Zeković: UP prouzrokovala anarhiju i haos, Peković i Kovačević dozvoilili da dođe do incidenata

"Saopštenje Uprave policije o događanjima u Nikšiću nije objektivno i u funkciji je prikrivanja sopstvenih propusta. Ovo je i jasna poruka svim građanima Crne Gore, bez obizra na njihove razlike, da svjedočimo najozbiljnijoj političkoj i stranačkoj zloupotrebi policijskog servisa"

28503 pregleda 30 komentar(a)
Zeković, Foto: Boris Pejović
Zeković, Foto: Boris Pejović

Uprava policije (UP) je svojim neadekvatnim postupanjem prouzrokovala anarhiju i bezbjednosni haos, saopštio je danas Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i koordinator Građanske inicijative "21. maj".

On je reagovao na saopštenje UP u vezi jučerašnjih incidenata u Nikšiću u kome se između ostalog navodi da je policija postupala u skladu sa nadležnostima.

Zeković je optužio načelnika Centra bezbjednosti (CB) Nikšić Dragoljuba Pekovića i predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića da su "znali za planirane provokacije" i "da su sa jasnom namjerom pustili i dozvoilili da dođe do incidenata".

"Saopštenje Uprave policije o događanjima u Nikšiću nije objektivno i u funkciji je prikrivanja sopstvenih propusta. Ovo je i jasna poruka svim građanima Crne Gore, bez obizra na njihove razlike, da svjedočimo najozbiljnijoj političkoj i stranačkoj zloupotrebi policijskog servisa. Nastup Uprave policije nažalost opet ukazuje da će sve eventualne provjere biti strogo politički kontrolisane, ograničene i unaprijed su, već u ovom trenutku, obesmišljene. Pokazuju se sve slabosti ključnog servisa za primjenu zakona i osiguranje vladavine prava", istakao je Zeković u saopštenju.

On je dodao da su izostale pripremne i operativne aktivnosti kao i planska postavka službe u gradu kako bi se na preventivan način spriječili mogući incidenti i narušavanje javnog reda i mira.

"Policija na terenu nije raspolagala sa informacijama da se spremaju provokacije i incidenti od strane velikosrpskih nacionalista i ekstemista, uglavnom okupljanjih u okviru svetosavskih pravoslavnih udruženja, primarno bratstva Tvrdoš, prema mirno okupljenim građanima koji su proslavljali državni praznik", poručio je Zeković.

Po njegovim riječima, policija je trebala da ima jasan plan postupanja i procjenu.

"A u procjeni treba da stoji sve što je prikupljeno operativnim putem pa se na taj način se i organizuje služba", kazao je on.

Zeković je naveo i da štab koji je formiran ovim povodom nije odradio ništa i postojao je samo prividno, da se elementarno zadovolji forma.

"Odgovorno tvrdim da su za planirane provokacije znali načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Peković i predsjednik opštine Nikšić Kovačević i da su sa jasnom namjerom pustili i dozvoilili da dođe do incidenata. Policija je bez organizacije i rukovođenja djelovala dezorjentisano, nesistemski i uz očigledno prekoračenje policijskih ovlašćenja", kazao je Zeković.

On je poručio da Uprava policije kaže da nijesu dužni da identifikuju obilježja i preventivno djeluju.

"To nije tačno. Jasno su dozvoilili da grupa ekstremista sa nacionalističkim obilježjima i pjesmama, uđe na trg. To se nije smjelo dozvoliti. Policija treba da postupa naročito preventivno. Par dana se najavljuju auto litije. Policija je bila dužna su da ih sve identifikuje, pozove na razgovor i upozori o posljedicama. Okupljanje velikosrpskih nacionalista nije bilo prijavljeno i bilo je protivzakonito, dok se sa druge strane obilježavanje 13. jula mirno odvijalo i bio je to regularno prijavljeni i odobreni skup", naveo je Zeković.

Po njegovim riječima nesporna je činjenica da policija nije spriječila da dođe do susreta dvije grupe građana, što se nikako nije smjelo dozvoliti.

"Kad su došli u poziciju da ne mogu da spriječe incidente, policijski službenici su dezorjentisano i masovno počeli da upotrijebljavaju sredstva prinude - hemiju, fizičku snagu, palicu - i prema mirno okupljenim građanima. Na dostupnim snimcima se vidi da se u dejstvu suzavca nalaze djeca, žene, stare osobe iako to nije bilo nužno i proizvelo je dalje negativne događaje. Primjetno je da pri djelovanju policija nije imala niti koristila megafon ili bilo koje drugo sredstvo da se građani na vrijeme upozore, da se jasno i glasno izda naređenje da se ljudi raziđu. Sve je to izostalo", naveo je Zeković.

Kazao je i da je Uprava policija svojim neodgovornim i na činjenicama neutemeljnim saopštenjem ne želi da prizna da je imala jasan problem sa primjenom zakonom.

"Zbog čega je, na određene momente, došlo do anarhije i međusobnog obračuna više grupa, uključujući i nedopustive napade na službenike policije. Uprava policije svojim saopštenjem prebacuje odgovornost sa sebe i šalje poruku na politički teren, jasno poručujući da je za sve kriva politika zbog podjela u društvu. Bez obzira na sve, jasno se zna šta je odgovornost, zadaci i ovlašćenja policije. Ko nije toga svjestan, ne treba ni da bude angažovan na starješinskim pozicijama u policiji", zaključio je Zeković.

Policija je u Nikšiću juče upotrijebila suzavac kako bi spriječila sukob dvije grupe građana, koje su se okupile da obilježe 13. jul, Dan državnosti.

"Vijestima" je rečeno da su uhapšene dvije osobe.

U jednom trenutku u centru grada došlo je i do sukoba policije i građana.

Građani su bacali flaše, stolice...a policija je upotrijebila suzavac i biber sprej, javio je reporter "Vijesti".

Bonus video: