zakona nije riješen status asistenata u nastavi koji su bili u radnom odnosu na dan stupanja na snagu Zakona, što znači da zakonodavac nije imao potrebu da se ovim zaposlenim transformiše radni odnos po sili zakona”, objašnjavaju iz resornog ministarstva.

Asistenti u nastavi koji su tada bili u radnom odnosu po ugovoru na određeno, kako ističu iz Ministarstva, mogu zasnovati radni odnos na neodređeno samo u skladu sa Zakonom o radu i zakonima iz oblasti obrazovanja.

”To znači da to radno mjesto mora biti sistematizovano, odobreno od strane Ministarstva prosvjete i da su za to obezbijeđena finansijska sredstva. Kada se obezbijede svi ovi uslovi, škola je dužna da javno oglasi zapošljavanje asistenata u nastavi na neodređeno radno vrijeme u skladu sa potrebama te ustanove, odnosno učenika i roditelja. Asistentima u nastavi koji su radili više od od 36 mjeseci neprekidno, ili sa prekidima ne dužim od 70 dana, može se izvršiti transformacija radnog odnosa u skladu sa članom 37 Zakona o radu”, stoji u odgovoru.

Kako ističu, vjerovatno su se u školama koje su transformisale ugovore, stekli uslovi iz Zakona o radu, član 37.

Međutim, iz Udruženja asistenata u nastavi su ranije isticali da radna inspekcija različito tumači ugovor čiji je prekid duži od 70 dana, pa su negdje naložili da se završi transformacija ugovora i pored tog prekida, a negdje ne. Sporni prekid se odnosi na 2020. godinu kada je, zbog pandemije korona virusa, nastava počela 1. oktobra umjesto 1. septembra.

Bonus video: