Grupa KANA: Rušenje Kuće Vujovića treba da bude poziv na uzbunu, devastacija mora da stane

"Sledeći korak je donošenje novog Zakona, prikupljanje podataka o trenutnom stanju u prostoru, i izrada i usvajanje novih planova"

12771 pregleda 12 komentar(a)
Rušenje Kuće Vujovića, Foto: Jelena Radulović
Rušenje Kuće Vujovića, Foto: Jelena Radulović

Grupa KANA (Ko ako ne arhitekt) saopštilo je da slučaj rušenja Kuće Vujovića treba da bude poziv na uzbunu i hitno donošenje procedura koje će omogućiti da projekti izrađeni na osnovu štetnih planova iz prethodne decenije ne budu dozvoljeni.

Kuća Vujovića u Bokeškoj ulici u Podgorici srušena je u nedjelju.

"Juče je u Podgorici srušeno i poslednje što je ostalo od kuće Vujovića u Bokeškoj ulici. Kuća datira iz perioda prije Drugog svjetskog rata i bila je jedna od rijetkih građevina koje su preživjele ratna razaranja. Nije bila prepoznata, istražena i sačuvana kao kulturno nasljeđe. To znači da o njoj nemamo detaljne podatke niti snimke, te da su fotografije jedino po čemu je se možemo sjećati", ističe se u obavi grupe KANA na Fejsbuku.

Oni postavljaju pitanje "zbog čega se ovo desilo?"

"Zbog toga što je upravo ovo predviđeno planom Urbanistički projekat "Nova Varoš - Blok E" iz 2011. godine, koji je i dalje na snazi. Naručilac plana bila je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice (dakle, Glavni grad Podgorica). Plan je katastrofalan i nije ni trebalo da bude usvojen, jer praktično predviđa uništenje istorijskog bloka između Bokeške, Njegoševe i Hercegovačke. Ipak, usvojen je, i po tom planu je izrađeno idejno rješenje za zgradu na uglu Bokeške i Njegoševe. Idejno rješenje je dobilo odobrenje Glavnog državnog arhitekte, čija nam odluka - s obzirom na očigledno loš kvalitet predloženog rješenja za ovu lokaciju i s obzirom na mogućnost da odbije saglasnost za projekte koje sam smatra neadekvatnim - nije jasna. Prikazi tog rješenja dospjeli su u javnost ranije ove godine, nagovještavajući da će fasada kuće Vujovića biti uzidana u novi objekat (vidi render u prilogu), te na taj način integrisana u novi projekat i sačuvana. Međutim, ta fasada je juče - u sred neradnog ljetnjeg vikenda! - srušena. Izgubili smo mogućnost da taj dio podgoričke kulturne i graditeljske baštine ikada bude prepoznat, rekonstruisan i sačuvan", poručili su iz Grupe KANA.

Oni su poručili da predstavnici gradske vlasti sada traže da investitori snose odgovornost, što kako navode podržavaju, i nadaju se da će istraga o tome ko je tražio, odobrio i sproveo rušenje biti pokrenuta.

"Moramo, međutim, imati u vidu da je ovaj plan na snazi već više od 10 godina i da su postojali mehanizmi da se on izmijeni ili stavi van snage na vrijeme, ako je gradska vlast imala za cilj da drugačije (dakle, ne surovo rušilački) tretira prostor Bokeške ulice i Nove varoši. Štaviše, gradska vlast je do kraja 2017. godine imala potpunu kontrolu nad lokalnim planskim dokumentima, tako da nije bilo smetnji da se ovaj plan preinači. Nakon 2017. godine, usvajanjem novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, nadležnosti u oblasti planiranja prostora preuzelo je resorno ministarstvo, što je značajno ograničilo prostor za djelovanje lokalnih samouprava. Taj Zakon je loš (što ponavljamo još iz vremena prije nego je usvojen, dok je bio na javnoj raspravi) i kreiranje lokalnih planskih dokumenata čini izuzetno teškim. I pored očiglednih problema u sprovođenju ovog Zakona i urgiranja stručnih organizacija da on bude pod hitno promijenjen, do promjene još nije došlo, niti znamo kada će doći", poručili su iz Grupe KANA.

Navode da dok god postoje ovakvi sistemski problemi, ovo što se juče desilo u Bokeškoj nastaviće da se dešava.

"Nadležni će sad da se pravdaju na razne načine - gradonačelnik će reći da nije on bio na dužnosti kad je ovaj plan usvojen, ministarka će reći da je tek došla na funkciju i da planira da mijenja Zakon, Glavni državni arhitekta će reći da on samo radi svoj posao, a investitor će reći da ima sve papire. Mada treba istražiti sve ove tvrdnje - a one koji su odgovorni za propuste u ovom slučaju kazniti - svi izgovori, u suštini, nijesu važni, jer mi godinama gubimo građevine od istorijskog značaja sprovodeći loše planove za čiji užasan kvalitet niko ne odgovara. Ovaj slučaj treba da bude poziv na uzbunu i hitno donošenje procedura koje će omogućiti da projekti izrađeni na osnovu štetnih planova iz prethodne decenije ne budu dozvoljeni. Sledeći korak je donošenje novog Zakona, prikupljanje podataka o trenutnom stanju u prostoru, i izrada i usvajanje novih planova. Devastacija, prosto, mora da stane", zaključili su iz Grupe KANA.

Bonus video: