Bitka za „Mašu” i bazen na Pizani

Odbor povjerenika u srijedu bi trebalo da odluči da li će Opština Budva postati vlasnik plivališta na Pizani, ali i mnogo vrednije nekretnine - nekadašnjeg restorana, što je predložila administracija Marka Carevića...

42114 pregleda 18 komentar(a)
Nekadašnji restoran “Maša”, Foto: Vuk Lajović
Nekadašnji restoran “Maša”, Foto: Vuk Lajović

Da li će Opština Budva na sebe uknjižiti otvoreni bazen - gradsko plivalište na Pizani ispod starogradskih bedema, te formalno postati vlasnik mnogo atraktivnije nekretnine - nekadašnjeg restorana “Maša” čiji je vlasnik više decenija Plivački vaterpolo klub (PVK) Budva-Budvanska rivijera, znaće se u ponedjeljak, kada je zakazan nastavak sjednice Odbora povjerenika.

Upravo je sjednica Odbora povjerenika u srijedu prekinuta kada se došlo do 26. tačke - predloga Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju sportskog kluba PVK Budva-Budvanska rivijera, kojom je predviđeno da imovina kluba bude prepisana na Opštinu.

Uz opravdanje da su toga dana dosta radili, Odbor povjerenika kao da je tražio predah, jer pomenuta odluka već je digla tenzije u gradu i razbuktala politički rat na relaciji Demokrate - Demokratski front.

Administracija gradonačelnika Marka Carevića (DF) predložila je pomenutu odluku, uz obrazloženje da je Opština Budva stoodstotni vlasnik kluba, pa kao takva i formalno treba da bude uknjižena na imovinu kluba - na plivalište i poslovne prostore s tribinom na Pizani, ali i na imovinu pored zatvorenog bazena na Slovenskoj plaži.

Restoran “Maša”, nekada jedan od najatraktivnijih u gradu, punih šest godina nije u funkciji, a godinama ranije vaterpolo klub je od njegovog izdavanja godišnje inkasirao više od 50 hiljada eura.

Bazen na Pizani
Bazen na Pizanifoto: Vuk Lajović

Od kada je došla na vlast koalicija Demokrate - DF, došlo je i do “problema”, jer je plaža Pizana pretvorena u javno kupalište, pa je zakupac odbio da otvori restoran. Time je vaterpolo klub izgubio nekoliko stotina hiljada eura na ime rente za šest godina.

Poslovni prostor koji je nelegalno izgradio zakupac, naočigled tadašnjeg opštinskog i rukovodstva JP “Morsko dobro”, na čijem čelu je bio DPS kadar, sada je u procesu legalizacije.

Prizor kako sada izgleda “Maša” na koji nailaze turisti - ni malo nije reprezentativan, zakucane daske na prozorima, armatura koja izlazi iz betonske terase...

Ko je sve bacio oko

Ipak, od odluke Odbora povjerenika zavisi ko će se ubuduće pitati oko gradskog plivališta, a prije svega “Maše”, jer se spekuliše ko je sve “oko bacio” na atraktivni ugostiteljski objekat.

Iz lokalnog DPS-a optužili su Carevića da omogućava sinu Andrije Mandića da se dočepa “Maše”, što su u DF-u nazvali notornom laži.

Upozorenje Odboru povjerenika je stiglo od pomoćnika Sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđa Zenovića - da odluke koje se tiču imovine Opštine treba da donosi Skupština opštine, odnosno odbornici koji budu izabrani na predstojećim lokalnim izborima.

On im je i spočitao da je Poslovnikom o radu Odbor povjerenika za sebe utvrdio procesni imunitet, odnosno imunitet od krivičnog gonjenja za iskazano mišljenje i glasanje o odlukama koje se nađu pred njima.

”To je apsolutno besmisleno i ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo jer je neustavna takva odredba. Ustav jasno propisuje koje državne funkcije uživaju imunitet u slučaju krivičnog gonjenja, a to su poslanici, predsjednik države, predsjednik i članovi Vlade, predsjednik i sudije Ustavnog suda, predsjednik Vrhovnog suda i VDT. Odbor povjerenika je administrativni organ Vlade koji u vanrednoj okolnosti mijenja skupštinu opštine, a članovi Odbora povjerenika nikako ne mogu mijenjati odbornike, koji po Zakonu o lokalnoj samoupravi uživaju određeni imunitet, jer je svrha imuniteta garancija predstavnicima građana da mogu u njihovo ime iskazati mišljenja i slobodno glasati u skupštini. Odbor povjerenika ne čine predstavnici građana, već izvršne vlasti u državi. Uputio sam dobronamjernu sugestiju članovima Odbora da u tom smislu zanemare član 9 njihovog Poslovnika kojim su nezakonito za sebe utvrdili pravo na imunitet i da se u svom radu fokusiraju isključivo na to da odblokiraju rad izvršne vlasti i usvoje samo one odluke koje će ići u korist građana i nesmetanog odvijanja turističke sezone, a da odluke kojima se utvrđuju određene strategije djelovanja lokalne samouprave i odluke kojima se raspolaže imovinom građana, a koje mogu u javnosti probuditi podijeljena mišljenja i stavove, ostave da odluče odbornici novog saziva skupštine, jer to je nešto što garantuje i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i Ustav Crne Gore”, kazao je Zenović za “Vijesti”.

On je ocijenio da sve odluke koje bi eventualno mogle dovesti do toga da se nekome pribavi protivpravna imovinska korist ili izvrši neko drugo krivično djelo mogu dovesti do krivičnog procesuiranja svih uključenih u te radnje.

”Pa sam kao primjer naveo i pitanje vlasništva na bazenu ‘Pizana’. To je pitanje koje mora da riješi lokalna zajednica na transparentnim javnim raspravama, a u krajnjem politički predstavnici građana u lokalnoj skupštini”.

Skupština kluba traži povlačenje predloga

I Skupština PVK Budva-Budvanska rivijera zatražila je od Odbora povjerenika da s dnevnog reda sjednice povuče predlog Odluke

”Želimo upoznati javnost da se radi o predlogu Odluke kojom se odlučuje o daljem razvoju plivačkog i vaterpolo sporta u Budvi. Predlogom odluke koja je na dnevnom redu Odbora povjerenika predviđeno je da Opština Budva preuzme imovinu, prava i obaveze kluba, tako da bi usvajanjem predloga odluke klub ostao bez imovine koja je decenijama bila u svojini kluba i po kojoj je bio prepoznatljiv. To se odnosi na sportski objekat na otvorenom plivalištu u gradskoj luci, popularnoj Pizani, koja je u vlasništvu kluba od 1987. godine, a koji je izgrađen od sredstava - donacija građana Budve, kao i o imovini koja se nalazi pored zatvorenog bazena na Slovenskoj plaži”, navodi se u saopštenju Skupštine PVK Budva-Budvanska rivijera dostavljenom “Vijestima”.

Naglašavaju da brine činjenica da je prilikom postupka pripreme predloga Odluke bez ikakvog obrazloženja izostao poziv Opštine Budva na razgovor sa predstavnicima kluba, kao i građanima Budve, da se kroz radna tijela odluči dalja sudbina imovine kluba, te kakva je namjera lokalne vlasti u pogledu navedene imovine.

”Iz navedenih razloga smatramo da treba povući sa dnevnog reda sjednice Odbora povjerenika predlog Odluke, kako bi se izbjegle moguće pravne posljedice, a koje mogu nastupiti po naš klub, naše članove, koji su većinom djeca, i građane Budve, a koje smo već predločili u spisima predmeta Odboru povjerenika. Znajući da su plivanje i vaterpolo u Budvi zastupljeni više od 90 godina, i da su brojne generacije stasavale upravo na ovom plivalištu, nadamo se da će javnost razumjeti ozbiljnost situacije u kojoj se našao naš klub.”

Gradsko plivalište na Pizani su izgradili mještani, a Društo sportova na vodi je 1988. godine dobilo građevinsku dozvolu za gradnju tribina.

Turci svojataju imovinu

Turska kompanija “Merit Montenegro” i dalje reklamira plažu “Pizana” i restoran “Maša” kao svoju.

”Vijesti” su objavile prošle godine da “Morsko dobro” nije dalo saglanost za zakup plaže.

Riječ je o kompaniji koja, kao partner firme “Zeta film” nikšićkog biznismena Brana Mićunovića, gradi luksuzni dvanaestoetažni kondo hotel “Merit Starlit” nadomak Starog grada.

Ponuda turske kompanije
Ponuda turske kompanijefoto: Merit Montenegro/printscreen

Turci su potencijalnim kupcima poručivali da će pored starogradske plaže uz bedeme, u ponudi imati i restoran (nekadašnji “Maša”).

”Smješten u samom centru Budve, ‘Merit Starlit Hotel & Residence’ će nuditi i privatnu plažu za ljubitelje mora. Samo 250 metara od ‘Merit Starlita’ i samo nekoliko koraka od susjedne marine, plaža ‘Starlit’ donosi vam doživljaj boutique plaže. Tokom dana će biti na raspolaganju usluga korišćenja buggy vozila za ugodan transfer od ‘Merit Starlita’ do plaže. Plaža ‘Starlit’ takođe ima izvrstan restoran u kojem možete probati najukusnija jela grada, što će vaš odmor u Crnoj Gori učiniti nezaboravnim. Pred zalazak sunca, lokacija se pretvara u noćni klub u kojem će se organizovati posebne zabave uz očaravajuće poglede na Jadran”, pisalo je u propagandnom materijalu na sajtu turske kompanije.

Turska korporacija “Merit International”, kako navodi na sajtu, svoje 33-godišnje iskustvo u industriji turizma i kazina kruniše Budvom.

Bonus video: