ŽELE DA SE ZADUŽE BEZ SAGLASNOSTI VLADE

Opština Pljevlja kreditom kod Aca krpi rupe u budžetu

Kako je ranije kazao gradonačelnik Đačić, ukupan dug Opštine iznosi 17 miliona eura, ne računajući dva miliona za vatrogasna vozila
4 komentar(a)
Prva banka, Foto: Zoran Đurić
Prva banka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.10.2017. 19:49h

Opština Pljevlja namjerava da se kod Prve banke zaduži 400.000 eura zbog problema sa likvidnošću, uprkos tome što Ministarstvo finansija polovinom godine nije dalo saglasnost za novo zaduženje.

U obrazloženju odluke lokalne uprave piše da će se Opština zadužiti kod banke Aca Đukanovića radi “zadovoljenja kratkoročnih potreba za likvidnošću, a za čiju realizaciju u ovom trenutku ne postoji dovoljno sredstava u budžetu“.

Opština želi da podigne kredit po godišnjoj kamatnoj stopi od 3,99 odsto.

Navode da je ponuda Prve banke bila najpovoljnija od pet dospjelih.

“Ovo kratkoročno zaduženje omogućiće urednije izmirivanje dospjelih obaveza. Izbjegavaju se sudski troškovi, a kamatna stopa iz odobrenih kredita je niža od stope zatezne kamate Centralne banke Crne Gore koja se obračunava za neblagovremeno plaćene obeveze, tako da su pozitivni efekti korišćenja ovog kratkoročnog zaduženja“, navodi se u obrazloženju odluke lokalne uprave.

Ministarstvo finansija sredinom godine nije dalo saglasnost za kreditno zaduženje Opštine Pljevlja na iznos od 600.000 eura zbog, kako je obrazloženo, visoke zaduženosti lokalne uprave.

“Na osnovu dostavljenog zahtjeva i dokumentacije, upoređivanjem tekućih prihoda budžeta Opštine Pljevlja u 2016. godini i ukupnih godišnjih troškova po osnovu otplate kredita, uključujući i novo kreditno zaduženje, utvrđeno je da bi otplata obaveza Opštine Pljevlja bila preko 10 odsto tekućih prihoda, te u skladu s tim ne ispunjava uslove za kreditno zaduženje definisane u članu 64 Zakona o finansiranju lokalne samouprave“, odgovoreno je tada “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Od dolaska na čelo grada prije tri godine, gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić odbijao je da se lokalna uprava kreditno zadužuje zbog višemilionskih dugovanja Opštine po raznim osnovama.

Preporučujemo za Vas