Uz KCCG, i "Danilo I" se pita za vantjelesnu

Fond zdravstva objavio kako se ubuduće može ostvariti pravo na liječenje steriliteta na teret države

9784 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Žene i parovi koji se bore sa sterilitetom, saglasnost da postupak medicinski potpomognute oplodnje (MPO) urade na teret države, osim kao ranije u Kliničkom centru Crne Gore KCCG), od prvog avgusta moći će da dobiju i u Bolnici “Danilo I” na Cetinju.

KC prije nekoliko dana prekinuo je rad Konzilijuma za vantjelesnu, a iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) juče su objavili uputstvo o postupku ostvarivanja prava na MPO, kojim se predviđa da saglasnost za tu zdravstvenu uslugu daju i ljekari u Kliničkom i cetinjska bolnica. Bolnica “Danilo I” jedina je državna zdravstvena ustanova u kojoj se rade postupci MPO.

”Prvi korak za ostvarivanje prava osiguranica na medicinski potpomognutu oplodnju (vantjelesna oplodnja), jeste kao i do sada obraćanje izabranom ginekologu, koji će ih upoznati sa daljim procedurama za ostvarivanje ovog prava”, saopštili su juče iz Fonda.

Iz FZO juče su “Vijestima” kazali i da je uputstvo privremeno.

Tim dokumentom, koji je dostupan i na vebsajtu FZO (fzocg.me), opisana je procedura koja se odnosi na homolognu, odnosno oplodnju u kojoj se koriste sopstvene polne ćelije. Propisi omogućavaju i heterolognu, odnosno oplodnju iz doniranog materijala, ali za te postupke još nisu opisane procedure.

U uputstvu objavljenom juče podsjeća se da, prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju iz decembra 2021, na teret Fonda pravo na homolognu oplodnju imaju osiguranice do navršene 45. godine. Broj postupaka zavisi od toga da li i koliko djece imaju. Žene bez djece imaju pravo na četiri postupka, ako imaju jedno zdravo dijete imaju pravo na tri, a ako imaju dvoje zdrave djece, osiguranice do 45. godine života imaju pravo na dva postupka homologne oplodnje na teret države.

Pacijentkinja se prvo obraća izabranom ginekologu, koji je na osnovu medicinske dokumentacije kojom se dokazuje liječenje neplodnosti, dalje upućuje specijalisti ginekologije sa najmanje tri godine iskustva u oblasti humane reprodukcije. Osiguranica se, kako se navodi u uputstvu, može uputiti u KC ili Bolnicu “Danilo I”.

Muškarac, takođe na osnovu medicinske dokumentacije, uput za specijalistu urologije sa najmanje tri godine iskustva u oblasti humane reprodukcije, dobija od izabranog ljekara opšte prakse. Osiguranik se, piše u dokumentu FZO, upućuje u KC.

Izvještaji i analize koji su dio medicinske dokumentacije, i za žene i za muškarce, važe šest mjeseci.

Ljekari u KC, odnosno Bolnici “Danilo I” dalje daju predlog za postupak. Takav predlog može da da i ljekar iz privatne bolnice koja ima rješenje za obavljanje postupaka MPO, ali za takvu uslugu kod privatnika nije predviđena refundacija troškova.

Na osnovu predloga specijaliste ginekologa ili urologa, u zavisnosti od toga da li je u pitanju sterilitet žene, muškarca ili obostrano, uput za obavljanje samog postupka, na ime osiguranice, izdaje izabrani ginekolog. Osiguranica tada bira na kojoj će klinici sa kojom FZO ima ugovor, uraditi postupak.

Postupke MPO u Crnoj Gori, osim državne Bolnice “Danilo I”, rade privatne klinike “Life”, “Ars medica”, “Moj lab” i “Kodra” u Podgorici i “Humana reprodukcija” u Budvi. Sve zdravstvene ustanove, osim “Kodre”, sa kojom u januaru nije obnovljen ugovor, pružaju tu vrstu usluge na teret FZO.

Zakon o MPO i Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji dijelom tretira i oblast liječenja steriliteta, usvojeni su krajem 2021. U međuvremenu, međutim, nisu donijeta i podzakonska akta kojima bi bilo omogućeno ostvarenje dijela prava koje novi propisi predviđaju.

Posla i za notare

Parovi koji ulaze u postupak MPO, broj zajedničke zdrave djece, kako piše u uputstvu, dokazuju izjavom ovjerenom kod notara. Kod notara se mora ovjeriti i izjava o vanbračnoj zajednici.

Bračna zajednice dokazuje se izvodom iz knjige vjenčanih.

Bonus video: