Timonije: Ambasada spremna da podrži međuuniverzitetsku i saradnju naučnih institucija Crne Gore i Francuske

"Ukazano je na potrebu što skorijeg potpisivanja sporazuma o bilateralnoj naučno-tehnološkoj saradnji između dvije vlade, kako bi se omogućila intenzivna saradnja naučnih zajednica Crne Gore i Francuske i realizacija zajedničkih bilateralnih projekata"

3156 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Ambasada Francuske spremna je da podrži međuuniverzitetsku i saradnju naučnih institucija iz Crne Gore i te države, konkretnim projektima mobilnosti istraživača i svim drugim aktivnostima, poručio je francuski ambasador u Podgorici Kristijan Timonije.

Iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja saopšteno je da se resorna ministarka Biljana Šćepanović susrela sa Timonijeom i delegacijom Univerziteta Azurna obala, koju je predvodio rektor Žeanik Brisvolter.

Kako su naveli, ukazano je na potrebu što skorijeg potpisivanja sporazuma o bilateralnoj naučno-tehnološkoj saradnji između dvije vlade, kako bi se omogućila intenzivna saradnja naučnih zajednica Crne Gore i Francuske i realizacija zajedničkih bilateralnih projekata.

Sporazum bi, kako su dodali iz Ministarstva, omogućio organizaciju zajedničkih simpozijuma, seminara, sastanaka i konferencija, razmjenu naučne literature, zajedničko korištenje istraživačke opreme, a time i zajedničko učešće u međunarodnim, regionalnim i inicijativama i projektima Evropske unije (EU).

„Timonije je ukazao na spremnost Ambasade Francuske da u potpunosti podrži kako međuuniverzitetsku, tako i saradnju naučnih institucija iz dvije zemlje, konkretnim projektima mobilnosti istraživača, kao i svim drugim aktivnostima koje vode unapređenju bilateralne saradnje“, kaže se u saopštenju.

Šćepanović je, kako se navodi, opisala aktivnosti i prioritete Ministarstva.

Ona je istakla da Ministarstvo u svom portfoliju, pored nauke i istraživanja, ima i inovacije, što je posebno značajno, imajući u vidu ne samo nacionalnu, već i EU agendu za te oblasti.

Brisvolter je istakao važnost Univerziteta Azurna obala, jednog od devet univerziteta u Francuskoj sa oznakom izvrsnosti.

On je naveo da Univerzitet ima 35 hiljada studenata i više od pet hiljada istraživača i da je rad posebno fokusiran na sinergiju nauke, inovacija i obrazovanja, kao nerazdvojnih segmenata uspješne komercijalizacije znanja.

Brisvolter je ukazao na mogućnosti buduće saradnje sa crnogorskim naučnim institucijama u zajednički definisanim prioritetnim oblastima saradnje, nadovezujući se na već započete zajedničke projekte i aktivnosti sa Univerzitetom Crne Gore.

„Obostrano je konstatovano da započetu saradnju treba unapređivati u svim tim oblastima, a posebno kroz prioritetne oblasti Strategije pametne specijalizacije, koju je Crna Gora, kao prva zemlja van EU, usvojila još 2019. godine“, navodi se u saopštenju.