Katić: Bitno je da očuvamo i dodatno ističemo slobodu, antifašizam, solidarnost, suverenost i borbu za bolji život

Ceremoniji je prisustvovao i konzul Srbije u Herceg Novom, Mićo Rogović

1929 pregleda 0 komentar(a)
Sa ceremonije, Foto: Opština Herceg Novi
Sa ceremonije, Foto: Opština Herceg Novi

Na spomeniku Bezmetković jutros je obilježen 13. jul, Dan državnosti Crne Gore, polaganjem vijenaca i evociranjem sjećanja na slavnu prošlost naših predaka i njihova herojska djela tokom Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

U saopštenju se dodaje da su vijence položili predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i saradnici, poslanica u Skupštini Crne Gore, Tamara Vujović, te predsjednik Mjesnog odbora OBNOR-a Zelenika, Ranko Kišić.

Navodi se da je uz sekretare i načelnike opštinskih službi, današnjoj ceremoniji prisustvovao i konzul Srbije u Herceg Novom, Mićo Rogović.

Katić je istakao da je za crnogorsko društvo današnji datum višestruko važan – ne samo zato što predstavlja dva velika istorijska trenutka, već i zbog toga što je bitno da očuvamo i uvijek dodatno ističemo one vrijednosti koje 13. jul sa sobom nosi – sloboda, antifašizam, solidarnost, suverenost i borba za bolji život.

"Volja našeg naroda jasno iskazana 13. jula 1941. godine zasadila je sjeme velikih dešavanja koja su uslijedila. Ustanak je pokazao snagu i zajedništvo naroda Crne Gore da i u najtežim vremenima stane u odbranu slobode, pravde, svoje kuće, porodice i svoje volje. To je lekcija koju svi i danas moramo pamtiti, jer je poštovanje slobodno iskazane volje građana i njihovih prava u temelju demokratske države i društva. Neka slobodarska i antifašistička misao koja je vodila naše pretke bude luča Crnoj Gori na putu napretka naše države kao građanske, multikulturalne, multivjerske i multietničke sredine, u kojoj će svaki pojedinac živjeti dostojanstveno, u miru i prosperitetu", naglasio je Katić i svim građankama i građanima Herceg Novog i Crne Gore čestitao 13. jul, Dan državnosti.

Iz Opštine Herceg Novi su dodali da se na ceremoniji obratio i potpredsjednik OO SUBNOR-a 1941-1945 Herceg Novi i član UO SOBNOR-a Crne Gore, Milan Vajagić, prema čijim riječima su djela i opredijeljenje naših predaka 1941. godine prije svega proizašli iz vjekovne borbe za slobodu i pravdu, kao izraz iskonske ljubavi prema slobodi opjevanoj u narodnim pjesama, djelima Njegoša i brojnih književnih stvaralaca.

"Jedan od glavnih faktora uspjeha ustanka u Crnoj Gori je djelovanje crnogorskih komunista u duhu internacionalizma i jugoslovenstva, koji su svoja shvatanja prenosili na veći dio stanovništva. Crnogorci su bili veliki pobornici Jugoslavije i jugolovenstva, jer su u tome gledali svoj perspektivni razvoj i sigurnost za očuvanje slobode u zajednici sa bratskim narodima", istakao je Vajagić i napomenuo da je jedan od značajnijih činilaca za uspješno pokretanje ustanka 13. jula 1941. godine bila borba za potpunu nacionalnu slobodu, nezavisnost i ravnopravnost, kao i borba protiv svakog oblika ugnjetavanja i za socijalnu pravdu.

Bonus video: