Fejzić: Naši postupci da budu temelj na kojima se može graditi, a ne kamen o kojem će se spoticati

"Odazivamo se svakom pozivu dobrote i čestitosti, odazivamo se humanosti umjesto sebičnosti, odazivamo se svakoj prilici da u dobrim namjerama zbližimo ljude", navodi se u čestitki Reisa Islamske zajednice

5351 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić čestitao je u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori i u svoje lično ime svim prapadnicima islamske vjeroispovjesti najveći praznik u Islamu Kurban Bajram.

Fejzić u čestitki navodi da u društvenom životu naši postupci budu temelj na kojima se može graditi, a ne kamen o kojem će se spoticati.

"Veliki praznici i važni datumi uvijek su prilika da revidiramo svoje postupke, preispitamo svoje odluke, učvrstimo postignuća. Najveći praznik u Islamu, Kurban Bajram, kruniše obrede hadža, a kojeg ove godine iz Crne Gore obavlja 107 hodočasnika, upotpunjujući time sve komponente praktičnog vjerovanja", kazao je Fejzić.

Propisi vjere, kako navodi, znače više od praktičnig i formalnog.

"Hadžije su ovih dana izgovarale "odazivam ti se, Gospodaru, odazivam", a i mi, ovdje, bajramujući, uzimamo njihove poruke i učestvujemo i tom odazivu. Odazivamo se svakom pozivu dobrote i čestitosti, odazivamo se humanosti umjesto sebičnosti, odazivamo se svakoj prilici da u dobrim namjerama zbližimo ljude. Osim obreda hadža, ovi nas dani podsjećaju na prinošenje žrtve, obred koji je star koliko i čovječanstvo. Osim pomaganja i darivanja, propis darivanja kurbanske žrtve nam poručuje da onaj koji vjeruje spreman je i na žrtvu. Svaki uspjeh iziskuje žrtvu, a svakom vrijednom dobitku prethodi odricanje", saopštio je Fejzić.

U čestitki dodaje da u ovim mubarek danima žrtvujmo sve što opterećuje naše porodične, rodbinske, komšijske i prijateljske relacije.

"Molimo Allaha Uzvišenog da primi svaku našu žrtvu u Njegovo ime, da nam podari razboritosti i razumjevanja u svim izazovoma koji stoje pred nama. Neka nas Uzvišeni uputi stazama koje vode Milosti Njegovoj. Svim propadnicima Islama u zemlji i širom svijeta, u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori i u svoje lično ime Bajram Šerif Mubarek Olsun", zaključuje se u njegovoj čestitki.

Bonus video: