MHA: Opštine u Crnoj Gori da najkasnije do sjutra uveče počnu primjenjivati Zakon o zaštiti od buke

Poručuje se da Crna Gora želi postati članica Evropske unije i atraktivna turistička destinacija u kojoj nema mjesta za nepoštovanje zakona i zaštitu delikvenata

5137 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje hotela Crne Gore (MHA) pozvalo je "partijanere" da od večeras strogo poštuju Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini a opštinske organe da sprovode dosljedno i neslektivno taj akt, posebno njegove članove 6a, 25, 28, 29 i 30.

To stoji u dopisu MHA članovima Upravnog odbora dostavljenog na hitno glasanje na izjašnjenje o saopštenju za javnost.

"Udruženje hotela Crne Gore - MHA dalo je rok svim opštinama u Crnoj Gori da najkasnije do sjutra uveče počnu primjenjivati Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini i da najstrožije sankcionišu njegove prekršioce kako zbog građana, tako i zbog turista koji borave u Crnoj Gori. Članovi MHA će od noćas obaviještavati svoju Asocijaciju o poštovanju ovog Zakona, a u slučaju da se Zakon bude nastavio kršiti kao do sada, obavještavaće MHA o pijedinačnim kršenjima, koja će sa svoje strane podnositi prijave nadležnim organima", piše u saopštenju.

Podvlači se da ako pomenuti ne postupe odmah po prijavama i Zakonu, MHA će obavijestiti Evropsku komisiju o sistemskom kršenju Zakona u Crnoj Gori, kao i o nepoštovanju prvog kriterijuma za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, koji se odnosi na institucionalnu garanciju vladavine prava i ljudskih prava.

"Osim toga, MHA će podnositi objedinjene tužbe za nadoknadu štete i izgubljenu dobit za svaki dan prema svim opštinama u kojima buka i dalje bude bila problem", piše u saopštenju.

Poručuje se da Crna Gora želi postati članica Evropske unije i atraktivna turistička destinacija u kojoj nema mjesta za nepoštovanje zakona i zaštitu delikvenata, navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor Udruženja Boris Marđonović.

Posljednjih dana, hotelijeri posebno iz Budve i Ulcinja, žalili su se da im buka odvlači goste iz hotela.

Vlasnik Palate Venecija u Starom gradu u Ulcinju Gani Resulbegović kazao je da zbog buke i haosa na Pristanu, na Maloj plaži i objektima koji joj gravitiraju, ima sve manje gostiju i da oni odlaze na Veliku plažu uprkos višim cijenama.

Vlasnici lokala i otvorenih šankova na Pristanu odgovrili su da to nije tačno već da oni imaju najbolju ponudu i provod u gradu što se, kako tvrde, može vidjeti i na društvenim mrežama gdje imaju više od milion posjetilaca.

Problem buke u Budvi je esklalirao u protekle dvije sedmice, gosti napuštaju hotele, a Opština Budva ne želi da se riješi, poruke su sa današnjeg, šestog po redu sastnaka predstavnika mjesnih zajednica "Stari grad" i "Gospoština", ugostitelja, hotlijera , mještana…

Bonus video: