Podsjećanje na bitku u kojoj je poginulo devet Petrovića

"Porodica Aca i Zage Rajković se stara da okolina oko jarbola bude uvijek čista i uredna, a članovi UBNOR-a i antifašista Nikšić su došli da zamijene dotrajalu zastavu“

10221 pregleda 6 komentar(a)
Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića
Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

Predstavnici Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića, zajedno sa unucima Zage i Aca Rajkovića položili su cvijeće u Čelinskom potoku, kod Grahova, na mjestu pogibije devetorice Petrovića koji su život izgubili u bici koja se dogodila 23. avgusta 1836. godine.

„Povodom 200.godišnjice Njegoševog, UBNOR i antifašisti Nikšića su kod crkve sv. Đorđa na Grahovu podigli spomenik u znak sjećanja na pogibiju devetorice Petrovića, a grupa mještana na čelu sa Jodžom Kovačevićem na mjestu pogibije u Čelinskom potoku postavila je jarbol na kojem se stalno vijori crnogorska zastava. Porodica Aca i Zage Rajković se stara da okolina oko jarbola bude uvijek čista i uredna, a članovi UBNOR-a i antifašista Nikšić su došli da zamijene dotrajalu zastavu“, stoji u saopštenju UBNOR-a.

Navode da je područje Grahova oduvijek imalo izuzetno značajnu ulogu, kako sa političkog, tako i sa strateško-vojnog aspekta.

„I Crnogorci i Turci su smatrali da onaj ko drži Grahovo taj ima ključeve od Hercegovine i ovog dijela Crne Gore. Od 1830. pa do slavne crnogorske pobjede na Grahovcu 1858. godine na ovom području vođene su stalne borbe za Grahovo. Svi vladari iz dinastije Petrovića smatrali su da ko iskaže pretenzije prema Grahovu kao da ga je iskazao prema Cetinju. Ni Turci nijesu htjeli da se odreknu pretenzija prema Grahovu“, navodi se u saopštenju.

Podsjetili su da su bitke vođene od 18. do 23. avgusta, a da je među devet poginulih Petrovića bio i Njegošev rođen brat Joko.

„Velika dinastija Petrović-Njegoš ugradila je sebe u ostvarivanju slobode i nezavisnosti Crne Gore i jedinstveni je primjer da u jednom danu devet članova vladajuće porodice pogine za tu ideju“, stoji u saopštenju za javnost.

Bonus video: