Iz budžetske rezerve 100.000 eura za angažovanje helikoptera Vojske na gašenju požara

"Računajući da troškovi pogonskih sredstava po satu leta iznose 484 eura, neophodno je odobriti dodatna sredstva u iznosu od 100.000 eura kako bi se obezbijedili uslovi za korišćenje helikoptera tokom požarne sezone"

12193 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Vlada je iz tekuće budžetske rezerve izdvojila 100.000 eura u cilju obezbjeđenja dodatnih količina goriva za angažovanje helikoptera Vojske Crne Gore na gašenju požara.

U Informaciji je navedeno da je Vojska Crne Gore u obavezi, shodno odluci Savjeta za odbranu i bezbjednost, da obezbijedi angažovanje helikoptera Bell-412 na zadacima gašenja požara, po zahtjevu Ministarstva unutrašnjih poslova, a u skladu sa svojim mogućnostima.

Navodi se da je helikopter Vojske prvi put angažovan 18. jula i da od tada svakodnevno daje doprinos u gašenju požara na nekoliko lokacija na teritoriji Crne Gore.

"Usljed poremećaja cijena na tržištu naftnih derivata, za prva dva mjeseca trajanja ugovora o nabavci aviogoriva, Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore utrošilo je preko 50 odsto od ukupno ugovorenog iznosa. U datim uslovima, uz izvršavanje samo redovnih zadataka preostala sredstva po postojećem ugovoru biće utrošena do oktobra mjeseca. Uzimajući u obzir trenutne vrlo nepovoljne vremenske uslove kada je požarna sezona u pitanju, veliki broj trenutno aktivnih požara na teritoriji Crne Gore koji zahtjevaju svakodnevno angažovanje helikoptera, visoke temperature koje se najavljuju za naredni period, stanje tehnike drugih organa, kao i trend rasta cijena naftnih derivata, potrebno je obezbijediti dodatna sredstva za nabavku aviogoriva za potrebe požarne sezone", navodi se u Informaciji.

Dodaje se da je do kraja požarne sezone preostalo više od dva mjeseca, i da su procjene da će se na zadacima gaženja požara helikopter angažovati bar 35 do 40 dana, sa prosječnim dnevnim angažovanjem od 6 sati.

"Računajući da troškovi pogonskih sredstava po satu leta iznose 484 eura, neophodno je odobriti dodatna sredstva u iznosu od 100.000 eura kako bi se obezbijedili uslovi za korišćenje helikoptera tokom požarne sezone. U vezi sa navedenim, potrebno je preusmjeriti sredstava iz tekuće budžetske rezerve u ukupnom iznosu od 100.000 eura na potrošačku jedinicu Ministarstva odbrane Crne Gore", navodi se između ostalog u Inforamciji.

Bonus video: