Protiv "povlašćenog koncesionara": Oborili dvjesta kubika drveta

Članovi beranskog udruženja drvoprerađivača odlučili su se na radikalan potez i pozvani su na razgovor u policiju
1 komentar(a)
Novo udruženje drvopreraživača Berane, Foto: Tufik Softić
Novo udruženje drvopreraživača Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 08.10.2017. 17:53h

Predstavnici Novog udruženja drvoprerađivača iz Berana, konzorcijuma DOO „Berkom“, povukli su radikalnije mjere nakon što nijesu prošli na konkrusu za dodjelu koncesija, za koji tvrde da je bio namješten.

Oni su ovih dana ušli samoinicijativno u dva šumska odjeljenja za koja su konkurisali i oborili oko dvjesta kubika drveta.

Kažu da su htjeli samo da pokažu da se ne mire sa činjenicom da se nekom omogućava da „obrće“ milione, dok oni nemaju sirovine ni da pokrenu mašine.

„Mi smo stabla samo oborili. Nijesmo ih odnosili iz šume, jer znamo da bi istog trenutka bili uhapšeni. Oborili smo samo doznačena stabla. Dakle, u suštini nijesmo uradili ništa nelegalno, ali smo odmah pozvani u policiju na razgovor“, pričaju članovi udruženja.

Oni ne znaju da li je predmet iz policije proslijeđen tužilaštvu i šta će se u narednim danima dešavati, ali su odlučni u namjeri da spriječe povlaštenog koncesionara da ulazi u ova šumska odjeljenja.

„Taj koncesionar sječe već desetak godina šumu i sjeći će je izgleda doživotno. Nas hapse istog trenutka, a to što neko pljačka državnu imovinu čitavu deceniju, nikom ništa“, pričaju članovi beranskog udruženja.

Prema njihovim riječima, istom privatnom preduzetniku je na namještenom tenderu odobreno da posiječe petnaest hiljada kubika drvne mase, što u novcu iznosi oko milion eura.

„Kako je to moguće. Taj čovjek postaje doživotni koncesionar, dok nama ne dozvoljavaju da posječemo sirovine tek toliko da pokrenemo mašine, ostvarimo minimalnu dobit da bi mogli da redovno plaćama poreze na imovinu koji nam uredno pristižu, isto kao da radimo“, kažu članovi ovog udruženja.

Oni su se žalili Upravnom sudu zbog neregularnosti na konkursu za koncesije i sada čekaju da taj sud donese neku odluku.

U direktnom obraćanju članovi beranskog Novog udruženja drvoprerađivača zatražili su od Vrhovnog državnog tužilaštva da preispita kako su odgovorni u Upravi za šume donijeli odluku o dodjeli koncesija u dijelu gazdinske jedinice „Kaludarsko-dapsićke šume“.

Oni sumnjaju da su cijeli proces dodjele koncesija pratile koruptivne radnje.

„Dovoljno je reći da mi nijesmo dobili koncesije, iako smo ponudili da državi platimo po 39 ura za svaki posječeni kubik drveta u državnoj šumi, već DOO „Nikola“ koji je ponudio deset eura manju cijenu“, naglašavaju članovi konzorcijuma Berkom.

U odluci tenderske komisije za sprovođenje postupka davanja šuma u državnoj svojini navodi se da se ponuda DOO „Berkom“ odbija zbog toga što količina bruto mase koja se daje u predmetnom odjeljenju prevazilazi maksimalnu zapreminu sirovine po prosječno zaposlenom radniku ponuđača.

Sa druge strane predstavnici kozorcijuma objašnjavaju da u odnosu na posječenu masu drveta do sada, DOO “Nikola” morao bi da ima makar 400 radnika. Oni su ponovili da neće dozvoliti da bilo ko umjesto njih pristupi eksploataciji šume iz odjeljenja za koje smatraju da im je na osnovu važećih kriterijuma, trebalo da pripadne nakon zaključivanja tendera.

Oni podsjećaju da se njihovi proizvodni pogoni godinama nalaze u stanju mirovanja i da su zbog toga dovedeni u bezizlaznu situaciju.

„Mi smo spremni da sami izvršimo reviziju postupka dodjele koncesija i sječe šume, jer se opravdano sumnja da je dokumentacija privilegovanih koncesionara lažirana. Pitamo se zašto država zatvara oči i zašto ne preispita porijeklo njihove imovine“, kažu predstavnici Novog udruženja drvoprerađivača i zaštite životne sredine iz Berana.

Prama procjenama predstavnika Novog udruženja drvoprerađivača iz Berana, preduzeće DOO “Nikola”, za koje tvrde da je privilegovano, posjeklo je do sada sedamdeset hiljada kubika drvne mase. U novcu izraženo to je oko pet miliona eura.

Bonus video: