Vlasnici objekata na Bojani najavili protest: Traže poništenje tendera i niže cijene

Takođe, iz nevladine organizacije koja okuplja vlasnike, tvrde da JP na tom dijelu ulcinjske opštine ne ulaže ni približno novca koliko prihoduje od više od 600 privremenih objekata na rijeci

17265 pregleda 10 komentar(a)
Kućice na Bojani, Foto: Samir Adrović
Kućice na Bojani, Foto: Samir Adrović

Revoltirani odnosom Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i paprenim cjenovnikom usvojenim za ovu godinu, zakupci državnog zemljišta, odnosno vlasnici privremenih objekata na obalama rijeke Bojane, za danas su zakazali protestno okupljanje.

Oni između ostalog, kako se navodi u saopštenju, ne žele da im odluke JP Morsko dobro samo budu ispostavljene već hoće da učestvuju u procesu njihovog donošenja putem javnih rasprava i traže da se povuče objavljeni tender o zakupu.

Takođe, iz nevladine organizacije koja okuplja vlasnike, tvrde da JP na tom dijelu ulcinjske opštine ne ulaže ni približno novca koliko prihoduje od više od 600 privremenih objekata na rijeci.

”Predstavljamo značajan resurs za punjenje budžeta Morskog dobra, budući da zvanični podaci govore da je JP od nas u posljednjih pet godina prihodovalo 1,66 miliona eura. Prikupljena sredstva Morsko dobro trebalo je da kroz investicije povrati u taj dio obale kroz infrastrukturu i očuvanje životne sredine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, pored ostalog, neispunjene obaveze JP izgradnja zajedničke kancelarije za sve državne službe kod mosta, investiranje i nalaženje trajnog rješenja za sve puteve, javna rasvjeta, poboljšanje elektrosnabdijevanja, javni prevoz, određivanje lokacije za izvlačenje čamaca, privremena benzinska pumpa na račvi za točenje goriva i druge manje investicije...

Kao jedan od razloga okupljanja ističe se enormno povećanje cijena zakupa.

”Činjenica je da se većina objekata na Adi izdaje, ali ne i svi. Tražimo da se omogući da svako ko želi da izdaje smještaj, dobije rješenje da prijavljuje goste i plaća porez”, ističe se u saopštenju i podsjeća “da nam se svake godine obećavaju investicije a i dalje samo dobijamo nove namete da platimo. Želimo da se realno sagleda ova situacija i aktuelni tender o zakupu objekata povuče dok se realno ne razmotre cijene. Želimo ulaganje u ovaj prostor i više učešća u odlukama. Da se odluke donose na javnim raspravama, a ne u kancelarijama”, navodi se u saopštenju.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JP) objavilo je prošlog petka Javni poziv za podnošenje ponuda za zakup privremenih lokacija na obalama rijeke Bojane.

”Predmet Javnog poziva je zakup zemljišta u državnoj svojini za postavljanje privremenih objekata tipa vikend kuća i ribarskih kuća na obalama rijeke Bojane u opštini Ulcinj, prema važećim Izmjenama i dopunama Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra iz 2020. godine, koje je donijelo Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma”, piše u objavi na sajtu JP.

Pored ostalog, tenderom je precizirana imperativna obaveza izabranog ponuđača da do kraja godine izgradi bioseptičku jamu.

Na obalama Bojane ima skoro 600 objekata građenih u skladu s programom privremenih objekata od 2019. do 2023. Prema nezvaničnim informacijama, u međuvremenu je niklo još više od 100 nelegalnih kućica i vikendica.

JP je dan prije objave tendera obavilo rušenje nelegalnih građevina na pet lokacija.

Bonus video: