Hrvatsko nacionalno vijeće s tri kamere neovlašćeno snima javne površine

Komunalna policija Opštine Tivat kontrolisala objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi

8396 pregleda 11 komentar(a)
Kamera snima i javnu površinu, Foto: Siniša Luković
Kamera snima i javnu površinu, Foto: Siniša Luković

Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine Tivat, odnosno tivatska Komunalna policija, izvršila je inspekcijski nadzor nad objektom Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi i tom prilikom utvrdila da je tačno pisanje “Vijesti” da su na toj zgradi, čiji je korisnik Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, instalirane kamere video-nadzora kojima se snimaju okolne javne površine.

”Vijesti” su u nedjelju objavile da je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV) na zgradi Doma kulture u Donjoj Lastvi, gdje je sjedište te institucije, nezakonito postavilo video-nadzor, a kojim se protivno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti snimaju i javne površine. U Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) potvrđeno je “Vijestima” da se HNV, niti druge institucije s hrvatskim nacionalnim predznakom koje su korisnici ovog objekta, tom državnom organu nisu obraćali zahtjevom za dozvolu za postavljanje video nadzora, kao i da će Agencija s tim u vezi pokrenuti postupak zvaničnog inspekcijskog nadzora.

”Uvidom u dokumentaciju AZLP-a i slobodan pristup informacijama obavještavamo Vas da se Agenciji nije obraćala NVO Hrvatska krovna zajednica ‘Dux Croatorum’, niti Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore u cilju dobijanja saglasnosti za instaliranje video-nadzora na zgradi Doma kulture u Donjoj Lastvi - Tivat. S obzirom da Agencija nije dala saglasnost za instaliranje video-nadzora, a uzimajući u obzir Vaše konstatacije i fotografije koje ste poslali, Agencija će Vaše obraćanje smatrati inicijativom za pokretanje postupka nadzora, radi utvrđivanja činjeničnog stanja, a imajući u vidu postojanje mogućnosti nezakonite obrade ličnih podataka”, saopšteno je “Vijestima” iz AZLP-a na upit o legalnosti postavljanja i upotrebe video-nadzora na zgradi lastovskog Doma kulture.

U međuvremenu je, reagujući na pritužbu građana koja je stigla na tzv “Sistem 48” Opštine Tivat, postupila i tivatska Komunalna policija čiji je službenik u ponedjeljak izašao na lice mjesta, obavio kontrolu i utvrdio da se javne površine s objekta Doma kulture u Donjoj Lastvi snimaju ne s jednom, već s tri kamere.

”Na fasadi objekta Doma kulture “Josip Marković”, koji se nalazi u Donjoj Lastvi na katastarkoj parceli 501 KO Donja Lastva, ulica Obala Filipa Miloševića, nalaze se 3 (tri) instalirane kamere koje snimaju javnu površinu. Uvidom u podatke Uprave za nekretnine, utvrđeno je da je objekat u vlasništvu Opštine Tivat, a korisnik je Hrvatsko nacionalno vijeće čiji je predsjednik Zvonimir Deković. Na terenu su zatečena dva lica koja su izjavila da su zaposlena u gore pomenutom Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore, da su predmetne kamere u njihovom vlasništvu i da ih je, po njihovim navodima, instalirao njihov tehničar Z. P.”- stoji u službenoj zabilješci tivatske Komunalne policije koja je zbog nenadležnosti da dalje postupa, prijavu pristiglu na “Sistem 48”, zapisnik o izvršenoj kontroli i ostalu dokumentaciju s foto dokazima, proslijedila nadležnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacija na dalje postupanje.

HNV Crne Gore, na čijem je čelu potpredsjednik političke partije Hrvatska građanska inicijativa Zvonimir Deković, već petnaestak godina besplatno koristi objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi, a koji je zvanično imovina države Crne Gore s pravom raspolaganja Opštine Tivat. Sredinom aprila isteklo je važenje posljednjeg petogodišnjeg ugovora između Opštine i HNV-a iz 2017. kojim je lokalna uprava Tivta, što ju je tada vodila koalicija DPS-SD-HGI, Dekovićevom HNV-u besplatno na korišćenje dala ovaj javni objekat.

Kontroverznim načinom na koji su organizacije bliske HGI dobile ovu državnu imovinu bavila se prije nekoliko godina i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) koja je utvrdila da u tome “postoji ugrožavanje javnog interesa i postupanje institucije suprotno principu transparentnosti i integriteta koji je propisan članom 72 Zakona o sprečavanju korupcije”, kao i da su NVO “Dux Croatorum” koja je prije HNV-a bila oficijelni korisnik ovog objekta i osobe koje ga kontrolišu, iz ovog posla s javnom imovinom grada Tivta stekle protivpravnu imovinsku korist. Na čelu Dux Croatoruma tada su bili aktuelni predsjednk HNV i sadašnji potpredsjednik HGI Zvonimir Deković, odnosno aktuelni predsjednik te stranke i ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović. Prema nalazu ASK, “Dux Croatorum” je nelegalno izdajući trećim licima, besplatno joj na korišćenje ustupljenu imovinu Opštine, lokalnu upravu Tivta zakinuo za 14.400 eura, ali taj novac ni do danas ova NVO nije vratila u opštinski budžet.

Bivše Ministarstvo finansija i socijalnog staranja preko Direkcije za inspekcijski nadzor nad državnom imovinom, u postupku inspekcijskog nadzora nad radom Direkcije za imovinsko-pravne poslove Opštine Tivat, u novembru 2021. utvrdilo je da Odluka o davanju na upravljanje i korišćenje Doma kulture u Donjoj Lastvi NVO “Hrvatska krovna zajednica - Dux Croatorum” iz 2017. nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini. Ministarstvo finansija, na čijem je čelu tada bio Milojko Spajić, je Opštini naložilo da ovu odluku stavi van snage, ali sada već bivši Odbor povjerenika Opštine Tivat koji mijenja raspušteni lokalni parlament u tom gradu, to, međutim, nije učinio i nije ispoštovao odluku Vladinog organa. Stoga je legalitet zaposijedanja javnog objekta Doma kulture u Donjoj Lastvi od strane organizacija bliskih HGI krajnje upitan, ali država u čijoj Vladi kao ministar sjedi predsjednik HGI Adrijan Vuksanović ne preduzima ništa da one koji su formalno-pravno uzurpatori ove javne imovine privede poštovanju zakona. Iz HNV-a nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” na osnovu konkretno kojeg pravnog akta ili dokumenta to vijeće trenutno koristi objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi jer je 15. aprila isteklo važenje posljednjeg petogodišnjeg ugovora te organizacije s Opštinom Tivat koja im je tu svoju nekretninu ustupila na besplatno korišćenje. U međuvremenu, ispostavilo se da je HGI na nelegalno zaposjednutoj državnoj imovini, ne poštujući zakonsku proceduru, postavio i ilegalni video-nadzor kojim snima okolne javne površine, a što je i sam Deković priznao u jednom od saopštenja za javnost HNV-a prije desetak dana.

Što kaže zakon?

U članu 28 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti stoji da je za uvođenje video-nadzora nad javnom površinom neophodno dobijanje saglasnosti nadležnog nadzornog organa - AZLP-a, dok član 27 propisuje da onaj ko to namjerava da učini prethodno mora da obavijesti nadležni organ o tome i podrobno i detaljno obrazloži takvu odluku. HNV to nije učinio.

”Članom 40a propisano je da, ukoliko se video-nadzor javne površine vrši bez obavještenja iz člana 27 stav 1, odnosno saglasnosti iz člana 28 stav 1 tačka 2a ovog zakona, nadzorni organ će rješenjem naložiti uklanjanje sredstava kojima se vrši video-nadzor. Uklanjanje sredstava iz stava 1 ovog člana vrši subjekat koji upravlja javnom površinom, odnosno objektom na kojem su postavljena sredstva kojima se vrši video nadzor. O ishodu nadzora bićete blagovremeno obaviješteni”, kazao je prošle nedjelje “Vijestima” direktor AZLP-a Ivan Medojević.

Bonus video: