Sudar jahti u Kumborskom tjesnacu

U incidentu nije bilo zagađenja mora izlivanjem nafte ili zauljenih tečnosti iz dvaju brodova, a UPSUL i Inspekcija sigurnosti plovidbe utvrđuju uzroke sudara

27678 pregleda 9 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL

U Kumborskom tjesnacu u zalivu Boke Kotorske oko 18.40 sati došlo je do sudara dvije jahte koje viju crnogorsku zastavu - 14 metarske jedrilice "Sunny Wind" i motorne jahte "A", takođe dugačke 14 metara.

Na jedrilici koja u momentu sudara nije bila pod jedrima, već je kao i jahta "A" vozila na motorni pogon, bila su četiri strana državljanina, dok je na motornoj jahti bilo dvoje ljudi, takođe stranaca.

Dva plovila sudarila su se u visini transverzale Petrovići - Baošići pri čemu je motorna jahta pretrpjela veća oštećenja.

Po pozivu u pomoć koji je stigao preko Operativno-komunikacionog centra 112 MUP-a Crne Gore, odmah je reagovala Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) koja je na lice mjesta uputila svoj brzi spasilački čamac SAR-5.

Kumborski tjesnac udes
foto: UPSUL

Posada dvije jahte ispostavi Lučke kapetanije u Tivtu podnijela je zvaničnu prijavu pomorske nezgode, zbog čega su se oba plovila u pratnji čamca SAR-5 uputila prema gradskom pristaništu Pine u Tivtu gdje je i ekipa Hitne pomoći iz Tivta sačekala brodove koji su uplovili oko 19.30 sati jer se u međuvremenu jedan od članova posade jedrilice "Sunny Wind" požalio na povrede koje je navodno zadobio u sudaru dva broda.

Kumborski tjesnac udes
foto: UPSUL

Ostalih pet osoba sa oba plovila su nepovrijeđena.

Kumborski tjesnac udes
foto: UPSUL

U incidentu nije bilo zagađenja mora izlivanjem nafte ili zauljenih tečnosti iz dvaju brodova, a UPSUL i Inspekcija sigurnosti plovidbe utvrđuju uzroke sudara i preko elektronskog trakinga VTMIS sistema pokušavaju utvrditi ko je odgovoran za koliziju dvije jahte.

Kumborski tjesnac udes
foto: UPSUL

Iz preliminarnih rezultata istrage naslućuje se da se ni skiper jedrilice "Sunny Wind" ni skiper motorner jahte "A" nisu pridržavali odredbi COLREG-a, odnosno međunarodnih Pravila za izbjegavanje sudara na moru.

Kumborski tjesnac udes
foto: UPSUL

Ovo je inače treća i najozbiljnija pomorska nezgoda koja je danas prijavljena UPSUL-u i pomorskim vlastima u akvatorijumu Boke koje pokriva Lučka kapetanija Kotor - ispostava Tivat.

Uz to, UPSUL je danas u barskom akvatorijumu imao još jednu uzbunu zbog poziva u pomoć sa jedne jahte čiji je skiper prijavio da ima požar na motoru, ali se ta dojava na kraju srećom, pokazala kao lažna.

Bonus video: