Savović: U Zavodu za školstvo ćute o ključnim problemima

"Reformu smo uveli kako smo je uveli, ali Zavod za školstvo je mogao da otkloni brojne hipoteke na čitav proces"
100 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Savović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slobodan Savović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.10.2017. 16:44h

Predsjednik podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović smatra da je odgovor koji mu je Zavod za školstvo uputio na sugestije u vezi sa predmetom geografija neozbiljan jer nema “ni slova o suštinskim promjenama u radu na času, nema ni pomena o unaprijeđenim metodama nastave koji treba da prate reformu”.

Savović je ranije, a na inicijativu predstavnika Zavoda koji su posjetili školu u kojoj je zaposlen, uputio niz pitanja i problema u praksi, a u vezi sa smanjenim fondom časova iz predmeta iako je obim gradiva ostao isti, činjenicom da se upoređivanjem prošlogodišnjih i ovogodišnjih planova može zaključiti da nema razlike između ciljeva i novih ishoda.

On je tada ustvrdio da ishodi učenja ne uzimaju u obzir vaspitnu ulogu nastave, niti aktivnosti učenika na času, a ne prepoznaju minimum i maksimum znanja, već se moraju prilagoditi slabijim i prosječnim učenicima.

"Ono čemu ja učim moje mlade učenike je suprotno posljednjim potezima i ovim smjernicama Zavoda za školstvo. Kao slobodan čovjek i akademski građanin ove države, obavezan sam još jednom upozoriti odgovorne u Zavodu za školstvo. Reformu smo uveli u učionice kako smo je uveli. Uz svu brzinu i argumentovane kritike stručne javnosti. I ovome nema popravke. Ali najmanje što se moglo očekivati od Zavoda je bilo da otkloni brojne hipoteke na čitavi proces koje su se u međuvremenu ispostavile”, poručio je Savović.

Prema njegovim riječima, toj instituciji ne priliči jednosatno savjetovanje sa nastavnicima, jer upravo Zavod mora biti lokomotiva reformskog procesa.

"Prostim uvidom u ove "smjernice", nažalost, potvrđuju moje tvrdnje da Zavod nastoji da prosvjetne radnike prekvalifikuje u administrativne radnike. Zavodu je, prema odgovoru na moje praktične probleme, jedino važno kako će i što upisati prosvjetni radnici u dnevniku. Da li će planovi odgovarati njihovim zamišljenim projekcijama. U smjernicama nema ni slova o suštinskim promjenama u radu na času, nema ni pomena o unaprijeđenim metodama nastave koji treba da prate reformu. Na kraju nema više prosvjetnih radnika koji su bili prepoznati i važili su za autoritete u društvu i kojima su se dičili njihovi učenici. Umjesto njih ovo društvo izgleda želi administrativne radnike koji ispunjavaju želje roditelja svojih učenika i uzmiču pred njima”, ocijenio je Savović.

Dodao je da je do sada “iskreno vjerovao da će Zavod za školstvo otvoriti čitav proces reforme”.

“U tom smjeru su bili i moji predlozi. Ovako Zavod forsira formu a napušta suštinu procesa”, zaključio je Savović.

Bonus video: