Gojazno dijete nije i zdravo

Rezultati naučne studije potvrdili da parametri kod predgojaznosti ukazuju na ćelijska oštećenja

4995 pregleda 0 komentar(a)
Poražavajući rezultati ranije studije o dječjoj gojaznosti (ilustracija) -, Foto: Shutterstock.com
Poražavajući rezultati ranije studije o dječjoj gojaznosti (ilustracija) -, Foto: Shutterstock.com

Protiv dječje gojaznosti potrebno je sprovoditi preventivne mjere kroz multisektorsku saradnju nosilaca zdravstvene politike, eksperata, obrazovno-vaspitnih ustanova, medija i svih koji mogu da doprinesu rješavanju ovog problema.

To je saopštila dr sci. med. Marina Jakšić, koja je odbranila doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG) na ovu temu. Njeno istraživanje u okviru disekrtacije, pojasnili su iz UCG, krenulo je od poražavajućih rezultata ranije nacionalne studije, koja je pokazala da se svako četvrto dijete u Crnoj Gori suočava sa predgojaznošću ili gojaznošću, i to dvostruko češće dječaci u odnosu na djevojčice.

”Kada je dr sci. med. Jakšić radila na doktorskoj disertaciji, imala je jasno očekivanje: da doprinese razbijanju još uvijek ustaljenog mita u crnogorskoj javnosti o tome kako je gojazno dijete - zdravo dijete. Na gojaznost, ukazuje ona, a posebno na njen sami začetak, treba gledati kao na oboljenje koje prijeti da naruši zdravlje djeteta u datom uzrastu ali i dugoročno...”, piše u saopštenju.

Iz UCG je saopšteno da u novom istraživanju učestvovalo 202 djece uzrasta od sedam do 15 godina iz deset osnovnih škola u Podgorici, podijeljenih u tri grupe u odnosu na stepen uhranjenosti (normalno uhranjena, predgojazna i gojazna djeca)...

”...Već u nutritivnom stadijumu predgojaznosti, a ne samo gojaznosti, kod djece postoje izražene sve navedene komponente metaboličkog sindroma kao i povišeni parametri hroničnog zapaljenja niskog stepena i oksidativnog stresa koji ukazuju na neke od mehanizama ćelijskog oštećenja, a što nije utvrđeno kod njihovih normalno uhranjenih vršnjaka”, pojasnila je Jakšić

Bonus video: