U Pivi aktivna dva požara, u Nikšiću "podnošljivo"

Nikšić je, posljednjih desetak dana, prekriven oblacima dima, otežano se diše, posebno hronični plućni bolesnici. Povremeno registrovane povećana koncentracija PM10 čestica

9610 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Situacija u nikšićkoj opštini juče je konačno bila „podnošljiva“ kada su požari u pitanju, dok su u Pivi aktivna dva požara.

„Vojnik i Bogetići su mirni i što se ta dva lokaliteta tiče nadamo se da smo pri ugašivanju požara. Gorjelo je u jednoj dolini na Jasenovom polju, kod dalekovoda, i taj požar smo takođe ugasili, tako da je situacija pod kontrolom“, kazao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja, Slavko Tadić.

Što se Pive tiče, prema riječima Mirka Cicmila, komandira Službe zaštite i spasavanja iz Plužina, aktivan je požar u selu Zakamen, u Dolima, i iznad sela Nedajno, u mjestu Mala Oraevica.

„Riječ je o mjestu koje se nalazi na granici Nacionalnog parka 'Durmitor' i Parka prirode 'Piva'. Oko mjesta gdje je požar je četinarska šuma. Dajemo sve od sebe da požar držimo pod kontrolom. Imali smo pomoć i od vazduhoplovstva Vojske Crne Gore“, kazao je Cicmil.

Nikšić je, posljednjih desetak dana, prekriven oblacima dima, otežano se diše, posebno hronični plućni bolesnici.

“Na automatskim stacionarnim stanicama u okviru državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha koje se nalaze u urbanim djelovima gradova, tokom prethodnih dana registrovane su indikativnom metodom mjerenja na automatskim analizatorima, povremeno povećane srednje satne koncentracije PM10 čestica (za koje ne postoji propisana granična vrijednost),. Najvisočije srednje satne koncentracije PM10 čestica izmjerene su tokom 23. i 24. jula na mjernoj stanici u Nikšiću. Da li je bilo prekoračenja dozvoljenih graničnih vrijednosti srednjih dnevnih koncentracija, za koje postoje propisane granične vrijednosti, znaćemo nakon laboratorijske obrade uzoraka i validacije izmjerenih vrijednosti primjenom referentne metode mjerenja”, kazao je “VIjestima” Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Podaci će, kako je objasnio, biti dostupni u mjesečnom izvještaju o kvalitetu vazduha koji Agenciji dostavlja CETI.

“Za sada, na osnovu pomenutih indikativnih podataka, zaključili smo da su, iako su požari aktivni u nenaseljenim područjima, zagađujuće čestice transportom putem atmosfere uticale na lošiji kvalitet vazduha u urbanim djelovima, posebno u Nikšiću na čijoj se teritoriji nalazi planina Vojnik, gdje je proteklih dana aktivan veliki šumski požar”, kazao je Gazdić.

Kako je objasnio, u situaciji kada su aktivni šumski požari, najkritičnije je na mikro lokalitetima na kojima su prisutni požari, kao i u široj okolini, u zavisnosti od meteoroloških uslova, prvenstveno pravca i smjera vjetra.

Bonus video: