Ponovo gori: Požar na deponiji Mislov do

Procjena je da se u Mislovom dolu, na godišnjem nivou, deponuje oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu

18688 pregleda 19 komentar(a)
Požar na deponiji Mislov do, Foto: Služba zaštite i spašavanja Nikšić
Požar na deponiji Mislov do, Foto: Služba zaštite i spašavanja Nikšić
Ažurirano: 17.07.2022. 16:00h

Požar na deponiji Mislov do ponovo je aktivan. Kako je "Vijestima" rečeno požar je izbio nešto nakon 11 časova.

I prošlog mjeseca je gorjelo na deponiji koja je to odavno prestala biti, i koja je najveći ekološki problem Nikšića.

U gašenju požara, koji je većih razmjera, učestvuju pripadnici Službe zaštite i spasavanja, kao i zaposleni na deponiji.

"Sprečavamo da požar zahvati Budoš, ali nam gašenje otežava vjetar. Stalno se čuju eksplozije", kazao je Goran Tripković iz Službe zaštite i spasavanja.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini od oko dva hektara, počelo je 2003. godine.

Tada je rečeno da će biti privremenog karaktera i zatvorena nakon pet godina. Deponija je počela da se formira u prirodnom udubljenju, da bi se godinama formiralo vještačko brdo različitog otpada.

Mislov do
foto: Privatna arhiva

Procjena je da se u Mislovom dolu, na godišnjem nivou, deponuje oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu.

Ekolozi godinama upozoravaju na opasnost koja prijeti od deponije koja, prema njihovim riječima, ni u danima kad je postala privremena nije zadovoljavala propisane standarde.

Mještani su više puta organizovali proteste, a požari i dim koji je znao i da sedmicama prekrije grad, nijesu rijetka pojava.

Početkom juna predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, potpisao je ugovor sa Konzorcijumom Tekon Tehnokonsalting – Beograd i E3 Consulting – Podgorica za izradu studije izvodljivosti sanacije deponije Mislov do.

Firma "Tekon" je uradila 3D termalno snimanje Mislovog dola koje je pokazalo prisustvo požara u dubini deponije.

Požari na deponiji traju već desetak godina, a firma "Tekon" predložiće tehničko rješenje, nakon čega će se, kako su ranije najavili iz lokalne uprave, ući u gašenje unutrašnjih požara i umirivanje deponije.

Bonus video: