Eko Fond finansira uklanjanje divljih deponija u Mojkovcu i Baru

Rukovoditeljka Službe za projekte zaštite životne sredine u Eko - Fondu Ana Pavićević ističe da neuređena odlagališta nisu samo ekološki već i ekonomski i sociološki problem

2397 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Agencija CGNews
Foto: Agencija CGNews

Opštine Bar i Mojkovac jedine su iskoristile javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od strane Eko Fonda, a koja su namijenjena za realizaciju projekata uklanjanja otpada odbačenog u životnu sredinu.

Ukupna vrijednost Javnog konkursa iznosila je 170.000 eura.

Kako je saopšteno iz Agencije CG News, maksimalni iznos sredstava podrške Eko-fonda koje je korisnik mogao ostvariti po ovom Javnom konkursu je bio najviše 80 odsto prihvatljivih i opravdanih troškova ukupne vrijednosti ulaganja, odnosno maksimalno do 34.000 eura, dok preostali iznos od najmanje 20 odsto ukupnih troškova snosi korisnik sredstava.

Rukovoditeljka Službe za projekte zaštite životne sredine u Eko - Fondu Ana Pavićević kazala je da je od ukupno 24 opštine na Javni konurs prijavu podnijelo svega pet korisnika od kojih su dva ostvarila pravo na subvenciju od 34.000 eura i to Opština Mojkovac i DOO Komunalne djelatnosti Bar.

foto: Agencija CGNews

“Rezultati projekta nisu na očekivanom nivou uzimajući u obzir činjenicu da prema podacima Ministarstva ekologije,prostornog planiranja i urbanizma u zemlji ima oko 400 nelegalnih deponija” ističe Pavićević.

Ona dodaje da neuređena odlagališta nisu samo ekološki već i ekonomski i sociološki problem.

“Osnovna svrha javnog konkursa Eko-fonda bila je trajna sanacija divljih deponija kroz infrastrukturno opremanje predmetnih lokacija,postavljanje kontejnera, prenamjenu prostora na pr.u dečije igralište, park i slicno,a sve u cilju da se sprijeci ponovno odlaganje otpada od strane građana. U cilju održivosti projekta, korisnici sredstava Eko-fonda imaće obavezu da nakon realizacije projekta naredne tri godine informišu Eko-fond o pozitivnim ucincima projekta na životnu sredinu”, poručila je ona.

Direktor Eko Fonda Draško Boljević, zahvalio se predstavnicima opština Bar i Mojkovac na iskazanom interesovanju da se prijave na konkurs i na ovaj naačin riješe problem divljih deponija.

foto: Agencija CGNews

“Nakon razgovora sa predstavnicima opštine Mojkovac zaključili smo da ovo nije jedina divlja deponija na teritoriji opštine ali je dogovoreno da se prijave i na naredne projekte kako bi sanirali sve crne ekološke tačke”.

Boljević ističe da je sa predstavnicima opštine Mojkovac definisan i model buduće saradnje kada je riječ o planovima i projektima koje će Eko Fond realizovati a sve u cilju zaštite životne sredine.

“Ostaje žal što budžet za ovaj projekat nije realizovan u maksimalnom kapacitetu i pozivam ostale opštine da slijede primjer opština Bar i Mojkovac i iskoriste sredstva iz budućih projekata Eko- Fonda”, poručio je Boljević.

divlja deponija
foto: Agencija CGNews

Predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić kaže da su oni prepoznali značaj ovog projekta i da očekuje nastavak saradnje sa Eko - Fondom na rješavanju problema koji se tiču ekologije i zaštite životne sredine.

“U našem gradu je evidentirano nekoliko divljih deponija a za ovaj poziv izabrana je sanacija deponije koja se nalazi na državnom zemljištu. Očekujem da će problem ove deponije biti riješen 60 dana od potpisivanja ugovora” kaže Delić.

divlja deponija
foto: Agencija CGNews

JP Komunalne djelatnosti Bar dobilo je sredstva iz ovog projekta za sanaciju deponije u naselju Sokolana u kojem gravitira pretežno Romsko stanovništvo.

“Nakon uklanjanja otpada sa ovog lokaliteta predviđeno je da se izvrši rekultivacija zemljišta i tu postave sadržaji za odmor i rekreaciju. Planirano je da material bude premješten na sanitarnu deponiju Možura” kaže predstavnik ovog preduzeća Božidar Kuburović.

divlja deponija
foto: Agencija CGNews

Iz Eko-fonda su ponovili da će i ubuduće težiti da kroz pružanje finansijske i tehničke podrške postanu jedan od pokretača snažnijeg ekonomskog, privrednog i infrastrukturnog razvoja lokalnih samouprava, kao i podrška u implementaciji evropskih standarda u oblasti životne sredine i energetske efikasnosti.

Bonus video: