"Zelene učionice" za učenike iz nikšićke Župe i Lukova

"Ovim projektom želimo da mlade na seoskom području podstaknemo da razmišljaju ekološki i to svoje iskustvo prenose ostalima u zajednici. Direktna ciljna grupa su 120 učenika i mladih sa područja mjesnih zajednica Župa-Morakovo i Lukovo", kazao je izvršni direktor "Morakova", Velizara Kovačevića

1830 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Morakovo
Foto: NVO Morakovo

Nevladino Udruženje za očuvanje prirode i promociju turizma "Morakovo" iz Nikšića počelo je sa realizacijom projekta "Zeleni kutak–za zeleniju budućnost" koji ima za cilj jačanje svijesti učenika i mladih na ruralnom području o pitanjima zaštite životne sredine i podizanje nivoa ekološke svijesti kroz uređenje školskih dvorišta.

Prema riječima izvršnog direktora „Morakova“, Velizara Kovačevića, tokom trajanja projekta organizovaće šest ekoloških radionica sa učenicima osnovnih škola na ruralnom području, „Dušan Bojović" u Župi i „Dušan Đukanović" na Lukovu, sa ciljem podizanja njihove ekološke svijesti o klimatskim promjenama, efikasnom korišćenju energije, uticaju otpada i značaju reciklaže i održivog korišćenja prirodnih resursa, kao i jačanju svijesti mladih na teme zaštite životne sredine i povećanje mobilnosti mladih u lokalnoj zajednici. Planirano je i uređenje školskih dvorišta pomenutih vaspitno-obrazovnih ustanova i izgradnja tzv. „zeleneog kutka“ za učenje, druženje i igru. Tokom trajanja projekta biće održane i dvije tribine namijenjene mladima i stanovništvu mjesnih zajednica Lukovo i Župa o zaštiti životne sredine.

„Ovim projektom želimo da mlade na seoskom području podstaknemo da razmišljaju ekološki i to svoje iskustvo prenose ostalima u zajednici. Direktna ciljna grupa su 120 učenika i mladih sa područja mjesnih zajednica Župa-Morakovo i Lukovo“, kazao je Kovačević.

Kako je istakao, željeli su da projekatom promovišu vaspitnu funkciju škole na način što će uticati na mijenjanje navika i vrijednosnu orjentaciju učenika na seoskom području u oblastima očuvanja životne sredine i zdravih životnih navika.

„Problem neuređenosti školskog dvorišta, ali i njegov veliki potencijal prepoznat je odavno od strane kolektiva škola, kao i savjeta roditelja i tako se rodila ideja da se pokuša dodatno urediti dvorište kroz izgradnju i opremanje učionice na otvorenom Sanacija dijela školskog dvorišta sa ciljem bolje iskorišćenosti tog prostora u svrhe vaspitno–obrazovnog rada sa učenicima, unapređenja nastavnog procesa u oblasti ekologije i održivog razvoja i promocije uloge škole u lokalnoj zajednici postavljeni su kao prioritet“, kazao je Kovačević.

Prostor „zelene učionice“, prema njegovim riječima, prvenstveno pruža priliku da učenici, kad god to vremenske prilike dozvole, nastavu drže na otvorenom u prostoru koji je prijatan i za to tehnički prilagođen.

Saradnik na projektu, koji je finansijski podržala Opština Nikšić na konkursu za podršku nevladinim organizacijama za 2022 godinu, su NVO „Agro eko Lukovo“, Savjet mladih MZ Župa i osnovne škole "Dušan Bojović" i "Dušan Đukanović".

Bonus video: