Sinjajevina da bude zaštićeno područje, Odluku o poligonu ukinuti

Studija je upućena opštinama, a Zakon nalaže da one treba da podnesu predlog Vladi. Novaković Đurović poručila da vjeruje da će ovo ptianje biti na Vladi uskoro

2771 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Jelena Jovanović
Foto: Jelena Jovanović

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predlaže da Sinjajevina bude zaštićeno područje, a Odluka o vojnom poligonu ukinuta.

Iz ovog Vladinog resora na čijem je čelu Ana Novakvoić Đurović saopštili su da je Agencija za zaštitu životne sredine izradila Studiju zaštite i uspostavljanja zastićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine.

"U Studiji se, na osnovu podataka o prirodnim, pejzažnim i kulturnim vrijednostima, te ocjene stanja područja, kao i shodno socijalno-ekonomskom kontekstu i činjenici da je jedan dio istraživanog područja definisan kao jedno od područja u okviru EMERALD mreže u Crnoj Gori, teritorija Sinjajevine predlaže za zaštitu shodno odredbama Zakona o zaštiti prirode", piše u saopštenju.

Studija je upućena lokalnim samoupravama, na čijoj teritoriji se prostire Sinjajevina: Mojkovac, Kolašin, Danilovgrad, Šavnik i Žabljak.

Zakonske procedure (Zakon o zaštiti prirode) nalažu da predlog treba da podnesu lokalne samouprave Vladi, koja potom odlučuje o proglašenju zaštite.

Novaković Đurović je kazala da vjeruje da će pomenute opštine, na osnovu dostavljene Studije, predati predlog i da ovo pitanje uskoro biti na Vladi.

"Stav Ministarstva je jasan- Sinjajevina treba da bude zaštićena", poručila je Novaković Đurović.

Bonus video: