Nema ko da kaže ko može na vantjelesnu

Iz Ministarstva zdravlja najavili su da će sljedeće sedmice pripremiti uputstvo za Fond zdravstva, nisu kazali i kada će da zaživi u praksi

20124 pregleda 5 komentar(a)
Niko ne radi bezbroj nalaza i analiza jer iz zabave ide na VTO, kaže čitateljka, Foto: Shutterstock
Niko ne radi bezbroj nalaza i analiza jer iz zabave ide na VTO, kaže čitateljka, Foto: Shutterstock

Žene i parovi koji se bore sa sterilitetom zasad neće moći da dobiju mišljenje na osnovu kojeg se, da bi se ostvarili kao roditelji kroz neki od postupaka medicinski potpomognute oplodnje (MPO), upućuju na liječenje na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO). Klinički centar Crne Gore (KCCG), kako su potvrdili, prije nekoliko dana ukinuo je Konzilijum za vantjelesnu, a u međuvremenu nije definisano i kako će, nakon stupanja na snagu Zakona o MPO, ubuduće da izgleda procedura na osnovu koje se pacijenti u ovom slučaju upućuju na liječenje o trošku države.

Iz Ministarstva zdravlja juče su, tek nakon dopisa novinara, saopštili da će takvo uputstvo Fond pripremiti najkasnije sljedeće sedmice. Nisu pojasnili i kada očekuju da bi uputstvo u praksi moglo da zaživi.

”Nakon ukidanja Konzilijuma za vantjelesnu oplodnju u KC, FZO najkasnije u toku naredne sedmice pripremiće uputstvo o bližem načinu i postupku ostvarivanja prava osiguranika na liječenje neplodnosti postupcima medicinski potpomognute oplodnje, na teret sredstava Fonda”, saopštili su iz resora na čijem je čelu Dragoslav Šćekić.

Kako su dodali, Zakonom o MPO, koji je usvojen krajem 2021, propisani su uslovi i način obavljanja postupaka medicinski potpomognute oplodnje, a da je Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, takođe s kraja prošle godine, propisano da je jedno od prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i pravo na liječenje neplodnosti postupcima MPO.

”Osiguranici Fonda, javnost i relevantne zdravstvene ustanove biće blagovremeno obaviješteni kada uputstvo bude završeno”, naveli su u saopštenju.

”Niko od nas, žena, kojima je to očajnički potrebno, ne traži ništa mimo zakona i onoga što nas sleduje. Ne idemo tamo, niti radimo bezbroj nalaza i analiza, zato što je nama to zabavno ili nemamo drugog posla. Jednostavno smo prinuđene i to nam je jedini izbor kako bismo se ostvarile u ulozi majke”, navela je čitateljka “Vijesti” u elektronskoj poruci redakciji na vijest da je Konzilijum za sterilitet u KCCG prestao s radom.

Dodala je da se za postupak priprema od aprila i da nije sigurna da li će moći da, prema planu, u septembru i uradi vantjelesnu.

”Zamislite pravo Ministarstva zdravlja i FZO da obustave proces vantjelesne oplodnje, za koju se konkretno ja pripremam od aprila mjeseca. Doći do samog kraja, prijavljena za proces koji je trebalo da bude u septembru, odraditi toliko analiza i nalaza, toliko pregleda i na kraju da ne mogu da dobijem uput koji me je sledovao”, dodala je ona.

Dragoslav Šćekić
Dragoslav Šćekićfoto: Luka Zeković

Iz KCCG su “Vijestima” kazali da je Konzilijum ukinut, da je razlog jer je u januaru na snagu stupio novi Zakon o MPO.

”Zakon koji je počeo da se primjenjuje od 8. januara 2022. godine ne predviđa postojanje Konzilijuma za vantjelesnu oplodnju, već se pravo na postupak vantjelesne oplodnje ostvaruje preko saglasnosti doktora medicine specijaliste ginekologije i akušerstva, s najmanje tri godine radnog iskustava u obavljanju postupaka medicinski potpomognute oplodnje (član 12). KCCG, u slučaju novih instrukcija nadležnih, spreman je da momentalno odgovori i prilagodi se traženim zahtjevima”, kazali su iz najveće zdravstvene ustanove u državi, upućujući dalje redakciju na resor zdravlja i Fond.

Konzilijum za vantjelesnu u KCCG ukinut je prije nekoliko dana, nakon prijave zdravstvenoj inspekciji da preispita pravni osnov za njegov rad. Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) “Vijestima” su juče kazali da su zahtjev dobili 4. jula, da je inspektor na osnovu dokumentacije Kliničkog utvrdio da je Konzilijum formiran odlukom od 28. 12. 2017, te ukinut novom od 18. 07. 2022.

”Imajući u vidu da je KC donio odluku o ukidanju pomenutog Konzilijuma, nije bilo osnova za dalje preduzimanje mjera iz nadležnosti zdravstvene inspekcije”, kazali su iz UIP.

Uloga Konzilijuma za vantjelesnu u KCCG tokom proteklih godina bila je da, na osnovu medicinske dokumentacije, tim ljekara ženama i parovima koji žele dijete da mišljenje o tome da li ispunjavaju uslove za neki od postupaka MPO. Nakon toga, pacijenti se s tim mišljenjem obraćaju izabranom ginekologu, koji daje uput za postupak na nekoj od klinika, odnosno bolnica u kojima se radi MPO. Na osnovu tog uputa, te zdravstvene ustanove su i naplaćivale usluge od FZO.

KCCG
KCCGfoto: KCCG

Prema Zakonu o MPO koji je stupio na snagu početkom godine, a za koji, iako u obavezi da ih donesu do 8. juna, podzakonska akta nisu donijeta, klinike na kojima se rade postupci MPO ocjenjuju sposobnost lica koja ulaze u proceduru.

”Ovlašćene zdravstvene ustanove dužne su da obrazuju medicinski savjet, kao stručno savjetodavno tijelo koje, u skladu s medicinskim i psihosocijalnim standardima daje nalaz o sposobnosti bračnih, odnosno vanbračnih supružnika i žene iz člana 17 ovog zakona o sposobnosti za primjenu heterologne oplodnje”, piše u članu 9 Zakona.

Postupke MPO u Crnoj Gori rade klinike “Life”, “Ars medica”, “Moj lab” i “Kodra” u Podgorici, “Humana reprodukcija” u Budvi, te bolnica “Danilo I” na Cetinju, koja je i jedina državna ustanova koja pruža tu vrstu usluge. Osim “Kodre”, s kojom u januaru nije obnovljen ugovor, u ostalim bolnicama i klinikama postupci MPO mogu da se rade na teret FZO.

Na pitanja “Vijesti” da li su obrazovali medicinski savjet koji predviđa Zakon o MPO, na koji način se pacijenti uopšte sada upućuju na postupke, odnosno da li postoji razlika u odnosu na to da je za uslugu na teret FZO trebalo mišljenje Konzilijuma KC, odgovorili su jedino iz zdravstvene ustanove “Moj lab”.

”PZU ‘Moj lab’ od samog osnivanja Centra za IVF posjeduje svoj medicinski odbor (u čijem sastavu su profesije koje su zakonska obaveza) koji je davao saglasnost za ulazak u postupak MPO... O modusu daljeg upućivanja i kontrolisanja postupaka MPO na teritoriji Crne Gore još nismo zvanično obaviješteni. Čekamo dalja zvanična uputstva”, rekli su “Vijestima”.

Zakonski, oblast liječenja steriliteta u Crnoj Gori prvi put je uređena Zakonom o liječenju neplodnosti asistiranim reproduktivnim tehnologijama 2009. Krajem 2021. usvojeni su Zakon o MPO i Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji dijelom tretira i oblast liječenja steriliteta i njime, u odnosu na raniju verziju, predviđen je veći broj postupaka za žene, kao i druga prava.

U međuvremenu, međutim, nisu donijeta i podzakonska akta kojima bi bilo omogućeno ostvarenje dijela prava koje novi propisi predviđaju. “Vijestima” je ranije nezvanično rečeno da je razlog tome još jedna promjena Vlade. Aktuelna Vlada formirana je 28. aprila. Ministar zdravlja Šćekić u prethodnoj je bio prvi čovjek FZO.

Odluke FZO odavno ne važe

FZO je u aprilu 2005. donio odluku o ostvarivanju zdravstvene zaštite u postupku vantjelesne oplodnje i tom odlukom uređeni su bili postupak i način ostvarivanja prava osiguranika na dva pokušaja VTO. Istom odlukom predviđeno je da ostvarivanju prava prethodi liječenje, odnosno ispitivanje, a da nalaz i mišljenje donosi Konzilijum za vantjelesnu Kliničkog centra.

Odluka je mijenjana 2007, te potom i 2011, ali su sve, nakon odluke Ustavnog suda iz maja 2016, ukinute i nisu važeće.

Ustavni sud je cijenio da odluku Fonda treba ukinuti, pored ostalog jer je predviđala da Komisija za IVF čije članove imenuje direktor Fonda donosi nalaz i mišljenje o opravdanosti naknade troškova na ime postupka vještačke oplodnje.

Bonus video: