"stavovi advokata govor mržnje"

Ženski klub Skupštine: Marković da se izvini svim ženama i pripadnicima LGBTIQ zajednice koje je vrijeđao

"Nažalost, advokat Velibor Marković je javno izricao i potpisivao društevno neprihvatljive diskriminatorne stavove prema ženama i LGBTIQ+ osobama. Od toga po pravilu počinje "crtanje meta", pa već ovih dana svjedočimo porastu homofobije i govora mržnje prema ženama i to u svim formama"

21613 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Ženski klub Skupštine Crne Gore saopštio je da je događaj u vezi sa sastavom ekspertskog tima za analizu Temeljnog ugovora "suštinski otkrio nespremnost zajednice da bude društvo jednakih i ravnopravnih"

Kopredsjednice Ženskog kluba Branka Bošnjak i Vesna Pavićevi i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić pozvale su advokata Velibora Markovića da se izvini svim ženama i pripadnicima/cama LGBTIQ+ zajednice "koje je vrijeđao, nanoseći im ozbiljnu štetu u javnosti i pomažući razvijanje stereotipa koji ne dozvoljavaju progres crnogorskog društva".

"Borba za rodnu jednakost i i proklamovana nulta tolerancija prema nasilju nad ženama počinje i završava na terenu vrijednosti. Društvo koje uspije da se izbori sa stereotipima i okamenjenim rodnim podjelama spremno je da bude zajednica slobodnih građana/ki. To je zakonom teško potpuno urediti, ako ne postoji hrabrost i spremnost društveno vidljivih pojedinaca da se za to bore, čak i po cijenu da budu u spirali daljeg nasilja i govora mržnje. Nemio događaj u vezi sa sastavom ekspertskog tima za analizu Temeljnog ugovora suštinski je otkrio nespremnost naše zajednice da bude društvo jednakih i ravnopravnih", navodi se u saopštenju.

Ističe se da borba za takvo društvo često podrazumijeva nepristajanje na ono što degradira grupe i pojedince, druge i drugačije, žene i muškarce.

"Za tu osobenu formu lustracije su se opredijelile predložene članice komisije za analizu Temeljnog ugovora, dekanka Pravnoga fakulteta Aneta Spaić i izvršna direktorka nevladine ogranizacije HRA Tea Gorjanc Prelević. Ne osporavajući ni u jednom trenutku stručnost i profesionlane kompetencije advokata Velibora Markovića, one su svoj rad u timu uslovile Markovićevim izlaskom iz njega, zbog prethodnih stavova i kršenja ljudskih prava. Javna riječ jeste ubojito sredstvo, posebno kada stiže sa pozicija moći i struke. Nažalost, advokat Velibor Marković je javno izricao i potpisivao društevno neprihvatljive diskriminatorne stavove prema ženama i LGBTIQ+ osobama. Od toga po pravilu počinje "crtanje meta", pa već ovih dana svjedočimo porastu homofobije i govora mržnje prema ženama i to u svim formama. Zbog toga ljudi na pozicijama moći - političke ili stručne - moraju biti korifeji ljudskih prava. Pristajanjem na saradnju, Gorjan-Prelević i Spaić bi indirektno stale iza onoga što zagovara advokat Marković, a to nijesu htjele, što je dalje podrazumijevalo i upravo podrazumijeva tešku medijsku harangu i još neumoljiviji govor mržnje i ličnih uvreda, posebno na društvenim mrežama".

U saopštenju se navodi i da "niko nema prava da osporava ni pravo advokata Markovića na drukčije vrijednosne, političke i ideološke stavove".

"Međutim, kada su ti vrijednosni stavovi zapravo govor mržnje, obezvređivanja i prijetnji, svaka žena i pripadnik/ca LGBTIQ+ zajednice, ima pravo da sopstvenim stavom traži lustraciju. U ovom slučaju je to riješenost da se ne sarađuje sa onima koji ponižavaju, rodno i seksualno diskriminišu, jer iz toga uviijek proizlazi represija. Tome, nažalost, svjedočimo i ovih dana sa crtanjem nacističkih simbola, kao i protekle godine u kojoj su se dogodila čak četiri femicida. Činjenica je da javno izneseni stavovi advokata Markovića impliciraju protjerivanje žena sa javne scene u kome u kojem ionako dominiraju muškarci, kao i stvaranje predrasuda koje dugoročno znače društveno zaostajanje, pa čak i kada je u pitanju EU integracija. Ne sporeći dugoročni značaj bilo kojeg ugovora sa vjerskim zajednicama, ovo prvo pitanje je mnogo značajnije za društveni kapital zajednice i da je sreće upravo bismo se njime bavili".

Bošnjak, Pavićević i Jelušić upozorile se da u crnogorskom društvu nastavlja da se stvara opasna paradigma ponašanja prema ženama, koja podstiče njihovo potcjenjivanje i ponižavanje, pa ga čak čini i poželjnim.

"Zato pozivamo advokata Velibora Markovića da se izvini svim ženama i pripadnicima/cama LGBTIQ+ zajednice koje je vrijeđao, nanoseći im ozbiljnu štetu u javnosti i pomažući razvijanje stereotipa koji ne dozvoljavaju progres crnogorskog društva. Poterbno je i izvinjenje crnogorskoj javnosti, kako bi onima koji podržavaju njegove stavove (i već su spremni da ih militantno demonstriraju) svojim činom pokazao da oni nijesu primjereni i da sa njima ne treba da se identifikuje nijedan građanin/ka Crne Gore. Time bi potvrdio da visoki stručni kvaliteti mogu i moraju da idu uporedo sa najvišim vrijednosnim stavovima i spremnošću poštovanja ljudskih prava u punom kapacitetu", zaključuje se u saopštenju.