I pite u Njemačkoj su od kora Zorice Zečević

Zečević je, uz podrušku porodice, u Župi, u selu Jugovići, otvorila mini fabriku za proizvodnju domaćih kora
703 pregleda 0 komentar(a)
Zorica Zečević, Foto: Svetlana Mandić
Zorica Zečević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.10.2017. 18:06h

Kada je tražila recept za kore za pitu rekli su joj - „Voda, so, brašno i mijesi, a ostalo je na tebi“. Poslušala ih je, zasukala rukave, pola godine tragala za idealnom mjerom i uspjela. Danas Nikšićanka Zorica Zečević može da se pohvali da se pet godina uspješno bavi proizvodnjom domaćih kora za pite, a uskoro namjerava da proširi posao.

U nikšićkoj Župi, u selu Jugovići, Zorica je otvorila mini fabriku za proizvodnju kora. Iza nje je stala porodica, ne samo moralno već i finansijski, vjerujući da njena ideja ima budućnost. Pokazalo se da nijesu pogriješili.

„Primijetila sam da na našem tržištu fali domaćih kora, a i te što su postojale nijesu mi se baš dopale, pa sam odlučila da pokrenem proizvodnju. Mislila sam ako znam razviti kore da će mi posao biti lakši, ali ubrzo sam shvatila da je to potpuno drugačije. Posjetila sam jednu fabriku u Srbiji, da vidim kako mašina radi, i kada sam se vratila kući, sa jednom mještankom, počela sam da isprobavam. Dodavala, oduzimala, bacala i na kraju uspjela”, priča za “Vijesti” Zorica koja je nekada držala kokoške i čurke, a danas se bavi tijestom.

Priznaje da joj sa tijestom ide najbolje.

“Kada sam uspjela da napravim kore koje su zadovoljile moju porodicu i mene registrovala sam firmu i izašla na tržište. Tada sam osluškivala potrošače, prihvatala njihove savjete i trudila se da ih ispunim. Danas sam zadovoljna i ja i oni”.

Skoro svi ukućani su morali da podignu kredit da bi posao krenuo, ali i opstao. A nije bilo lako, kaže Zorica. Bilo je i trenutaka kada je razmišljala da digne ruke od tijesta.

“Bilo je momenata kada sam mislila da ne mogu dalje. Daš robu, a ne plate ti, pa nemaš novca za obrt, za plate. Pomišljala sam tada da zatvorim, ali onda bi uskočio neko od porodice, uzeo kredit, i ja bih nastavila dalje. Sve bi lakše bilo da je naplata redovna”, priznaje Zorica.

Najviše kora se proda, a samim tim i proizvede, kada su slave i Nova godina. Dnevna proizvodnja se kreće od 400 do 700 pakovanja kora.

Kada je krenula sa proizvodnjom, na tržištu je falilo kora. Sada ih ima dosta, konkurencija je velika, borba za tržište još veća, ali Zorica ne odustaje.

“Sada ima dosta proizvođača pa se smanjuje cijena, a da bi sve ispoštovao, radnika, sirovinu, prevoz, ambalažu, ispitivanja, ne može se ići sa niskom cijenom. I dan danas se borim za tržište, ali kako koji dan, mjesec, godina, ide se ka većoj proizvodnji kora”, kaže Zečevićeva, koja ima četiri stalno zaposlene radnice, i dvije koje obučava i koje po potrebi rade.

“Na prvom mjestu mi je bilo da napravim kvalitetan domaći proizvod bez aditiva, a na drugom da ga proizvodim u dobro opremljenom prostoru koji zadovoljava sve standarde za proizvodnju hrane”, kaže žena koja je ovog maja, prvi put nakon pet godina rada, na nagovor porodice i radnica, uzela 15 dana odmora.

Kako je kazala, njene kore za pitu redovno idu za inostranstvo. Dođu zadovoljne mušterije, kupe veću količinu kora, zamrznu ih i nose za Njemačku, Švedsku, čak i u Čile. Ima i onih koji traže recept, a Zorica im kaže isto ono što su i njoj rekli - “Voda, so, brašno i mijesi, a ostalo je na tebi”.

Ženama ne fali ideja, nego hrabrosti da realizuju želje

Današnjim ženama, smatra ona, ideja ne fali. Zato im nedostaje hrabrosti da krenu sa svojom realizacijom.

"Svaka u priči hoće da radi, ali kada dođe taj trenutak da krene sa poslom odustane. Mislim da to nije zbog novca, nego zbog nedostatka hrabrosti. U Crnoj Gori, makar tako ja mislim, proizvodnja hrane i turizam mogu da opstanu. Ne mogu preko noći osvojiti tržište, organizovati veliku proizvodnju, ali neka idu korak po korak. I ne odustaju", podijelila je Zorica "recept" za uspjeh.

U Župi će biti otvorena i prva pekara

"Od Investiciono-razvojnog fonda sam dobila kredit u iznosu od 40 hiljada eura za još jednu mašinu za kore i za pekaru. Renovirali smo objekat, dogradili, a do kraja godine Župa će dobiti i prvu pekaru gdje će se, osim kora, prodavati razne vrste hljebova i peciva. Zasada planiram da pekaru otvorim ovdje, pored kuće, a vidjećemo kako će posao ići i da li ću kasnije otvoriti još neku pekaru”.

Bonus video: