Joanikije ponovo vidi ustaše u Crnoj Gori

Sredinom marta je Mitropolit Joanikije izjavio da su 'događaji u Ukrajini posledice bezbožništva koje se bilo ukorijenilo' kao i da je Crna Gora 'projektovana da bude mala Ukrajina'

31768 pregleda 124 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Kapela na Lovćenu biće obnovljena kada dođe do sveopšteg pokajanja i kad se Crna Gora "očisti od ustašluka", kazao je mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, Joanikije. "Taj grijeh ćemo sprati kad napravimo otklon od zle komunističke misli i od kulta ličnosti Josipa Broza [predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije] i kad se očistimo od ustašluka, koji je zahvatio donekle Crnu Goru", rekao je Joanikije 27. jula.

Ovo nije prvi put da čelnici SPC u svojim izjavama ukazuju na postojanje ustaša u Crnoj Gori.

Bivši Patrijarh SPC Irinej je u julu 2018. izjavio da je "položaj Srba u Crnoj Gori kao u vrijeme Nezavisne države Hrvatske (NDH)", što je izazvalo burne reakcije crnogorskih zvaničnika.

Sredinom marta je Mitropolit Joanikije izjavio da su 'događaji u Ukrajini posledice bezbožništva koje se bilo ukorijenilo' kao i da je Crna Gora 'projektovana da bude mala Ukrajina'.

Tokom okruglog stola na temu "Pedeset godina od razaranja Njegoševe kapele na Lovćenu" održanom u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, srpski mitropolit je dodao da je Petar II Petrović Njegoš [crnogorski pjesnik i vladar iz 19. vijeka, najznačajnija ličnost za istoriju Crne Gore] "ostavio amanet" da se obnovi kapela i podigne crkva na Lovćenu.

SPC i prosrpske partije u Crnoj Gori, predvođene prosrpskim i proruskim Demokratskim frontom (DF), zagovaraju da se na mjesto Njegoševog mauzoleja na Lovćenu kod prijestolnice Cetinje podigne kapela.

Njegošev mauzolej je podignut 1974. godine, umjesto dotadašnje kapele koju je izgradio Kralj Aleksandar Karađorđević nakon Prvog svjetskog rata.

Joanikijeve poruke ne doprinose suživotu

Na poruke mitropolita SPC Joanikija reagovao je Građanski pokret URA na čijem je čelu crnogorski premijer Dritan Abazović. Ova partija je poručila da Crnu Goru "nije zahvatio nikakav ustašluk", kao što to tvrdi Joanikije.

"Poruke mitropolita Joanikija ne doprinose suživotu i međuvjerskom skladu. Crnu Goru nije zahvatio nikakav 'ustašluk' već je ona država u kojoj niko nije i ne smije biti diskriminisan zbog svog ličnog opredjeljenja ili pripadnosti", navodi se u saopštenju.

Iz URA-e dodaju da bi svi društveni subjekti morali odmjerenije vagati riječi, dok su netrpeljivost i upoređivanje sa nazadnim ideologijama neprihvatljivi, posebno kada dolaze od crkvenog velikodostojnika kakav je Joanikije.

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović je pozvao nadležne da reaguju i ispitaju da li u Joanikijevom obraćanju ima govora mržnje.

"Od 'male Ukrajine' do navoda o 'ustaštvu', Joanikije uvijek uspijeva da dokaže samo jedno - da je u potpunosti posvećen manipulacijama, širenju mržnje i stvaranju razdora", naveo je Bogdanović na Tviteru.

On je dodao da SPC sa porukama nalik današnjim nastavlja da radi na destabilizacije Crne Gore.

Ustaštvo i Mićovićevo [prezime Joanikija] četništvo su dvije strane iste fašističke medalje, poručio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

"Vučićev [Aleksandar, predsjednik Srbije] pop opet popuje o rušenju Mauzoleja. I nastavlja tlapnju o komunizmu i ustaštvu, dok drži parastose ratnim zločincima i divi se njihovim etnički čistim djelima", naveo je Vujović na Tviteru, uz poruku "rušili ste što ste rušili".

Petar II Petrović Njegoš, crnogorski svjetovni i duhovni vladar, pjesnik i filozof, od 1974. godine počiva u mauzoleju koji je izgrađen po projektu slavnog hrvatskog vajara Ivana Meštrovića.

Bonus video: