Do pasoša i dalje starim putem

Ustavni sud treba da se izjasni o odluci o uslovima za sticanje državljanstva prijemom, koju je u posljednjim satima mandata donijela vlada Zdravka Krivokapića

25166 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) od 28. aprila, kada je formirana nova Vlada, pozitivno je odgovorilo na 26 zahtjeva za sticanje državljanstva Crne Gore prijemom. Nijedan zahtjev, međutim, nije riješen na osnovu odluke koju je nekoliko sati uoči smjene, 4. februara usvojila Vlada Zdravka Krivokapića.

To se zaključuje iz rješenja na zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI) koji je resoru, na čijem čelu Filip Adžić, uputio Centar za građanske slobode (CEGAS).

Iz te nevladine organizacije od MUP-a su, pored ostalog, kroz zahtjev za SPI upućen početkom jula, tražili odgovor u vezi sa brojem državljanstava Crne Gore koja su dodijeljena po osnovu prijema, te pitali i koji je pravni status izmijenjene odluke kojom su propisani kriterijumi za sticanje crnogorskog državljanstva po tom osnovu.

Resoru unutrašnjih poslova, kako se navodi u rješenju na zahtjev za SPI, od 28. aprila, kada je formirana Vlada Dritana Abazovića, do 1. jula, kada su dobili zahtjev CEGAS-a, podnijet je 491 zahtjev za sticanje crnogorskog državljanstvo prijemom.

”U navedenom periodu donijeto je 26 rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo, po zahtjevima podnijetim po Odluci o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom (Službeni list 47/08, 80/08, 30/10 i 56/12)”, piše u rješenju MUP-a.

Vlada Zdravka Krivokapića usvojila je izmijenjenu Odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom na elektronskoj sjednici 4. februara, u posljednjim satima punog mandata. Odluka je usvojena mimo znanja tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića. Izmijenjena Odluka objavljena je u Službenom listu 11, a na snagu je stupila 19. februara.

Zakon o crnogorskom državljanstvu donijet je 2008. godine. Predviđa četiri načina sticanja - porijeklom, rođenjem na teritoriji Crne Gore, po međunarodnim ugovorima i sporazumima i prijemom. Uslovi za sticanje državljanstva prijemom uređeni su posebno odlukama Vlade. Odluka koja je prethodila onoj koju je usvojila Vlada Zdravka Krivokapića, kao jedan od preduslova za pravo na sticanje crnogorskog državljanstva je da se lice u Crnoj Gori propisuje ukupno 15 godina boravka u Crnoj Gori - pet privremenog i 10 stalnog. Odlukom Krivokapićeve Vlade, taj preduslov izmijenjen je na način da se 10 godina boravka smatra pet godina privremenog, plus pet godina stalnog.

crnogorski pasoš
foto: Shutterstock

Odluke kojima se uređuju uslovi za sticanje državljanstva prijemom donošene su više puta - dva puta 2008, 2010, 2012, 2016, 2018. i 2020. godine. Iz CEGAS-a su ranije ocijenili da se zbog čestih izmjena “stiče utisak da se radi isključivo o političkom uticaju, a ne želji da se polje dobijanja crnogorskog državljanstva nepristrasno i krajnje, sa najboljom pravnom namjerom, uredi”.

Po usvajanju posljednje, Odluke od 4. februara, tada potpredsjednik Vlade i mandatar za sastav nove, Dritan Abazović, kazao je da će ona biti poništena. Advokat i član Predsjedništva SDP-a Miloš Vukčević krajem februara predao je inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredbi Odluke o izmjeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. Pored ostalog, naveo je da bi njena dalja primjena mogla uticati na to da značajno bude izmijenjena struktura birača.

Od Ustavnog suda on je zatražio da obustavi izvršenje pojedinačnih akata i radnji koje su preduzete na osnovu Odluke o izmjeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. U obrazloženju inicijative Vukčević je naveo da je izmijenjena Vladina Odluka “nezakonita, odnosno, nije u saglasnosti sa odredbama čl. 8 st. 1 tač. 3 Zakona o crnogorskom državljanstvu, koje propisuju da crnogorsko državljanstvo prijemom može steći lice, koje između ostalih uslova ispunjava i uslov da u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi 10 godina prije podnošenja zahtjeva za prijem”.

U odgovoru na zahtjev za SPI koji je resoru Filipa Adžića uputio CEGAS, iz MUP-a su kazali da pripremaju odgovor povodom inicijative Vukčevića.

”MUP priprema odgovor povodom inicijative Miloša Vukčevića, advokata iz Podgorice, podnijete Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o izmjeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom (“Službeni list Crne Gore broj 15/22)”, piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Iz CEGAS-a su i ranije više puta upozorili da je najveći problem kod dodjeljivanja crnogorskog državljanstva, taj da vlade odlukama kojima se propisuju kriterijumi, “narušavaju pravni okvir važećeg Zakona o dobijanju crnogorskog državljanstva”.

”Za odobravanje takvih odluka, potrebna im je većina u Vladi, a ne i usaglašavanje i dobijanje šireg dogovora unutar parlamenta. Posljednja takva odluka, koju je 4. februara usvojila Vlada Zdravka Krivokapića i kojom je protivpravno, značajno umanjen protek godina koji treba da prođe kao uslov za dobijanje crnogorskog državljanstva, stavljena je van pravne snage stupanjem na rad nove 43. Vlade Crne Gore.

Građani su dovedeni u pravnu neizvjesnost i nesigurnost, kada su pravila i norme za sticanje crnogorskog državljanstva u pitanju”, kazali su iz te organizacije.

Tri državljanstva za sportska dostignuća, do sada nijedno ekonomsko

Od 28. aprila MUP nije dodijelio nijedno ekonomsko, a na osam zahtjeva za lica čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore, donijeta su tri rješenja (sportski interes).

To se navodi u rješenju tog resora na zahtjev za SPI koji je uputio CEGAS.

Od 28. aprila do 1. jula, kako se navodi, predsjednik Vlade Dritan Abazović MUP-u je uputio predlog za sticanje ekonomskog državljanstva za 104 aplikanta i 227 članova njihovih porodica.

”Što čini broj od ukupno 325 lica. U navedenom periodu nije donijeto nijedno rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo po osnovu posebnog programa (ekonomsko državljanstvo)”, piše u rješenju.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) prije dva dana kritikovali su broj upućenih predloga, navodeći da će “rezultirati i novim prilivom ‘počasnih’ državljana”.

”Opredjeljenje Vlade da ne ukine ovaj program, već ga olakšava i aktivno sprovodi kroz nove predloge za prijem, suprotno je evropskoj agendi i direktno je ignorisanje brojnih upozorenja zvaničnika Evropske unije”, saopštili su iz te NVO, dodajući da je prethodna, Vlada Zdravka Krivokapića za vrijeme cijelog mandata, od 4. decembra 2020. do 27. aprila 2022, dodijelila rekordnih 319 “počasnih” državljanstava, a da je Vlada Dritana Abazovića “na putu da taj rekord sruši za nekoliko mjeseci”.

Bonus video: