prosječna ocjena 6,7

Tivat je dobitnik bronzane nagrade u okviru Green Destinations procesa

Tivat je postao prva turistička destinacija sa zapadnog Balkana koja je postigla ovaj nivo dobre prakse u održivom razvoju turizma i zaštiti prirode

3189 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Tivatskog zaliva, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivatskog zaliva, Foto: Siniša Luković

Tivat je kao prva destinacija u Crnoj Gori koja je pristupila međunarodnom programu Green Destinations (Zelene destinacije) uspješno postigao status Green Destinations Bronze Award čime je postao prva turistička destinacija sa zapadnog Balkana koja je postigla ovaj nivo dobre prakse u održivom razvoju turizma i zaštiti prirode.

Potvrdila je to danas Turistička organizacija (TO) Tivat, koja u sklopu programa pristupanja najmanje bokeljske opštine globalnoj mreži zelenih destinacija, redovno sprovodi aktivnosti koje će uticati na efikasnije upravljanje destinacijom kroz unaprjeđenje kvaliteta.

Pritom se prate globalni standardi GSTC-a (Globalnog savjeta za održivi turizam) implementirani kroz kriterijume Green Destinations, kao akreditovane organizacije.

"U okviru tih aktivnosti TO Tivat je imala zadatak da tokom proteklog perioda izvijesti o 100 traženih kriterijuma, a potom je uslijedila revizija istih. Tivat kao aplikant je, nakon revizije i evaluacije od strane Green Destinations komisije za sertifikaciju, uspješno postigao status Green Destinations Bronze Award. Tim dostignućem, Tivat je i prva destinacija na Zapadnom Balkanu (WB6) koja je dostigla ovaj nivo. Tivat je od 2020. godine radio na razvoju i izvještavanju, te je sa dvije priče dobre prakse (Tivatska Solila i TransformaTivat) dobio globalno priznanje u okviru takmičenja Top 100, posvećeno primjerima dobre prakse", saopšteno je danas iz TO Tivta na čijem je čeklu izvršna direktorica Danica Banjević.

U procesu evaluacije destinacije, bodovi se dodjeljuju na osnovu svih dostavljenih kriterijuma prema Green Destinations standardima, koji su podijeljeni u šest tema, te se uzima prosjek istih i definiše nivo nagrade. Tivat je sa prosječnom ocjenom 6,7 u šest kategorija na skali od jedan do deset nagrađen bronzom, koja se dobija ukoliko je ukupan skor veći od 5,9.

Nagrade za predsertifikaciju izdaju se na period od dvije godine i zahtijevaju reviziju na licu mjesta svake četvrte godine, a desk reviziju (reviziju bez dolaska u destinaciju) svake druge godine.

Sertifikacija važi za period odtri godine i svaka trogodišnja provjera će biti na licu mesta. U ovom slučaju, za Tivat je izvršena desk-revizija od strane više revizorke Tine Hedi Zakonjšek iz Slovenije.

"Tivat kao destinacija je postigao najvišu ocjenu u temi Socijalno blagostanje 8.1, dok je u temi Kultura i tradicija ocijenjena sa 8.0. Najniži rezultat 4.7 je dodijeljen za temu Poslovanje i ugostiteljstvo, uz savjet destinaciji da podstakne podizanje svijesti među predstavnicima turističkog sektora kada su u pitanju teme održivosti poput monitoringa, smanjenja potrošnje električne energije, smanjenja potrošnje vode, plastičnog otpada i slično", naveli su iz lokalne TO precizirajući da se među važnijim kriterijumima na kojima treba raditi u narednom periodu kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, ističe se upravljanje otpadom (monitoring, smanjenje, odvajanje i reciklaža otpada), monitoring ekonomskih uticaja (koji podrazumijeva da se uspješnost sezone ne mjeri brojem turista i ostvarenih noćenja već praćenjem i indikatora kao što su potrošnja turista, zaposlenost, investicije itd.), upravljanje klimatskim promjenama, upravljanje rizicima vezano za zaštitu životne sredine.

Ovo su samo primjeri indikatora razvoja koji moraju biti riješeni na nacionalnom i implementirani na lokalnom nivou, a koje je potrebno unaprijediti i u procesu pristupanja EU.

"Budući da je ovo prva revizija, destinacija je dobro obavila posao u implementaciji održivosti u svom poslovanju i izvještavanje o 100 kriterijuma. Destinaciji se savjetuje da slijedi uputstva i preporuke iz ovog revizorskog izvještaja za poboljšanje rezultata u budućnosti”, riječi su revizorke Zakonjšek. Stoga će sljedeći korak biti završetak akcionog plana za naredne dvije godine kako bi tim opštine Tivat, javnih institucija i privrede koji je radio na ovim kriterijumima u prethodnom periodu, imao jasnu mapu puta za rad na tim poboljšanjima", poručlili su iz TO Tivta.

Postoje brojni benefiti kod destinacija učesnica u programu Green Destinations sertifikacije, naročito onih koje su dobitnici određenih priznanja, a najznačajniji su: postati kredibilno konkurentniji u svim aspektima održivosti, što se takođe mora posmatrati kao zadatak u ekološkoj državi; marketinške pogodnosti koje funkcionišu u skladu sa svjetskim trendovima rastuće potražnje za istinski održivim destinacijama i iskustvima; razmjena iskustava i umrežavanje sa turističkim destinacijama širom svijeta.