Kolašin domaćin MOSI naredne godine: Sport najbolji promoter turizma

MOSI u svim gradovima i u sve tri države (Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora) uvijek su prilika za unapređenje sportske infrastrukture, šansa za turističku privredu i promociju grada domaćina, rečeno je sinoć

7138 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

U susret obimnim priprema za održavanje Međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI), naredne godine, u Kolašinu, sinoć je održana i promocija te manifestacije, na kojoj su apostrofirane obaveze i odgovornost domaćina, ali benefiti koje će grad, turistički i sportski imati.

Promocija je okupila kolašinske sportiste, sportske radnike, predstavnike državnih i lokalnih institucija, privrednike... Kolašin je prvi put domaćin MOSI, a promoteri će biti košarkaš Vlado Šćepanović i karatistkinja Marina Raković.

MOSI u svim gradovima i u sve tri države (Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora) uvijek su prilika za unapređenje sportske infrastrukture, šansa za turističku privredu i promociju grada domaćina, rečeno je sinoć. Velike sportske manifestacije u svijetu i kod nas dokazuju da je sport najbolji promoter turizma, a turizam najbolji promoter sporta, poručeno je sa promocije.

Podsjećajući da su MOSI najveća smotra amaterskog sporta na Balkanu, sekretar u Ministasrtvu sporta i mladih Savo Rašović kazao je da će ta manifestacija biti „najbolji promoter Opštine Kolašin i države“. Takođe, tvrdi on, „istovremeno će predstavljari važan korak ka daljem regionalnom pozicioniranju Crne Gore kao atraktivne sportske destinacije“.

foto: Dragana Šćepanović

„Nedavno konstituisanje nove 43 Vlade, donijelo je sa sobom i promjenu institucionalnog okvira u oblasti sporta i mladih i ponovno formiranje Ministarstva. Cilj je snaženje vidljivosti tih oblasti i značajniji aktivizam u kontekstu njihovog daljeg unapređenja. Upravo u tom duhu značajnu pažnju posvećujemo i podršci mđunarodnih sportskin takmičenja, koja predstavljaju značajnu šansu kako za dalji razvoj sporta, tako i za promociju sportsko-turističkih potencijala jedne države, konkretno, grada domaćina“, rekao je Rašović.

On je najavio da će Ministarstvo „i do sada dobru saradnju Opštinom Kolašin intenzivirati u narednom periodu, u cilju zajedničkog djelovanja na planu stvaranja neophodnih preduslova za organizaciju MOSI. Rašović je obećao i da će Ministarstvo i Opština, u saradnji sa Upravom javnih radova raditi i na što efikasnijoj relizaciji kapitalnim projektima, kojima se unaprjeđuje sportska infrastruktura u Kolašinu.

Promocija MOSI Kolašin 2023 je, prema riječima predsjednika Skupštine opštine (SO) Milana Đukića, „prilika za podsjećanje na uspjehe i dostignuća kolašinskog sporta, kroz dugu i bogatu Istoriju“.

„Ovdje su večeras na jednom mjestu neki od najvećih heroja našeg vremena, kolašinskog, crnogorskog, jugoslovenskog, evropskog i svjetskog sporta. Najveći društveni uspjesi Kolašina u poslijeratnom periodu obilježeni su, između ostalog, i uspjesima kolašinskih sportskih kolektiva. Kvalitet života u decenijama izgradnje ovoga grada davale su sportske i kulturne aktivnosti na koje smo posebno ponosni. Od svog nastanka kolašinski klubovi i kolašinski sportisti stvarali su i radili u veoma teškim okolnostima uslovljenim klimom i ekonomijom jedne male planinske varoši. Međutim, i u takvim uslovima, sa nevjerovatnim samopuzdanjem, sa mnogo ljubavi i posvećenosti, ostvareni su brojni sportski rezultati, koji su proslavili Kolašin i kolašinski sport“, podsjetio je đukić.

U nizu državnih i međunarodnih uspjeha, kazao je on, bilo je i onih koji su ostvareni na MOSI igrama. Prema njegovim riječima, generacije kolašinskih sportista bilježile su uspjehe i donosile medalje sa tih Igara. Istovremeno, pored sportskih rezultata, objasnio je Đukić, MOSI su, mnogo učinile za učvršćivanju prijateljstva Kolašina sa gradovima iz tri bivše jugoslovenske republike.

foto: Dragana Šćepanović

„Bogata istorija kolašinskog sporta, entuzijazam i ljubav kolašinskih sportista i sportskih radnika obavezali su nas da pokušamo da učinimo ono što je bila želja svih nas, a to je da Kolašin bude domaćin MOSI igara. Mi koji smo ostali da živimo ovdje, mi koji volimo „Gorštak“ više od bilo kojeg drugog tima, mi koji smo vjerovali i još vjerujemo u naš grad, željeli smo i izborili da budemo domaćini jedne ovakve manifestacije. MOSI Kolašin 2023. sada više nije san, već posao organizacije za lokalne i državne institucije,sportske kolektive iz Kolašina i nacionalnesportske saveze. Domaćin Igara u ljeto iduće godine neće biti samo Kolašin već i država CrnaGora“, kazao je predsjednik SO.

Đukić, koji je i potpredsjednik Skupštine MOSI, očekuje pomoć državnih organa i nacionalnih sportskih saveza, kao i čitave kolašinske privrede i građana Kolašina.

„Potrudićemo se da budemo dobri domaćini, da sportistima omogućimo sve neophodne preduslove za postizanje željenih sportskih rezultata, ali i da ih upoznamo sa svim ljepotama Kolašina, zbog kojih će poželjeti da mu se vrate i ovdje provedu svoje godišnje odmore sa porodicom i prijateljima. Pohvaljujem dosadašnje napore predsjednika SO Đukića, koji, sa svojim timom saradnika, neumorno radi na pripremi i promociji MOSI koje će se sljedeće godine održati u Kolasinu“ rekla je predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović.

Sportski novinar i predsjednik savjeta RTCG Veselin Drljević, podsjetio je da su MOSI nastale od incijative studenta iz Prijepolja, iz 1954. godine, da se, u okviru studentske nedjelje organizuje Fiskulturni tromeč mladih iz njihovog grada, te Priboja i Nove Varoši. Fiskulturni tromeč je kasnije, kazao je on, prerastao u Sportske igre mladih Sandžaka, a potom 1964. godine u Međurepubličke omladinske sportske igre.

“Igre su postale istinska olimpijada amtereskog sporta na tromeđi. Do sada su se takmičari na MOSI nadmetali u 18 sportskih disciplina. Od 52. MOSI, koje su održane u Požegi, omogućeno je da se takmiče osobe sa iinvaliditetom. Do sada organizovana su takmičenje u atletici, sportskom ribolovu, šahu, pikadu, streljaštvu i u sedećoj odbojci. Po ugledu na Olimpijske igre, organizovano je i nekoliko zimskih MOSI, a domaćini su bili Sjenica, Žabljak , Čajetina , i Rožaje 1988. godine. Međutim, kako se smanjivao broj stanovništva sa tromeđe a zimski sportovi postajali sve skuplji, od ovog takmičenje se odustalo kazao je Drljević.

Bonus video: