Prilika za predzetnike i zanatlije da dobiju finansijsku i nefinansijsku pomoć u cilju razvijanja preduzetništva

Projekat „Craftinno“ realizuje Tehnopolis u partnerstvu sa Opštinom Nikšić, a uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta „Norveška za vas – Crna Gora“

2194 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Preduzetnici i zanatlije imaju mogućnost da preko programa podrške koje sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma dobiju finansijsku i nefinansijsku pomoć u cilju razvijanja preduzetništva. Programi podrške predstavljeni su u okviru info dana koji je Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis organizovao zajedno sa Opštinom Nikšić u sklopu projekta „Inovativne održive tehnologije za ekonomsko unapređenje zanatstva – Craftinno“.

Anđela Gajević, načelnica Direkcije za jačanje preduzetništva i saradnju sa biznis zajednicom, kazala je da je program za unapređenje i privrede vrijedan četiri miliona eura i da se sastoji od osam programskih linija finansijske i nefinansijske podrške koji su namijenjeni malim, mikro i srednjim preduzećima u cilju podsticanja i unaprjeđenja daljeg razvoja.

"Program je baziran na sufinansiranje jednog dijela opravdanih troškova. Preduzeća mogu da apliciraju za različite programske linije nabavkom male ili velike vrijednosti, ili da digitalizuju procese u preduzeću. Imamo i dio koji se odnosi na početnike u biznisu koji realizujemo u saradnji sa Investiciono razvojnim fondom“, kazala je Gajević.

Istakla je da su vodili računa da obuhvate sve grupe, a posebno mlade i žene u biznisu, i privredne subjekte koji su registrovani i obavljaju djelatnost u manje razvijenim lokalnim samoupravama.

"Taj sistem podrške se kreće od 40 do 80 odsto, što zavisi od programske linije. Svaka programska linija je posebno budžetirana“, kazala je Gajević i pozvala sve zainteresovane preduzetnike da se prijave, uz napomenu da je poziv otvoren do 30. septembra do kada mogu podnijeti aplikacije.

Maja Jokanović, načelnica Direkcije za industrijsku politiku i razvoj zanatstva, kazala je da je poziv za program za razvoj i promociju zanatstva otvoren do 30. novembra, a da je budžet 200 hiljada eura.

"Malo smo olakšali procedure na način što preduzetnici aplicaraju nakon što obave djelatnost bez potpisivanja dodatnih ugovora. Program je sastavljen od dvije komponente – jedna je mogućnost nabavke opreme i specijalizovanih alata,a druga učešće na domaćim i međunarodnim sajmovima i dizajn i izrada promotivnih materijala“, kazala je Jokanović.

Za sada je prva komponenta izazvala veće interesovanje jer preko nje zanatlije imaju mogućnost da za nabavku opreme dobiju bespovratnu pomoć od Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma do deset hiljada eura i mogućnost refundiranja sredstava u iznosu od 75 odsto vrijednosti opreme.

"Imamo i mogućnost dodatnih deset odsto za one opštine koje su u kategoriji manje razvijenih opština. U okviru druge komponente nudimo pomoć do 4.000 eura podrške za učešće na domaćem sajmu i 6.000 eura na međunarodnom sajmu i tu je procenat podrške 50 odsto, uz takođe prisutan regionalni aspekt“, istakla je Jokanović.

Prema riječima Miljane Peković, menadžerke za upravljanje projektima u Tehnopolisu, ovo je drugi info dan koji organizuju kroz projekat „Craftinno“ kako bi doprinijeli razvoju inovativnog ekosistema u Crnoj Gori.

"Na ovaj način željeli smo da omogućimo malim biznisima koji se bave zanatstvom da nađu dodatna sredstva za razvoj njihovog biznisa i po mogućnosti za uvođenje inovacija u svoje procese proizvodnje, što je i svrha cijelog projekta“, kazala je Peković.

U toku je prva obuka za CNC programiranje za deset preduzetnika iz Nikšića, Ulcinja i Podgorice, učesnika pomenutog projekta, a preko info dana nastoje da uključe i druge firme koje se bave zanatstvom kako bi obezbijedili dodatna sredstva za biznis. Obuke će biti organizovane i tokom avgusta, septembra i oktobra, da bi u novembru Tehnopolis i Opština Nikšić organizovali sajam zanatstva.

Projekat „Craftinno“ realizuje Tehnopolis u partnerstvu sa Opštinom Nikšić, a uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta „Norveška za vas – Crna Gora“.

Bonus video: