Vukčević: Evidentno je da postoji neka vrsta pritiska

Član Savjeta RTCG je za Javni servis nakon razgovora u Agenciji za sprječavanje korupcije kazao da su "razgovarali o četiri tačke"
83 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Vukčević, Foto: Zoran Đurić
Nikola Vukčević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.10.2017. 12:51h

Član Savjeta RTCG Nikola Vukčević razgovarao je danas u Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK), po prijavi NN lica, a koja se odnosi na potencijalnu sumnju da su pojedini članovi Savjeta u sukobu interesa, prenosi portal RTCG.

On je za Javni servis nakon razgovora kazao da su "razgovarali o četiri tačke."

"Prva tačka je moje eventualno članstvo kao odgovornog lica u određenom privrednom društvu, što smo vrlo brzo razjasnili uz pomoć dokaza iz CRPS-a," kazao je Vukčević.

Druga tačka mogućeg konflikta interesa, dodaje, tiče se konkursa za nezavisnu produkciju u projektu reditelja Andra Martinovića, jer su povezana lica radila na ovom i njegovom prethodnom filmu. Razjašnjeno je, dodaje, da je konkurs bio sproveden i bodovan od strane stručnih i odgovornih lica RTCG, te da Savjet nije glasao po tom pitanju, tako da on ne može ni biti odgovoran po tom pitanju.

"Međutim, ono što se na određeni način problematizovalo je moj rediteljski honorar za dokumentarni film iz 2016, koji nema nikakve veze niti sa RTCG niti sa bilo čim što bih ja nazvao konfliktom interesa. Postavilo se pitanje da li sam se ja, baveći se režijom i proizvodnjom dokumentarnog filma, na određeni način bavio proizvodnjom TV programa, što je u suprotnosti sa zakonom. Naveo sam da je dokumentarni film autorsko djelo, a ne TV program, a Agenciji ću ostaviti sud kako će ga ona klasifikovati", kažao je Vukčević.

O samom razgovoru u Agenciji, Vukčević kaže da je bio jasan i funkcionalan.

"Razjasnili smo sve što je sporno, i mozda sam se našao u čudnoj situaciji saznavanja, da se sva djelatnost FTV reditelja, što je moja struka, možda definiše kao nešto u čemu sam ja u konfliktu interesa tokom članstva u Savjetu. Izjavio sam, ako je to eventualni zaključak - da je za mene to novost, i ako to znači da za ovih pet godina ne mogu da se bavim svojim poslom i svojom strukom, volio bih da mi je to neko razjasnio u startu. Četrvrta tačka je značajna kontroverza oko tzv. prijave imovine, tj. da li su članovi Savjeta - javni funkcioneri (koji imaju tu obavezu) ili nisu. Ne nalazimo se na spisku javnih funkcionera. Meni nije problem prijava imovine, ali u komunikaciji do sada se to pitanje na Savjetu nije zaključilo kao neophodno", kazao je Vukčević.

Na pitanje da prokomentariše iznenadne anonimne prijave, Vukčević je rekao da je evidentno da neka vrsta pritiska postoji. Istovremeno da je, kao član Savjeta ponosan što je uočljiva činjenica da je Javni servis postao otvoren i za drugu stranu bilo kojeg problema.

Na Agenciji je, kazao je Vukčević, da procijeni da li to što mi je isplaćen rediteljski honorar za jedan dokumentarni film zaista predstavlja toliku opasnost po javni interes.

Bonus video: