povodom poništavanja odluke da se "naše more naše skale" uvrsti na listu gogađaja od posebnog značaja za javnost

Đurović: Odluka Savjeta AEM-a i Raonića ukazuju na pogubnost partijskog uticaja na ključne medijske institucije

"Ako ovo postane princip rada generalnog direktora RTCG Raonića onda možemo očekivati slične muzičke i druge reality sadržaje koji će građani Crne Gore morati da trpe samo zbog toga što je neka produkcijska kuća iz regiona dala dovoljno para", saopštio je direktor Media centra

5801 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Odluka o poništavanju sopstvene odluke Savjet AEM-a da se muzički festival “Naše more, naše skale” uvrsti na listu događaja od posebnog značaja za javnost Crne Gore je pokazala da to tijelo nije adekvatno analizirao opravdanost stavljanja muzičkog festivala na listu događaja od posebnog značaja.

To je saopštio direktor Media centra Goran Đurović, ističući da je time otvoreno nekoliko pitanja koja ukazuju na "pogubnost partijskog uticaja na rad najvažnijih institucija u oblasti medija", ali i na "skrivene uticaje na ključne upravljačke organe", koji omogućavaju kontrolu regulatora od strane pojedinaca.

Đurović navodi da je inicijativu da se taj muzički festival stavi na listu događaja od posebnog značaja za javnost podnio je generalni direktor RTCG Boris Raonić.

"Postavlja se pitanje zašto je većina članova Savjeta AEM-a prihvatila inicijativu generalnog direktora RTCG Borisa Raonića da se ovaj muzički festival stavi na listu događaja od posebnog interesa po hitnoj procedure, ne konsultujući bilo koga. Bilo bi primjereno da se Agenciji za elektronske medije obratio organizator festivala Adria Jadran medijska grupa (Adria TV-Podgorica)", kazao je Đurović.

Prema njegovim riječima, Adria Jadran medijska grupa, čije je sjedište u Srbiji, i RTCG su potpisali sredinom maja ove godine ugovor o strateškom partnerstvu za realizaciju muzičkog festivala “Naše more, naše skale”.

Dodaje da je festival od dijela stručne i laičke javnosti dobio "lošu ocjenu" i da je "proglašen kičem" kojem nije mjesto na nacionalnom javnom medijskom servisu.

Da je kvalitet festivala problematičan, ističe Đurović da potvrđuje i to što je Savjet AEM-a poništio svoju odluku kojom je festival stavljen na listu događaja od posebnog značaja za javnost Crne Gore.

"O kvalitetu festivala jasno govori i činjenica da Radio Televizija Srbije nije recimo imala potrebu da sa istom medijskom kućom potpiše sporazum i direktno prenosi festival. RTCG je direktno prenosila nekoliko festivalskih večeri a prema pisanju dnevnog lista “Pobjeda”, RTCG je od iznajmljivanja opreme za snimanje ovog festivala prihodovala 40.000 eura. Nije valjda da emitovanje osam sati lošeg programskog sadržaja (kiča) na TVCG košta 40.000 eura?", upitao je Đurović.

On ističe i da prihod od iznajmljivanja opreme ne može da bude ključni osnov da Raonić ulazi u strateško partnerstvo sa bilo kojom medijskom kućom bez bilo kakvih konsultacija sa muzičkim urednicima iz RTCG.

"Takođe, generalni direktor RTCG je prekršio i Programsko-produkconi plan TVCG za 2022. godinu koji ne predviđa prenos festivala “Naše more, naše skale” na kojem, usput budi rečeno, nije bilo značajnijeg broja izvođača/autora iz Crne Gore. Ako ovo postane princip rada generalnog direktora RTCG Raonića onda možemo očekivati slične muzičke i druge reality sadržaje koji će građani Crne Gore morati da trpe samo zbog toga što je neka produkcijska kuća iz regiona dala dovoljno para", saopštio je direktor Media centra.

Neobjašnjiva je brzina u odlučivanju ovog tijela (bez bilo kakve analize) i prihvatanje inicijative koja se pokazala pogrešnom, pa navodi da se ne može izbjeći ni drugo ključno pitanje uticaja generalnog direktora RTCG na Savjet AEM-a.

"Očigledno je da generalni direktor RTCG Raonić ima uticaj na makar tri od ukupno pet članova Savjeta AEM-a. To ne iznenađuje jer je sa dva člana Savjeta AEM-a do skoro radio u istoj nevladinoj organizaciji Građanska alijansa", kazao je Đurović.

"Pitanje je ko sve vrši uticaj na RTCG i da li se u ovaj aranžman oko festivala ušlo po nečijem nalogu? Izbor članova Savjeta RTCG obilježen je partijskim uticajem u Skupštini Crne Gore jer je Administrativni odbor primijenio zakon koji je donio u julu 2020. godine DPS i prostom većinom poslanika birao takozvane predstavnike NVO u ključno upravljačko tijelo. Kasnije je takav Savjet birao, suprotno zakonu i uz sukob interesa više članova Savjeta, generalnog direktora RTCG Borisa Raonića. Nezakonito izabrani generalni direktor (koji nema potrebne godine radnog iskustva u struci i koji je bio javni funkcioner u trenutku izbora) je zatim nezakonito birao direktoricu TVCG, a novim postavljenjima “po dubini” je vraćao dugove onim partijama koje su mu posredstvom partijskog Savjeta omogućile da nezakonito dođe na čelo RTCG", dodaje se u njegovom saopštenju.

Izmjena medijskih zakona je, prema mišljenju Đurovića, prvi korak koji može smanjiti prostor za ponavljanje grešaka i koji može osigurati da se izbjegne "podložnost uticajima članova Savjeta AEM-a, kao i samovolja generalnog direktora RTCG".

"Predstojećim izmjenama medijskih propisa se mora osigurati izbor stručnih osoba sa integritetom na ključne upravljačke funkcije u najvažnijim medjskim institucijama. Medijske propise moraju usvojiti poslanici u Skupštini, a dosadašnja praksa ne uliva nadu da će se prilikom usvajanja propisa voditi zajedničkim javnim interesom profesionalizacije institucija, već isključivo partijskim interesima koji omogućavaju direktan uticaj na rad instiitucija. Ostaje da se vidi da li u Skupštini postoji većina poslanika koja će na isti način tretirati pitanje oslobađanja savjeta AEM-a i RTCG od neprimjerenog partijskog uticaja kao i pitanje oslobađanja Tužilačkog savjeta i tužilaštva", zaključuje se u njegovom saopštenju.