Provjeravaju poslovanje pljevaljskog Doma zdravlja

Poreski inspektori sumnjaju da u pljevaljskoj zdravstvenoj ustanovi ne izdaju fiskalne račune za usluge koje naplaćuju od građana i zakupa poslovnih prostorija, iako su to bili u obavezi da rade od juna prošle godine

4939 pregleda 3 komentar(a)
Dom zdravlja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Dom zdravlja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Poreski inspektori provjeravaju poslovanje pljevaljskog Doma zdravlja zbog sumnje da njihov rad nije usklađen sa Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji.

Prema nezvaničnim informacijama, poreski inspektori sumnjaju da u pljevaljskom Domu zdravlja ne izdaju fiskalne račune za usluge koje naplaćuju od građana i zakupa poslovnih prostorija, iako su to bili u obavezi da rade od juna prošle godine.

Na čelu Doma zdravlja u Pljevljima od prošle godine je ljekarka Branka Stanković.

Prema nezvaničnim informacijama, ta zdravstvena ustanova nije jedina u Crnoj Gori koja ne izdaje fiskalne račune i od njih devetnaest samo tri završili postupak elektronske fiskalizacije.

Inspektori kontrolišu da li Dom zdravlja u Pljevljima izdaje fiskalizovane račune za ljekarska uvjerenja, koja izdaje za produženje vozačke dozvole, oružnog lista, sanitarnih knjižica i pravnim licima za sistematske preglede.

Predmet interesovanja inspekcije su i poslovni prostori koje Dom zdravlja izdaje privatnicima izdavanje poslovnih prostorija u vlasništvu države i da li ta ustanova ima potrebnu saglsasnost Vlade, što je zakonska obaveza.

Inspektori će sravniti analitičke kartice sa prometom na računu te Javne zdravstvene ustanove za period od prvog januara ove godine.

Inpsektori će kontrolisati sve uplate po računu i provjeriće osnov uplate.

Direktorica Doma zdravlja u Pljevljima Branka Stanković nije željela da komentariše saznanja “Vijesti”, kazavši da će se o tome izjasniti nakon konsultacije sa ekonomskom službom.

Rekla je da svoj rad usklađuju sa prepurukama Fonda zdravstva.

Za neizdavanje fiskalizovanih računa propisana je kazna za pravno lice od 1.700 do deset hiljada eura a zbog ovog propusta Zakonom je predvođena i kazna za odgovornog u ustanovi do 1.500 eura.

Zavisno od prometa koji je ostvaren u ovom periodu zavisiće da li će inspektori eventualno podnijeti i krivičnu prijavu protiv odgovornih u Domu zdravlja.

Prema zakonu poreski obveznici su u obavezni da do 15. u mjesecu dostavljaju prijavu o obračunu Poreza na dodatu vrijednost.

Za razliku od javnih zdravstvenih ustanova, sve privatne zdravstvene ustanove su fiskalizovane i izdaju račune.

Poreska uprava nedavno je pokrenula kampanju i pozvala sve građane da ne plaćaju račune ukoliko im za kupljenu robu ili uslugu ne bude izdat račun sa QR kodom.

Bonus video: