Rudović: Odluka za pomoć medijima donijeta u skladu sa propisima

"Prije usvajanja Zaključaka pribavljeno je izjašnjenje Agencije za zaštitu konkurencije da agencija, shodno propisima, ne daje saglasnost za dodjelu državne pomoći male vrijednosti, kao i neophodno mišljenje Ministarstva finansija", rekao je Rudović

5483 pregleda 3 komentar(a)
Rudović, Foto: Boris Pejović
Rudović, Foto: Boris Pejović

Generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija, Neđeljko Rudović, oglasio se povodom poziva Centra za građansko obrazovanje (CGO) da taj resor preispita odluke prošle Vlade u vezi sa pomoći komercijalnim medijima koji svoj signal emituju putem Radio-difuznog centra Crne Gore, kazavši da je odluka za pomoć medijima donijeta u skladu sa propisima.

"Odlukom Vlade od 22. aprila 2022. godine, usvojen je prijedlog Ministarstva nadležnog za medije, da se pomognu ukupno 33 aktivna komercijalna emitera, radio i tv, koji svoje signale emituju putem Radio difuznog Centra Crne Gore. Odluka je pripremljena od strane Direktorata za medije, nakon konsultacija i zvanične komunikacije, između ostalih, i sa Agencijom za zaštitu konkurencije, kako bi se sprovela po proceduri za dodjelu državne pomoći de minimis, koja iznosi do 200.000 eura po korisniku. Pomoć za ove medije iznosi 400.000,00 eura i njome se pokrivaju ravnomjerno obaveze svih komercijalnih emitera prema RDC-u, tj. najmanje sedam godišnjih faktura", saopštio je Rudović.

Kazao je da se radi o dijelu paketa pomoći medijima kojim su obuhvatili sve medije, podsjetivši da su druga dva paketa realizovana kroz konkurse za sprječavanje negativnih posljedica epidemije koronavirusa i širenja dezinformacija.

"Nakon što smo obezbijedili neophodne uslove da se jednom Odlukom objedine svi aktivni komercijalni emiteri koji svoj signal emituju putem RDC-a, ovom Odlukom istovremeno se i opozvala prethodna Odluka Vlade Crne Gore, da se pokriju obaveze prema Radio difuznom Centru Crne Gore samo za tri najveća komercijalna TV emitera sa nacionalnom pokrivenošću", dodaje Rudović.

Ističe i da je prije usvajanja Zaključaka pribavljeno izjašnjenje Agencije za zaštitu konkurencije da agencija, shodno propisima, ne daje saglasnost za dodjelu državne pomoći male vrijednosti, kao i neophodno mišljenje Ministarstva finansija. Od svih korisnika pomoći, prema instrukcijama AZK, prikupljeni su popunjeni obrasci da tokom tekuće i prethodne dvije fiskalne godine nijesu bili korisnici državne pomoći u iznosu koji prelazi 200.000 eura, navodi Rudović.

"Sve podatke o realizovanoj pomoći emiterima Ministarstvo kulture i medija unijeće u registar de minimis pomoći u trenutku kada pomoć bude realizovana. Zaključkom Vlade od 22. aprila utvrđeno je da je Ministarstvo finansija dužno da uplati 400.000 eura RDC-u do kraja godine, radi preuzimanja obaveza medija prema RDC-u tokom 2022. godine. Riječ je o preuzimanju obaveza medija tokom 2022, a ne o pokrivanju dugova. Cijenimo aktivnosti nevladinog sektora i njihov doprinos da se medijski sektor uredi po mjeri razvijenih demokratskih društava", zaključuje se u saopštenju.

Iz CGO-a su pozdravili brzu reakciju Rudovića, te pozvali Ministarstvo da u komunikaciji sa Agencijom za zaštitu konkurencije "razriješi njihove kontradiktorne stavove i javnost obavijesti o ishodu".

"CGO godinama prati ovo pitanje, a naša današnja reakcija se zasniva na odgovoru Agencije u kojem oni navode da nisu konsultovani prilikom dodjele ove državne pomoći određenim medijima. CGO ostaje partner u jačanju transparentnosti finansiranja medija iz javnih fondova", napisali su na Tviteru.

Iz te NVO su ranije danas naveli da Vlada Zdravka Krivokapića "nije tražila, iako je bila dužna", mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK) "prije nego je diskreciono pomogla tri televizijske stanice - TV Vijesti, Nova M i PRVA TV CG preuzimanjem dugova od 200,000 eura" prema Radio-difuznom centru.

"AZZK, u odgovoru Centru za građansko obrazovanje (CGO), naglašava da Vlada u informaciji od 8. aprila nije precizirala koliki dug po korisniku izmiruje, već navodi iznos od 200,000 eura kao dug tri televizije. U zaključku od 22. aprila stoji iznos od 400,000 eura bez pojedinačnih iznosa i korisnika. AZZK je ukazala da je Vlada morala, shodno Zakonu o kontroli državne pomoći, da joj se obrati za mišljenje, a kako bi se osiguralo da nisu prekoračeni limiti da dodjelu tzv. de minimis pomoći, kao i da to nije urađeno ni tri mjeseca od donošenja spornog zaključka. CGO podvlači da moraju postojati transparentni mehanizmi finansiranja medija, u skladu crnogorskim zakonodavstvom, propisima EU i najboljim međunarodnim praksama", naveli su tada iz CGO-a, pozivajući Ministarstvo kulture i medija da provjeri sve okolnosti povodom tog slučaja i o tome izvijesti javnost.

Bonus video: