Svi tvrde da su u pravu, a od kuće Vujovića ni kamena

Zbog rušenja kuće Vujovića Glavni grad podnio krivične prijave protiv firmi “Coinis”, “Corner Construction”, “Avio Petrol”, “Studio K”... ”Coinis”: Kuća nije imala status kulturnog dobra i predstavljala je opasnost za prolaznike

49049 pregleda 64 komentar(a)
Kuća Vujovića srušena je u nedjelju, Foto: Corner Construction
Kuća Vujovića srušena je u nedjelju, Foto: Corner Construction

Zbog rušenja kuće Vujovića u Bokeškoj ulici, u centru Podgorice, Glavni grad podnio je juče Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja protiv investitora i više drugih pravnih i lica koja su nadležna za odobravanje gradnje i izgradnje i nadzor. Iz firme “Coinis”, koja na toj lokaciji sa firmom “Corner Construction” planira izgradnju petospratne poslovne zgrade, “Vijestima” su rekli da je kuća Vujovića imala status ruševine i da je prepoznata “kao objekat koji predstavlja opasnost za prolaznike”.

Kuća Vujovića
foto: Corner Construction

Dodali su i da su sve aktivnosti “u skladu sa projektnom dokumentacijom i zakonom”, te da je “projekat nove zgrade napravljen tako da čuva originalni izgled” kuće Vujovića. Kazali su i da će u potpunosti zadržati njenu prepoznatljivu fasadu.

Rušenje Kuće Vujovića
Rušenje Kuće Vujovićafoto: Jelena Radulović

Poslovni objekat “Coinisa” i “Corner Constructiona” projektovan je na urbanističkim parcelama UP36, UP37 i UP38, u zahvatu UP-a “Nova varoš - Blok E”, koje se nalaze na katastarskoj parceli 3857, KO Podgorica II, ukupne površine 571,42 kvadratna metra. Objekat je projektovan na osnovu urbanističko-tehničkih uslova koje je krajem 2021. izdao Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Opštine Podgorica.

Kuća Vujovića srušena je u nedjelju.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković istog dana objavio je da je “investitor bio dužan da sačuva fasadu” i da će podnijeti krivične prijave protiv njega i nadzora.

Iz Glavnog grada juče su “Vijestima” rekli da su SDT-u podnijeli krivičnu prijavu protiv investitora, firmi “Coinis” i “Corner construction”, protiv izvođača radova, podgoričke firme “Avio Petrol”, protiv firme “Studio K”, koja je revident i odgovorna je za nadzor radova. Prijavu su, kako su dodali, podnijeli i protiv “drugih lica, odnosno nepoznatih učinilaca krivičnog djela, a koji su nadležni za odobravanje gradnje i izgradnje i nadzor”.

Iz “Coinisa” su “Vijestima” rekli da su sve uradili u skladu sa zakonom i da su “odgovorno pristupili svakom koraku, prateći savjete struke i poštujući sve regulative”.

Dodali su i da su kuća i zemljište u privatnom vlasništvu “Corner Constructiona”, firme sa kojom na uglu Bokeške i Ulice Stanka Dragojevića grade petospratnicu.

Kuća Vujovića
foto: Corner Construction

”Kuća nema status kulturnog dobra, što se može provjeriti u Zavodu za zaštitu spomenika. Po važećem urbanističkom projektu je imala status ruševine i prepoznata je kao objekat koji predstavlja opasnost za prolaznike, što potvrđuje elaborat o uklanjanju objekta”, kazali su juče “Vijestima” i dodali da su u projekat izgradnje buduće poslovne zgrade “ušli veoma odgovorno”.

Tvrde u da je prije uklanjanja objekta pet timova dalo procjenu da je uklanjanje neophodno.

”Planer koji je radio urbanistički projekat, projektant koji je radio na osnovu uslova iz urbanističkog projekta, glavni državni arhitekta koji je dao saglasnost na idejno rješenje, revident koji je kontrolisao glavni projekat, Direktorat za inspekcijske poslove Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma kod kojeg je izvršena prijava gradnje”, kazali su iz “Coinisa”.

Dodali su i da su sa firmom “Corner Construction” angažovali još i statičare, arhitekte, građevinske inžinjere i da su “nakon temeljne analize objekta svi bili saglasni da ne postoji bezbjedan način da se kuća Vujovića sačuva i ispod nje, po važećem DUP-u, izgradi obavezna javna garaža”.

”Kompanije ‘Coinis’ i ‘Corner Construction’ nisu odgovorne za katastrofalno stanje u kojem je bila kuća Vujovića više decenija i za veliku nebrigu i nemar koji je ova kuća pretrpjela i koji su doveli do nestabilnosti objekta, što potvrđuje mišljenje građevinskih inženjera. Procjena statičara je da je objekat kuća Vujovića nebezbjedan i da predstavlja opasnost za pješake i prolaznike koji se nalaze u okolini... Projekat nove zgrade je napravljen tako da čuva originalni izgled i u potpunosti ćemo zadržati njenu prepoznatljivu fasadu”, kazali su “Vijestima”.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović (URA) juče je saopštila da je “kuća Vujovića jedan u nizu problema loše planske dokumentacije i decenijske nebrige o kulturnim dobrima”.

Dodala je i da će taj resor Vladi u najkraćem roku predložiti propisivanje zabrane građenja na brojnim urbanističkim parcelama u Glavnom gradu, do donošenja Plana generalne regulacije.

Na vijest o rušenju kuće Vujovića odbornik Građanskog pokreta URA u Skupštini Glavnog grada, Luka Rakčević, u nedjelju je, pored ostalog, podsjetio da je 15. aprila od gradske Skupštine i gradonačelnika tražio da se Urbanistički plan “Nova varoš - Blok E” (obuhvata kuću Vujovića”), koji je donijet 2011, stavi van snage, “kako ne bi došlo do današnjih građevinskih poduhvata i nove devastacije Bokeške ulice”. Dodao je da je Vuković tada dao negativno mišljenje na inicijativu.

”I od Skupštine tražio da sačuva štetni planski dokument, šta se na kraju i desilo na sjednici održanoj 19. maja. Da je Skupština prihvatila moj predlog i poništila štetni plan, čiji je zahvat jako mali (blok oivičen Bokeškom, Njegoševom, Hercegovačkom i Ulicom Stanka Dragojevića), spriječili bi svaku gradnju do donošenja novog plana, a time ne bi zaustavili širi razvoj grada”, napisao je Rakčević u nedjelju na Fejsbuku.

Komentarišući te navode, iz Glavnog grada “Vijestima” su kazali da je to “politički motivisan stav”.

”Da je ovaj građanski pokret zaista mislio da je stavljanje DUP-a van snage dobro rješenje, to je mogao učiniti i bez participacije Glavnog grada i to na način da Vlada i nadležno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma to učine stavljanjem planskog dokumenta van snage u bilo kom trenutku. U prilog toj činjenici govori i to da je upravo Vlada u februaru ove godine stavila van snage kompletan DUP ‘Rekreativno kulturna zona – južni dio’ (izmjene i dopune). Na isti način je to mogla učiniti u ovom slučaju”, rekli su “Vijestima” iz PG biroa.

Aktuelna Vlada izabrana je 28. aprila.

Iz Glavnog grada tvrde i da je UP “Nova varoš - Blok E” “dao dovoljan osnov i precizne smjernice za zaštitu kuće Vujovića”.

“Urbanističkim projektom, objekat na urbanističkoj parceli UP 36 (kuća Vujovića) je predviđen za ‘mjere zaštite i djelimičnu zastitu’, sa propisanim smjernicama zaštite i očuvanja fasade objekta. Pored ovog objekta za posebne mjere zaštite su predviđena još dva objekta u zahvatu ovog plana, oba u Bokeškoj ulici (Sala za vjenčanje sa susjednim objektom). U grafičkom prilogu, fasada objekta na UP 36 se zadržava kakva je u postojećem stanju. Grafički prilozi su sadržani u izdatim urbanističko-tehničkim uslovima Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj”, kazali su, pored ostalog, iz Glavnog grada.

Dodaju i da se tekstualnim smjernicama plana i izdatih UTU-a “daju jasne smjernice zaštite i očuvanja fasade ovog objekta”.

Zbog rušenja kuće Vujovića juče su reagovali i iz Kluba odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada i, pored ostalog, kazali da je kritika GP URA na račun aktuelne gradske uprave “neubjedljiva”, a gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom “prva u istoriji koja će vršiti vlast duže od četiri godine, bez izbora, zahvaljujući političkim odlukama GP URA”.

Kuća Vujovića u Bokeškoj ulici, prema ranijem pisanju gradnja.me, tipičan je primjer podgoričke kuće koja je nastajala s početkom 20. vijeka u Mirkovoj varoši.

Godinama je bila u ruiniranom stanju.

Bonus video: