Podgorički vatrogasci ugasili rekordnih 2.135 požara

Od prvog juna do prvog oktobra vatrogasci ugasili čak 2.135 požara, odnosno 998 više u odnosu na isti period lani
90 pregleda 0 komentar(a)
Gašenje požara, Foto: Boris Pejović
Gašenje požara, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.10.2017. 15:43h

Vatrogasci su od prvog juna do prvog oktobra u Podgorici ugasili čak 2.135 požara, što je rekord u broju intervencija u tom periodu.

“To je apsolutni rekord po broju intervencija u toku ljetnje sezone, odnosno čak 998 više požara smo imali nego lani u tom periodu”, kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja Andrija Čađenović.

Ove godine je oboren i rekord po broju intervencija u jednom mjesecu, jer su u julu imali čak 1.072 intervencije na gašenju požara.

“Ovogodišnji jul je bio rekordan po broju intervencija u jednom mjesecu, za 24 časa smo imali jednom čak 72 požara”, kazao je Čađenović.

On je objasnio da je u julu 2015. godine zabilježeno da je bilo 900 požara, a rekordan broj do sada u tom mjesecu bio je 2007., kada su vatrogasci intervenisali tačno hiljadu puta.

On je istakao da je za 99 odsto požara, ove ljetnje sezone, uzrok ljudski faktor.

“Odgovorno tvrdim da je to tako. Naravno nije svaki požar izazvan namjerno, već i nepažnjom ljudi”, kazao je Čađenović.

On je rekao da je ljetnja požarna sezona završena prvog oktobra, pa je zbog toga prestala potreba za angažovanjem 25 sezonaca, koje su poslali kući.

“Zatvorili smo i punktove na brdu Gorica, kao i u gradskoj opštini Tuzi i Golubovci. Ti punktovi bili su otvoreni za vrijeme ljetnje požarne sezone, radi što bolje i efikasnije intervencije. Na svakom punktu su bila po dva vatrogasca”, kazao je Čađenović.

On je istakao da su ove godine imali izuzetnu saradnju sa nevladinim organizacijama, volonterima i građanima, što je umnogome pomoglo očuvanju zelenih površina i imovine.

Čađenović je kazao da poučeni tim iskustvom, u narednom periodu će se posvetiti još više saradnji i edukaciji građana.

Od juna do oktobra, kako je kazao, vatrogasci su u bezvodna područja prevezli 466 cisterni vode.

“Odnosno 179 cisterni smo više prevezli u odnosu na isti period prošle godine”, kazao je Čađenović.

Bonus video: