CZIP: Siluetom spriječiti da ptice udaraju o staklenu površinu

"Svako od nas se može potruditi da pomogne i doprinese smanjenju vjerovatnoće za ovu pojavu, postavljanjem samoljepljivih sliueta ptica u letu na staklene površine"

2459 pregleda 1 komentar(a)
Naljepnice siluete ptica, Foto: CZIP
Naljepnice siluete ptica, Foto: CZIP

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) doniraće naljepnice - siluete ptica, čija je svrha zaštita ptica od kolizije, saopšteno je iz ove Nevladine organizacije.

Kako dodaju naljepnice će krasiti staklene površine Erste banke i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, a donacija je obezbjeđena u okviru Spring Alive projekta.

Šta je kolizija i kako utiče na ptice?

Iako su se ptice prilagodile životu u urbanim sredinama, ljudska naselja kriju razne opasnosti, a staklene površine predstavljaju posebnu, često potcenjenu opasnost, dodaju iz CZIP-a.

"Kolizija predstavlja pojavu udara ptice o staklenu površinu, kao rezultat nedostatka sposobnosti ptica za razaznavanje fenomena refleksije. Dakle, ptice ne shvataju da se u prostoru nalazi prepreka u vidu stakla, već za odraz misle da se radi o još jednoj površini koju mogu da prelete", navodi se u saopštenju.

Kako je sve učestalija upotreba velikih staklenih površina prilikom gradnje, učestalija je i pojava udaraca ptica u staklo, gdje veliki broj slučajeva kolizije završi smrtnim ishodom, upozoraa CZIP.

"Procjenjuje se da se u Njemačkoj 100-115 miliona ptica godišnje sudari sa staklenim površinama, što odgovara 5-10 odsto svih ptica prisutnih u Njemačkoj. Procjenjuje se da približno 82-85 odsto svih ptica ugine od posljedica udara", dodaje se u saopštenju.

Pravilo ruke
Pravilo rukefoto: CZIP

Kako zaštititi ptice od kolizije?

Međutim, svako od nas se može potruditi da pomogne i doprinese smanjenju vjerovatnoće za ovu pojavu, postavljanjem samoljepljivih sliueta ptica u letu na staklene površine, objašnjava CZIP.

"Naljepnice se postavljaju u razmacima od 10 do 15 cm, sa spoljašnje strane stakla. Naime, ptica prilikom leta primijeti siluetu druge ptice na staklu, prepozna da se ispred nje nalazi prepreka, te na taj način izbjegne udar", kažu iz CZIP-a.

Pokazalo se da su najefikasnije naljepnice u nekoj jarkoj boji (poput crvene ili narandžaste), posebno kada se radi o tamnijim staklenim površinama, kako bi bile što uočljivije, dodaju. Međutim i one u tamnijim bojama se koriste u borbi protiv kolizije. Takođe, pored silueta ptica moguće je koristiti i naljepnice drugih oblika (tačke, mreže, linije) dok god poštujemo "pravilo ruke", tj. dok god neobilježena površina nije veća od našeg dlana.

Kako pomoći ptici koja je udarila u staklo?

Ukoliko ste ipak svjedok kolizije koja nije završila smrtnim ishodom i u ovom slučaju možete pomoći. Pticu treba staviti u kartonsku kutiju (poput kutija za cipele), izbušiti rupe kako bi vazduh nesmetano ulazio, te kutiju ostaviti na mjesto koje je van domašaja predatora i odgovarajuće temperature (ni previše toplo, ni previše hladno). Nakon nekog vremena (15 - 30 minuta), potrebno je pokušati pustiti pticu tako što ćete iznijeti kutiju napolje, otvoriti poklopac i sačekati da vidite da li je ptica spremna da odleti. Nekada ptice budu ošamućene udarcem, pa im je potrebno malo vremena da se oporave. Ako ipak procijenite da se stanje ptice ne poboljšava ni poslije nekoliko sati, potrebno je potražiti pomoć veterinara, objasnili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Znakovi kolizije
Znakovi kolizijefoto: CZIP

Iz CZIP-a su na kraju dali više informacija o Spring Alive projektu:

"Spring Alive je međunarodni projekat organizovan od strane BirdLife International, svjetske organizacije za zaštitu ptica. Kampanja je usmjerena da pomogne djeci Evrope, Azije i Afrike, njihovim porodicama, prijateljima i učiteljima da se uključe u akcije očuvanja ptica i prirode i da razumiju potrebu međunarodne zaštite ptica selica.

Pored donacije naljepnica, u okviru Spring Alive projekta je i ove godine obezbjeđen live prenos sa gnijezda bijelih roda u Beranama, proslavljen Dan ptica selica izletom na Skadarsko jezero za članove CZIP-a, održano više radionica u dječjim vrtićima i školama, te su škole podstaknute da se prijave na međunarodno Spring Alive takmičenje za nastavnike, u okviru ovogodišnje teme: 'Kako građanska nauka pomaže pticama?'. U Crnoj Gori projekat Spring Alive sprovodi Centar za zaštitu i proučavanje ptica 10 uzastopnih godina, počev od 2012. godine.

Osnovna komponenta Spring Alive je vebsajt www.springalive.net sa doprinosima učesnika iz više od 50 zemalja Evrope, Azije i Afrike. Svi građani, a posebno djeca i porodice, su ohrabreni su da posmatraju i bilježe dolazak sedam vrsta ptica selica svake godine: bijele rode, seoske laste i laste bregunice, kukavice, pčelarice, čiope i žalara blatarića. Spring Alive koordinira OTOP, BirdLife partner u Poljskoj, a ove godine je podržan od strane kompanije HedelbergCement", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: