Operativni štab za zaštitu i spašavanje uputio apel građanima da se suzdrže od paljenja vatre na otvorenom i pirotehnike

Dodaju da su svi subjekti sistema za zaštitu i spašavanje, kao i Vojske Crne Gore stavljeni na raspolaganje

7482 pregleda 2 komentar(a)
Požar na Vojniku, Foto: Svetlana Mandić
Požar na Vojniku, Foto: Svetlana Mandić

Rukovodilac Operativnog štaba za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Miodrag Bešović održao je sastanak u prostorijama Direktorata za zaštitu i spašavanje na kome je analizirana trenutna situacija u vezi sa ugroženošću Crne Gore usljed povećanog požarnog rizika, uzrokovanog nepovoljnom meteorološkom situacijom.

"Sa sastanka je upućen apel građanima da shvate ozbiljnost situacije i postupaju u skladu sa preporukama i naredbama, te da ne pale vatru na otvorenom i ne koriste pirotehnička sredstva", piše u saopštenju MUP-a.

Na sastanku je, kako dodaju, konstatovano da u ovom trenutku sistem "funkcioniše organizovano i sprovodi adekvatne preventivne i operativne mjere i aktivnosti u cilju suzbijanja pojave i gašenja požara na otvorenom prostoru."

Dodaju da su svi subjekti sistema za zaštitu i spašavanje, kao i Vojske Crne Gore stavljeni na raspolaganje.

"Kako je Operativni štab za zaštitu i spašavanje operativno multiresorsko tijelo, dogovoreno je da svako iz svoje nadležnosti preduzme neophodne radnje, kako bi uspješno odgovorili nekom složenijem scenariju, ukoliko se pojavi. U tom pogledu, predstavnici državnih organa u ovom štabu dobili su konkretna zaduženja u cilju analize raspoloživih resursa i priprema za organizovani odgovor ukoliko to situacija bude nalagala", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, kako navode, zaključeno da "odgovor u borbi protiv požara mora biti sistemski, što podrazumijeva uključivanje svih kapaciteta kako na lokalnom, tako i na državnom nivou."

Bonus video: